Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Επιτυχία σημείωσε η ημερίδα του ΕΛΣΕΚΕΚ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας ΤΟ ΕΣΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ «Συνεχιζόμενη ανεργία ή Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση», που διοργάνωσε στην Αθήνα (Αμφιθέατρο ΕΒΕΑ) την Τετάρτη 18/1, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιριών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία και τις ομιλίες τους Βουλευτές, καθώς και Εκπρόσωποι Κομμάτων και Κοινωνικών Εταίρων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΕΛΣΕΚΕΚ, σε έναν ανοιχτό και γόνιμο διάλογο για το ρόλο της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης στην παραγωγική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.

Κοινή συνισταμένη όλων των παρεμβάσεων ήταν η πεποίθηση ότι η Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση μπορεί και πρέπει να συμβάλλει καταλυτικά στην ενίσχυση της απασχόλησης και την ενδυνάμωση των ανέργων, καθώς μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο προσαρμογής στις νέες συνθήκες και ανάγκες της αγοράς, προσφέροντας διέξοδο από τα σημαντικά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα.

Διατυπώθηκε, επίσης, το αίτημα εν όψει των επικείμενων και αναγκαίων διαδικασιών αναμόρφωσης του ΕΣΠΑ, να κινητοποιηθούν άμεσα οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων ώστε να εξαλειφθεί ο σοβαρός κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και να διασφαλιστεί ότι θα αξιοποιηθούν σημαντικοί πόροι για κατάρτιση και απασχόληση με το σχεδιασμό και την προώθηση νέων δράσεων Κατάρτισης που θα δώσουν λύση ΤΩΡΑ σε χιλιάδες ανέργους της χώρας μας και θα υποστηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Καλωσόρισμα στους συμμετέχοντες απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΕΛΣΕΚΕΚ, κ. Γιάννης Παπαδημητρίου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών σε αυτή «τη συνάντηση-διαλόγου για έναν νέο οδικό χάρτη για τη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση στη χώρα μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαδημητρίου στην εναρκτήρια τοποθέτησή του διευκρίνισε ότι «Δεν μας ενδιαφέρει και δεν είναι συμφέρον του κλάδου να γίνονται έργα τα οποία δεν αποδίδουν το περισσότερο δυνατό στους ανέργους, στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις. Κατάρτιση μπορεί να υπάρξει και μπορεί να έχει μια αειφόρα εξέλιξη, μόνο στην περίπτωση που είναι ουσιαστικό συστατικό αυτής της λειτουργίας. Πρέπει να δούμε πως ακριβώς θα υπάρξει σχεδιασμός νέων έργων, ακριβώς για να μπορέσουν αυτά τα χρήματα να δώσουν κίνητρα και στους ανέργους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, ταυτόχρονα όμως να δημιουργήσουμε εκείνο το περιβάλλον που η κατάρτιση θα εξελιχθεί σε ουσιαστικό στοιχείο της προσπάθειας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας συνολικά.».

Η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κα Χρύσα Αράπογλου, έθεσε από την αρχή το πλαίσιο της συζήτησης, επισημαίνοντας ότι «Σήμερα με τη δαμόκλειο σπάθη της οικονομικής κατάρρευσης πάνω από το κεφάλι μας η δια βίου μάθηση παρά τις καλές προθέσεις φαίνεται να κινείται και πάλι σε ένα μετέωρο βήμα». Ενώ συνέχισε σε έντονο ύφος, ξεκαθαρίζοντας ότι «Δεν είναι δυνατό λοιπόν σε αυτή τη χώρα, όταν ο ουρανός έχει πέσει στο κεφάλι μας –γιατί έχει πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας, αλλά εμείς δεν έχουμε καταλάβει τίποτε!- να μην έχουν προχωρήσει να μην προχωρούν τα πράγματα με ταχύτητα. Αυτό αφορά την Κυβέρνηση και τις δομές της».

