Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Η τελευταία “απειλή” για τον Ρόμνεϊ

Ο άνεμος… σαρώματος των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει της προεδρικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου από τον Μιτ Ρόμνεϊ, φαίνεται να κοπάζει στιγμιαία, μπροστά στη μεγάλη δοκιμασία που λέγεται Νότια Καρολίνα.

Εκεί θα διεξαχθεί το Σάββατο η 3η προκριματική αναμέτρηση, μετά από εκείνες που προηγήθηκαν στην Αϊόβα και στο Νιού Χαμσάιρ, οι οποίες έδωσαν στον άλλοτε Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης το πολιτικό αλλά και ψυχολογικό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν ενόψει της κάλπης της Νότιας Καρολίνας, δείχνουν ότι η διαφορά του 19% με την οποία είχε ο Μιτ Ρόμνεϊ το προβάδισμα έναντι του Νιουτ Γκίνγκριτς, μειώθηκε στο 10% (33%-23%). Με τον άλλοτε Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να αποτελεί την τελευταία απειλή για τον Μιτ Ρόμνεϊ, στη μάλλον ανέφελη πορεία του προς την εξασφάλιση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών.
Ο Νιούτ Γκίνγκριτς εμφανιζόταν μέχρι και τα τέλη του προηγούμενου μήνα ως ο μόνος που μπορούσε να διεκδικήσει επί ίσοις όροις το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Το… αχανές προεκλογικό μπάτζετ του Μιτ Ρόμνεϊ ωστόσο, επέτρεψε στον Μορμόνο επιχειρηματία να εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επικοινωνιακή επίθεση, που «έσβησε» από τον χάρτη τους ανταγωνιστές του.
Στη Νότια Καρολίνα βέβαια, εκείνο που μετράει είναι ο δείκτης ανεργίας, ο οποίος καλπάζει σε ποσοστό άνω του 10%. Πάνω σε αυτό το εύρημα κοινωνικού αδιεξόδου πατάει ο Νιούτ Γκίνγκριτς, προκειμένου να βρει πρόθυμους ακροατές των θέσεών του.
Ενώ, τον βοηθούν και… απρόσμενα συμβάντα, όπως η δημόσια στήριξη που του παρείχε η Σάρα Πέιλιν, υποψήφια Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο πλευρό του Τζον ΜακΚέιν, στις εκλογές του 2008, και διαχρονική εκλεκτή του «Tea Party». Της πιο ακραίας, αλλά και πλειοψηφούσας συνάμα έκφρασης της σημερινής συντηρητικής Αμερικής.