Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

2.000 επιχειρηματίες στα δίχτυα της... μαφίας του Βορρά

Ατομα υπεράνω πάσης υποψίας συγκροτούν το θεσμικό υπόκοσμο, που αποτελεί μέρος των τεσσάρων εγκληματικών δικτύων, τα οποία αποκαλύφθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι διανθισμένα και με κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά και με άτομα, που κινούνται στο όριο της νομιμότητας επί δεκαετίες. Ατομα υπεράνω πάσης υποψίας δάνειζαν με επιτόκια άνω του 15% μηνιαίως
Του Λεωνίδα Λιάμη και του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μια αυτοκτονία και μια απόπειρα αυτοκτονίας επιχειρηματιών από τη Θεσσαλονίκη ερευνώνται για το αν υπάρχει σύνδεση με την εγκληματική δράση της «συμμορίας του Βορρά» η οποία λυμαίνονταν επί χρόνια τη συμπρωτεύουσα. Χρειάστηκε να καταγράφουν χιλιάδες σελίδες τηλεφωνικών συνδιαλέξων για να «δέσει» η υπόθεση, για την οποία επί 11 χρόνια τα στόματα στη Θεσσαλονίκη ήταν «ερμητικά κλειστά» με πολλά θύματα να αρνούνται να καταθέσουν.

Το «κουβάρι» της υπόθεσης θα ξετυλιχθεί τώρα και στην Ελβετία, όπου κάποιοι εκ των εμπλεκομένων, έχουν αποθησαυρίσει εκατομμύρια ευρώ. Αν ευσταθούν τα σενάρια για 2.000 επιχειρηματίες - θύματα όλα αυτά τα χρόνια και για χρήματα που διακινήθηκαν και τα οποία μπορεί να αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, τότε έχουμε να κάνουμε με το μεγαλύτερο κύκλωμα εκβιαστών και τοκογλύφων στη χώρα.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο επικεφαλής Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαχατζής, ο δημοσιογράφος και πρώην διευθυντικό στέλεχος της ΕΤ3 Γιώργος Φερέτης και ο γνωστός επιχειρηματίας με επενδύσεις real estate και ιδιοκτήτης κέντρων νυχτερινής διασκέδασης, Μάρκος Καραμπέρης. Ο τελευταίος θεωρείται ιθύνων νους της εγκληματικής δράσης και ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στο νομό Ημαθίας με το ψηφοδέλτιο του Κυριάκου Βελόπουλου του ΛΑ.ΟΣ., ενώ το όνομά του έχει εμπλακεί στην υπόθεση Βατοπεδίου με σχετικές συνδιαλέξεις, οι οποίες είχαν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν.
Ο Μ. Καραμπέρης εμφανίζεται τότε να συνομιλεί σε βίντεο με το δικηγόρο, Μ. Κουκοβίνο για οικόπεδα της Νέας Ραιδεστού Θεσσαλονίκης. Σ' αυτό φαίνεται να διαπραγματεύεται την απόσπαση κάποιων ανταλλαγμάτων, ώστε, όπως φέρεται να υποστηρίζει, να μην προχωρήσουν δικαστικά οι διεκδικήσεις των ακτημόνων κατοίκων της Νέας Ραιδεστού, προκειμένου να μην ακυρωθούν κάποιες από τις παραχωρήσεις των οικοπέδων-φιλέτων στη Μονή Βατοπεδίου και κατ' επέκτασιν η πώλησή τους στην «Ανθεμιάς Α.Ε.».
Ο Αθανάσιος Πάπιστας, ιδιοκτήτης της «Ανθεμιάς Α.Ε.», στην οποία κατέληξαν τα 64 οικόπεδα της Μονής Βατοπεδίου, φέρεται να συνδέεται φιλικά με το Μ. Καραμπέρη. Εντύπωση προκαλεί η ανάμειξη του Χ. Παπαχατζή, ενός από τα σημαντικότερα στελέχη του μηχανισμού του ΣΔΟΕ στη βόρεια Ελλάδα, ο οποίος είναι και κορυφαίο συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Ο συγκεκριμένος έχει πλούσια δράση στα συνδικαλιστικά των εφοριακών και πολύ καλές σχέσεις με κορυφαία πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η μετακίνησή του στην ανώτερη θέση, που κατείχε στο ΣΔΟΕ, έγινε πρόσφατα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μ. Καραμπέρης στο παρελθόν είχε εμπλοκή και σε αθλητικό σωματείο της Θεσσαλονίκης, ενώ μεταξύ των πρόσφατα συλληφθέντων περιλαμβάνεται και άλλο άτομο με σχέση τον αθλητισμό (υπάλληλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ).