Η κα Αράπογλου έκλεισε την παρέμβασή της θετικά συνεισφέροντας ουσιαστικά στη συζήτηση, καθώς πρότεινε να συγκαλέσει «την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων βεβαίως με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά νομίζω ότι δεν θα είχε αντίρρηση και ο Υπουργός ο κ. Κουτρουμάνης να συμμετέχει, ώστε να συζητήσουμε και να έρθει και ο ΕΛΣΕΚΕΚ και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος στη Βουλή, για να βάλουμε τα πράγματα όλοι ενώπιος ενωπίω, σε ένα επίπεδο στο οποίο κανένας δεν θα μπορεί να αποστεί των ευθυνών του».

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ., κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς «ακόμη και τώρα την ώρα δηλαδή που το καράβι της Ελλάδος βολοδέρνει μέσα στη μνημονιακή φουρτούνα, κάποιοι με τη συμπεριφορά τους, με την αδυναμία τους, με τα έργα τους φαίνεται πως νοιώθουν ότι δικαιούνται να κινούνται όπως εκκινούμεθα τον καιρό των απεριόριστων πόρων, της απατηλής ευτυχίας και επίσης κάποιοι άλλοι να ανεχόμαστε αυτές τις συμπεριφορές μη διαμαρτυρόμενοι ενδεχομένως όσο θα έπρεπε ή μη ζητώντας και το αυτονόητο. Αν κάποια φυσικά πρόσωπα δεν μπορούν να υλοποιούν ούτε καν αποφασισμένες πολιτικές, νομίζω ότι το πιο λογικό σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, σε οποιαδήποτε δράση, σε οποιαδήποτε αποστολή είναι η ανάκληση αυτής της εντολής. Και αν δεν το καταλαβαίνει εκείνος ότι πρέπει να παραιτείται γιατί δεν μπορεί να πιάνει κανέναν από τους στόχους, τότε νομίζω ότι οφείλουμε να του το ζητάμε εμείς οι άλλοι.»

Ο κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι «Η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων πρέπει να αποτελέσει κατεπείγουσα προτεραιότητα. Η εξάλειψη του κινδύνου της απώλειας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος. Αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την προώθηση της  απασχόλησης και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών». Ενώ έθιξε και το θέμα των καθυστερήσεων, αναφέροντας ότι «Σοβαρές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις εμφανίζονται κυρίως στα έργα που αφορούν την επαγγελματική κατάρτιση ανέργων. (…) Στην Ελλάδα του μνημονίου όπου οι εργαζόμενοι, αλλά και άνεργοι δέχονται τεράστιες πιέσεις, βεβαίως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για λάθη και για καθυστερήσεις. Βεβαίως τώρα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζονται μόνο σοβαρές, γρήγορες, αποτελεσματικές πολιτικές αποφάσεις. (…) μπορεί η επαγγελματική κατάρτιση να λειτουργήσει ευεργετικά, να δημιουργήσει ευκαιρίες ένταξής του στην αγορά εργασίας, αλλά και όπως είπα και λίγο πριν να τους ανακουφίσει οικονομικά με αυτή τη χορήγηση των εκπαιδευτικών επιδομάτων, γιατί όντως δεν μπορεί κανένας να κατανοήσει πώς λιμνάζουν οι πόροι του ΕΣΠΑ για τέτοιες δράσεις και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός για να υπερνικήσει είτε την αδράνεια του συστήματος, είτε την ανικανότητα ορισμένων προσώπων».

