Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΔΑΚΕ Ι.Τ. ΟΧΙ στην απαξίωση του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και των εργαζομένων του

Εθνικά αναγκαία και κοινωνικά επιβεβλημένη η ενίσχυση του ρόλου του ΕΛΟΤ
Η «μερική;» παραίτηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση το τέλος της καταστροφικής της πολιτικής. Οι επαίσχυντοι νόμοι της τελευταίας διετίας βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή ενταφιάζοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης, κάθε αχτίδα κοινωνικής αξιοπρέπειας και συνοχής.
Η προωθούμενη κατάργηση –με τον «φερετζέ» της συγχώνευσης–κρατικών φορέων νευραλγικής οικονομικής και κοινωνικής σημασίας συνεχίζεται με μοναδικό στόχο την εκχώρηση προσοδοφόρων τομέων σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) είναι ένα ακόμη υποψήφιο «θύμα» των μεθοδεύσεων της απερχόμενης διακυβέρνησης που έπραξε για μια ακόμη φορά το αδιανόητο αντί για το ευρωπαϊκά αυτονόητο. Η λειτουργία του Οργανισμού αποδυναμώνεται, ακόμη και η ύπαρξή του υπονομεύεται, όταν οι ομοειδείς φορείς των άλλων ευρωπαϊκών κρατών εξελίσσονται διαρκώς και προσαρμόζονται επιτυχώς στις νέες διευρυμένες απαιτήσεις της ευρωπαϊκής τυποποίησης και της ενιαίας αγοράς.

Με σχετικό Δελτίο Τύπου του ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας στις 5/8/2011 παραφράζοντας κατά το δοκούν το νόμο 4002/2011, προεξοφλούσε την διακοπή της δραστηριότητας της Πιστοποίησης, από τον ΕΛΟΤ, η οποία αποφέρει στον Οργανισμό το 65% των ιδίων εσόδων του, ανακοινώνοντας ότι δημιουργεί έναν ακόμα φορέα Κρατικής Πιστοποίησης (58.27% ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου και 41.73% διάφοροι μέτοχοι κυρίως βιομηχανίες)!!!. Με δεδομένη την αδυναμία του συγκεκριμένου φορέα να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πιστοποίησης προσπαθεί δια της τεθλασμένης να «μεταφέρει» τα σημαντικά κρατικά έσοδα του ΕΛΟΤ σε «αλλότριες τσέπες». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως οι ιδιωτικοί φορείς πιστοποίησης στην Ελλάδα αγγίζουν τους 79 όταν στη Γερμανία δεν ξεπερνούν τους 40…

Με αυτόν τον τρόπο (εκ)θέτουν στις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις της προσφοράς και της ζήτησης μια διαδικασία που απαιτείται να είναι απόλυτα αμερόληπτη για να διασφαλίζει και να εγγυάται την ποιότητα προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών. Πλήττουν καίρια την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, μια ανταγωνιστικότητα που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα φθηνού εργασιακού κόστους, σε χώρο Ειδικής Οικονομικής Ζώνης με μισθούς πείνας και συμβάσεις «α λα καρτ».

Απεμπολούν δημόσια έσοδα όταν σχεδόν καθημερινά εγκαινιάζουν και ένα νέο χαράτσι… όταν κλιμακώνονται οι φοροεπιδρομές στις ασθενέστερες εισοδηματικές τάξεις και τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Την ώρα που η παραγωγική ανασυγκρότηση, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και η ανάταξη των εξαγωγών προβάλλουν ως βασικά ζητούμενα ώστε να «ανασάνει» η πραγματική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, απαξιώνεται συστηματικά ένας από τους κυριότερους μοχλούς καταναλωτικής προστασίας, οικονομικής και βιομηχανικής ολοκλήρωσης.

Η ύπαρξη και η αποτελεσματική λειτουργία του ΕΛΟΤ, ως εθνικού οργανισμού τυποποίησης, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όσο και αν κάποιοι «αγνοούν» τις υπεύθυνες προτάσεις των εργαζομένων του, όσο και αν κάποιοι «κωφεύουν» στις εκκλήσεις τους κρατώντας τις πόρτες των Υπουργείων τους ερμητικά κλειστές…
Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους του ΕΛΟΤ και στις πρωτοβουλίες τους για την ενίσχυση του ρόλου του προς όφελος της χώρας, των εργαζομένων, των καταναλωτών και της υγιούς μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Στηρίζει απόλυτα και ταυτίζεται με τις διεκδικήσεις των συναδέλφων για τη διαφύλαξη της εταιρικής του μορφής με μια αναπαλλοτρίωτη μετοχή στα χέρια του δημοσίου. Στέκεται αλληλέγγυα στον δίκαιο αγώνα τους απέναντι στην οργανωμένη προσπάθεια αποδόμησης, οικονομικής εξάντλησης και συρρίκνωσης του Οργανισμού. Το όραμα για έναν ισχυρό και ανεξάρτητο ΕΛΟΤ είναι κοινωνική απαίτηση, οικονομική ανάγκη και εθνικό συμφέρον.