Εξίσου γνωστός με τους παραπάνω και με πολύ καλές σχέσεις με την Εκκλησία και τη συντηρητική παράταξη ο δημοσιογράφος Γιώργος Φερέτης, πρώην διευθυντής ειδήσεων στην ΕΡΤ3, ο οποίος φαίνεται να ήταν λάτρης του τζόγου.
Συγκοινωνούντα δοχεία
Οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις, όπως ανακοίνωσε επίσημα χθες ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αθηναγόρας Παζαρλής, αν και διαφορετικές, στην πράξη λειτουργούσαν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, καθώς «επικοινωνούσαν μεταξύ τους, είχαν κοινό αντικείμενο και ορισμένα κοινά θύματα». Για τη σύνδεσή τους δε, με αυτοκτονίες στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε πως υφίσταται στην περίπτωση του Λ. Μ., ιδιοκτήτη γνωστών εστιατορίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που έβαλε τέλος στη ζωή του τον Ιούνιο του 2011 και στην απόπειρα ενός έτερου επιχειρηματία, στις 23 Οκτωβρίου, όταν έπεσε από μπαλκόνι. «Ο αυτόχειρας (σ.σ. εννοεί το Λ. Μ.) είχε δανειστεί 350 χιλ. ευρώ, με επιτόκιο 10% το μήνα από το ένα κύκλωμα και 100 χιλ. ευρώ, με επιτόκιο 5% το μήνα από το δεύτερο κύκλωμα», είπε.
Η έρευνα για τη δράση των κυκλωμάτων ξεκίνησε από το Μάιο του 2011 και ολοκληρώθηκε προχθές με τη συμμετοχή 250 αστυνομικών από τη Θεσσαλονίκη και τη σύλληψη 53 ατόμων, εκ των οποίων τα πέντε αρχηγικά στελέχη. «Αναζητούνται ακόμη 9 άτομα», ανέφερε ο κ. Παζαρλής. «Οι εγκληματικές οργανώσεις έκαναν αυτή τη δουλειά για πολλά χρόνια.
Η προανάκριση έχει δυσκολίες διότι τα θύματα φοβούνται να καταθέσουν», είπε ο ίδιος κι έκανε λόγο για «ανθρώπους σε απόγνωση, που είχαν μόνιμα αυτή τη θηλιά στο λαιμό τους» και οι οποίοι δέχονταν τις επισκέψεις «φουσκωτών» που σε κάποιες περιπτώσεις είχαν προξενήσει ακόμη και σωματικές βλάβες, ενώ σε άλλες απειλούσαν με πιστόλια.
Who is who
Επιχειρώντας μια ακτινογραφία των 4 «συμμοριών» ο κ. Παζαρλής είπε ότι η πρώτη εγκληματική οργάνωση είχε κύριο αντικείμενο τις συνάψεις δανείων με τοκογλυφικό επιτόκιο δανεισμού που κυμαινόταν από 5% έως και 15% μηνιαίως και δρούσε τουλάχιστον από το τέλος του 2003 προκαλώντας εκβιασμούς. Αρχηγός της φέρεται να είναι ο 58χρονος Μάρκος Καραμπέρης, ο οποίος εμφανίζεται να διευθύνει μια ζημιογόνα εταιρεία. Η οργάνωση φέρεται να διέθετε και 12 ενεργά μέλη, μεταξύ των οποίων το ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ Χρήστος Παπαχατζής, ο Γιώργος Φερέτης και δύο τραπεζικά στελέχη. «Το στέλεχος του ΣΔΟΕ έχει εμπλοκή διότι ενώ δέχθηκε μια καταγγελία σε βάρος του κυκλώματος, έσπευσε να ενημερώσει τον διευθύνοντα της οργάνωσης και να κρατήσει στο συρτάρι την υπόθεση έως τη στιγμή της επικοινωνίας του», αποκάλυψε ο Ταξίαρχος, ενώ για το δημοσιογράφο ανέφερε πως «εισέπραττε τα χρήματα της οργάνωσης και παρείχε πληροφορίες σχετικά με την αυτοκτονία ενός θύματος».
«Ξέπλυμα»
Αναφορικά με τα κέρδη της οργάνωσης, ο κ. Παζαρλής υποστήριξε ότι στο διάστημα 2004 - 2011 ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ περί τα 5,2 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που νομιμοποιήθηκε την περίοδο 2005-2010 μέσω του ΟΠΑΠ. «Εξαργυρώθηκαν περί τα 2.032 δελτία, αξίας περίπου 700 χιλ. ευρώ, που κέρδιζαν γύρω στα 5 εκατ. ευρώ» ανέφερε. Στη δεύτερη οργάνωση που δρούσε από τον Ιούνιο του 2008, επικεφαλής, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι ο 53χρονος Δημήτρης Λαμπάκης, ο οποίος για την περίοδο 2004 - 2010 δεν υπέβαλε ποτέ δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Το κύκλωμα είχε αναπτύξει κακουργηματική δράση με τοκογλυφία και εκβιασμούς, ενώ δάνειζε στα θύματά του χρήματα με επιτόκιο από 8,33% έως 12,5% μηνιαίως. Το τρίτο κύκλωμα συγκροτήθηκε στο τέλος του 2009, είχε δραστηριότητα γύρω από την τοκογλυφία και τους εκβιασμούς και δάνειζε τα θύματά του με επιτόκιο 10% το μήνα.