Ο κ. Νικολόπουλος ξεκαθάρισε ότι «Εμείς στη Ν.Δ. βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα της κυβερνητικής μας δράσης την άμεση ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης και απόλυτα εφαρμοσμένης πολιτικής για τη στήριξη της απασχόλησης, (…) τώρα, σήμερα λέμε στον Υπουργό Εργασίας και από αυτό το βήμα βάλτε μπροστά όλα τα προγράμματα. Αξιοποιήστε όλα τα κονδύλια, όλα τα εργαλεία που έχετε στα χέρια σας για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με επιτυχία τα τεράστια κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που δημιουργεί η ανεργία. Εμείς είμαστε έτοιμοι να βάλουμε πλάτη. Το είπαμε πολλές φορές και μέσα στη Βουλή».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Νικολόπουλος υπογράμμισε ότι «Η αναμόρφωση του ΕΣΠΑ οφείλει να γίνει άμεσα στη βάση ενός σοβαρού σχεδιασμού, νέων δράσεων κατάρτισης ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων και αποτελεσματική ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Άμεσες αποφάσεις για αποτελεσματική επαγγελματική κατάρτιση που θα περιλαμβάνει νέα ποιοτικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Αυτά τα νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα θα πρέπει να αφορούν ένα σημαντικό αριθμό, τουλάχιστον 200.000 ανέργων και να περιλαμβάνουν ασφαλώς μιας μεγάλης διάρκειας πρακτική άσκηση συνδέοντάς τα με τις επιχειρήσεις».

Ο Υπεύθυνος Τομέα Οικονομικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης, ανέδειξε την αναγκαιότητα για «ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με το οποίο η Δημοκρατική Αριστερά συμφωνεί, (…) τουρισμός, ενέργεια, πράσινες επενδύσεις, παραγωγή ποιοτικών τροφίμων, δηλαδή συνδεδεμένοι με την αγροτική ανάπτυξη (…) την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές που πρέπει να υπάρχουν, αυτοί είναι οι βασικοί τομείς συν τη ναυτιλία…». Ενώ έκανε και τη σύνδεση με τις ανάγκες για επαγγελματική κατάρτιση, υποστηρίζοντας ότι «Εμείς ως Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκουμε η επαγγελματική κατάρτιση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της ικανότητας της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων στις σημερινές συνθήκες, τις δύσκολες συνθήκες, τις πολύ δύσκολες συνθήκες αλλά και για την κατάκτηση εκ μέρους της ενός διευρυμένου και ισχυρού ρόλου στις σύγχρονες παραγωγικές και κοινωνικές  διαδικασίες στην προοπτική μιας νέας Ελλάδας που παράγει και δημιουργεί».

Η συζήτηση προχώρησε και το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος - ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, θέτοντας μια σειρά από εύστοχα ερωτήματα: «για να φτάσουμε στην καρδιά του θέματος που συζητάμε, μπορούμε χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και επιμέλεια της καταλληλότητας των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού; Μπορούμε να στηρίξουμε τις όποιες προσπάθειες οικονομικής ανάπτυξης, χωρίς τη διαρκή υποστήριξη της κατάρτισης των ανέργων των εργαζομένων και των εργοδοτών;». Δίνοντας, στη συνέχεια, και τις αντίστοιχες απαντήσεις: «Τώρα πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, πρέπει πρώτα να συζητήσουμε να αποφασίσουμε και να χαράξουμε συγκεκριμένους άξονες οικονομικής προσπάθειας, οικονομικής αναδιοργάνωσης και στη συνέχεια να ενεργήσουμε ώστε η επαγγελματική κατάρτιση να συμβάλλει με την καλλιέργεια των αναγκαίων γνώσεων και δεξιοτήτων που θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια (…) χρειάζεται να βρούμε να δοκιμάσουμε και να εδραιώσουμε νέους καινοτόμους ευέλικτους τρόπους, ώστε η κατάρτιση αυτή να φτάσει στο ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης τον σωστό χρόνο και με τη σωστή και προσαρμοσμένη μέθοδο, χωρίς γραφειοκρατία και με άμεσο συνδυασμό με άλλες μορφές παρέμβασης, όπως η συμβουλευτική και η χρηματοδότηση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».

Ο κ. Καββαθάς, στο τέλος της παρέμβασής του, επεσήμανε ότι «για τη ΓΣΕΒΕΕ ο ρόλος της επαγγελματικής κατάρτισης και των παρόχων αυτής, των ΚΕΚ, είναι εξαιρετικά σημαντικός. Για να βρει όμως τη θέση του στη νέα εποχή που διαμορφώνεται, για να γίνει βιώσιμος και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, πρέπει να συνδεθεί με την ενίσχυση των αναπτυξιακών προσπαθειών και την υποστήριξη των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων».

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων – ΕΟΠΠ, κ. Κωνσταντίνος Καλτσάς, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην Πιστοποίηση Προσόντων ως «στρατηγική επιλογή της χώρας, στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020, έτσι ώστε πλέον να μπορεί κάποιος πολίτης χωρίς περαιτέρω διαδικασίες, χωρίς περαιτέρω εμπόδια να κινηθεί τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας του χωρίς να έχει όλες αυτές τις πολύπλοκες διαδικασίες που μέχρι σήμερα λειτουργούσε», αλλά και στο κομμάτι της Συμβουλευτικής με τη δέσμευση ότι «θα προσπαθήσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Όλα αυτά δεν έχουν καμία αξία εάν δεν βοηθήσουμε τον άνεργο, εάν δεν βοηθήσουμε και τον εργαζόμενο ακόμη στο να μπορέσει να αξιοποιήσει τα προσόντα του αποτελεσματικά, στο να μπορέσει να μάθει που μπορεί να βρει και που πώς μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σ’ αυτή την αγορά εργασίας».

Η 1η Ενότητα της Ημερίδας έκλεισε με την ομιλία της αρμόδιας Γενικής Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κας Άννας Δαλλαπόρτα.  Η κα Δαλλαπόρτα ανέδειξε τη συνεισφορά της επαγγελματικής κατάρτισης σε ατομικό επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι «προσφέρει συγκεκριμένα και ποιοτικά προσόντα συμβατά με το είδος της εργασίας στην οποία απασχολούνται οι ενδιαφερόμενοι, καθώς και με θέσεις εργασίας, η ζήτηση των οποίων προβλέπεται να είναι αυξημένη στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα μάλιστα με ευρήματα μελέτης που ανέθεσε η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας και ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2011, οι πιο σημαντικοί λόγοι που άφησαν τους ερωτώμενους να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης του Γ’ ΚΠΣ, κατά σειρά προτεραιότητας, ήταν ή απόκτηση επαγγελματικής εξειδίκευσης, η βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους και η απόκτηση νέων γνώσεων».

Στη συνέχεια, η κα Δαλλαπόρτα εστιάζοντας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» επεσήμανε ότι «η υφιστάμενη κοινωνικοοικονομική κατάσταση επανακαθόρισε την ιεράρχηση των αναγκών και τη στοχοθεσία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού. Και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι το Πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα ισχυρό μέσο πολιτικής για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Κατά συνέπεια η επιτάχυνση της υλοποίησής του καθώς και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς των παρεμβάσεών του, αποτελεί άμεση προτεραιότητα».

Η κα Δαλλαπόρτα ολοκλήρωσε την παρέμβασή της εκφράζοντας ξεκάθαρα την άποψή της ότι «σε αυτή τη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία θεωρώ ότι ας βγουν και μερικά ακόμα προγράμματα που μπορεί να μην οδηγούν σε σταθερές θέσεις απασχόλησης, αλλά τουλάχιστον θα παρέχουν ένα εκπαιδευτικό επίδομα στον άνεργο, θα βγάζουν το νέο παιδί έξω από το σπίτι του και θα του δίνουν μια ελπίδα για το μέλλον και θα το κάνουν να νοιώθει ότι κάτι κάνει σε αυτή τη ζωή και δεν μένει αδρανής».