Ως επικεφαλής του φέρεται ο 38χρονος Γιώργος Πολυμέρης. Πλούσιο παρελθόν, τέλος, διακρίνει την τέταρτη οργάνωση, η οποία λειτουργούσε τουλάχιστον από το 2001, με τοκογλυφική και εκβιαστική δραστηριότητα, καθώς και με παροχή προστασίας σε τουλάχιστον 33 καταστήματα εστίασης. Επικεφαλής στην οργάνωση φέρονται οι αδελφοί Μελέτη. Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όπλα, 19 πολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα και 4 δίκυκλα, 7 μαχαίρια, 3 σιδερογροθιές και 4 γκλοπ, χρήματα κ.λπ.
Ευάγγ. Βενιζέλος: Αυτο-καθάρθηκε το ίδιο το ΣΔΟΕ
Επίθεση του υπουργού στην παρα-δημοσιογραφία
Στις συλλήψεις του κυκλώματος εκβιαστών της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, λέγοντας πως σημαντικό είναι ότι «το ίδιο το ΣΔΟΕ αυτο-καθάρθηκε». «Υφίσταμαι προσωπικά την πίεση της φθοράς. Εζησα την κατάσταση με την υπόθεση των οικονομικών εισαγγελέων. Τότε, ακόμα και η Ν.Δ. έφτασε στο σημείο να πει ότι πίσω από τις πιέσεις προς τους εισαγγελείς κρύβομαι εγώ. Τώρα διαβάζω στο παραδημοσιογραφικό κομμάτι του διαδικτύου ότι η σύλληψη των τεσσάρων συμμοριών από τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος μπορεί να ενόχλησε το Βενιζέλο, γιατί ο ένας στο παρελθόν μπορεί να ήταν στέλεχος ΠΑΣΟΚ και μπορεί στο παρελθόν να ήταν ψηφοφόρος του Βενιζέλου. Ακούστε, τίποτε από αυτά δεν τον έσωσε». «Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο ένας από τους συλληφθέντες να είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με το ΛΑ.Ο.Σ., ένας άλλος δημοσιογράφος με στενή παράδοση στο συντηρητικό χώρο και την Εκκλησία και ένας με σχέση με το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε.
Χρωστούσε πάνω από 48 εκατ.
Υπέρογκο χρέος που ξεπερνά τα 48 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο από όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί έως σήμερα στις περιπτώσεις σύλληψης οφειλετών του Δημοσίου, είχε προς την εφορία, μια 35χρονη επιχειρηματίας, που συνελήφθη χθες στη Θεσσαλονίκη.
Η συλληφθείσα Ευαγγελία Σωτήρχου διατηρούσε επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας ειδών ρουχισμού στην Ηράκλεια Χαλκιδικής, η οποία δεν λειτουργεί τον τελευταίο χρόνο. Η οφειλή?μαμούθ, 48.671.676,80 ευρώ, αφορά τη χρονική περίοδο από 20/06/2006 έως και τις 31/3/2010 και προκύπτει από παράνομη δραστηριότητα της εταιρείας και συγκεκριμένα από έκδοση εικονικών τιμολογίων, μέσω των οποίων οι ιδιοκτήτες της εισέπρατταν παράνομα επιστροφές ΦΠΑ, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο.
Μετά την αποκάλυψη της απάτης, το ποσό αυτό λογίστηκε ως χρέος.
Την ίδια ώρα, στην Πτολεμαΐδα της Κοζάνης, οι αστυνομικές αρχές προχωρούσαν στη σύλληψη 55χρονου εργολάβου δημοσίων έργων και ποδοσφαιρικού παράγοντα, για οφειλή προς το Δημόσιο της τάξεως των 863.244,08 ευρώ.
Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Φλωρίνη, ο οποίος αναλάμβανε εργολαβίες της ΔΕΗ στο λιγνιτικό πεδίο της περιοχής Πτολεμαΐδας, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Εορδαϊκού. Επίσης, στην Αθήνα συνελήφθησαν δύο άτομα 53 ετών για χρέη 106.230,79 ευρώ και 58.059,09 ευρώ αντίστοιχα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.