Η 2η Ενότητα της Ημερίδας πραγματεύτηκε τη Στρατηγική για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και αξιοποίησης του ΕΣΠΑ σε συνάρτηση με την εξασφάλιση του κατάλληλου Ανθρώπινου Δυναμικού, εστιάζοντας στον Τουρισμό, την Ενέργεια και τις πράσινες επενδύσεις, την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων, την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Οι προοπτικές ανάπτυξης στους συγκεκριμένους τομείς της Ελληνικής Οικονομίας προκαλούν αυξητικές τάσεις στην Απασχόληση, ενώ προϋποθέτουν την εξειδίκευση του Ανθρώπινου Δυναμικού, καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα διάθεσης κονδυλίων του ΕΣΠΑ και για ολοκληρωμένες δράσεις Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Σημαντική ήταν η παρουσίαση της κας Στελίνας Χατζηχρήστου, ερευνήτριας του ΙΟΒΕ, που αφορούσε στη συμβολή της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στόχος της ΣΕΚ είναι η κατάλληλη θωράκιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με τις κατάλληλες δεξιότητες και γνώσεις, λειτουργώντας με τον τρόπο αυτό σα γέφυρα προς την αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η κα. Χατζηχρήστου αναφέρθηκε στους κύριους παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν (ή ήδη επηρεάζουν) τις αγορές εργασίας παγκοσμίως, με τις επιπτώσεις τους να γίνονται εμφανείς και στην Ελλάδα. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις στη χώρα μας είναι αντιμέτωπες τόσο με τις προκλήσεις που αφορούν στο σύνολο της Ευρώπης, όσο και με τις συγκεκριμένες δυσχέρειες της εγχώριας οικονομίας, επομένως οι ανάγκες για Κατάρτιση είναι αυξημένες.

Η κα Χατζηχρήστου παρουσίασε, επίσης, τις κυριότερες τάσεις που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας το βαθμό μεταβολής συγκεκριμένων επαγγελμάτων και τις επιπτώσεις του φαινομένου αυτού. Σύμφωνα με την κα Χατζηχρήστου, «ο ρόλος της ΣΕΚ στη σημερινή, δυσχερή ατραπό που διέρχεται η Ελλάδα μπορεί να είναι καθοριστικός, κυρίως μέσω της στοχευμένης Κατάρτισης σε κλάδους/τομείς της οικονομίας που έχουν αναγνωριστεί ως κρίσιμοι για την ανάκαμψη της χώρας. Με αυτό ακριβώς το ζήτημα ασχολείται η μελέτη του ΙΟΒΕ που θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες για λογαριασμό του ΕΛΣΕΚΕΚ. Η μελέτη αυτή θα στοχεύσει στην εξαγωγή χρήσιμων αποτελεσμάτων για τη σύνδεση της ΣΕΚ με συγκεκριμένους κλάδους ή/και επαγγέλματα, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο στην Πολιτεία χρήσιμες πληροφορίες, όσον αφορά στη χάραξη σχετικών πολιτικών και τη λήψη ανάλογων αποφάσεων».

Η δεύτερη εισήγηση ήταν του κου Αλέξη Σούκα, στελέχους της EEO Group, με θέμα «Οι δυνατότητες του ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση της Επαγγελματικής Κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων», εστιάζοντας στα κονδύλια που είναι διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ για επαγγελματική κατάρτιση.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΜΕΝΟΝ, Δρ. Νικήτας Καστής, οποίος έκανε μια πρώτη προσέγγιση των αναγκών κατάρτισης και επαγγελματικής ανάπτυξης στο ελληνικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Η 2η ενότητα έκλεισε με την παρέμβαση του κ. Κώστα Μπακιρτζή, Μέλους του Δ.Σ. ΕΛΣΕΚΕΚ, ο οποίος παρουσίασε «5+1 προτάσεις για την Επαγγελματική Κατάρτιση», εστιάζοντας στην ενίσχυση της σύνδεσης της ΣΕΚ με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, καθώς και στο σχεδιασμό νέων σύγχρονων τρόπων υλοποίησης δράσεων κατάρτισης. Ο κ. Μπακιρτζής έθεσε ως βασική προϋπόθεση την οικοδόμηση ενός ποιοτικά αναβαθμισμένου Συστήματος ΣΕΚ, ικανό να αποτελέσει το «όχημα» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας και να αποβεί αναμφισβήτητο πλεονέκτημα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.



Επισυνάπτονται:

§  Απομαγνητοφωνήσεις των Ομιλιών των Βουλευτών, καθώς και των Εκπροσώπων Κομμάτων και των Κοινωνικών Εταίρων.





Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Γιάννης Παπαδημητρίου               Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου