Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Σταύρος Καλαφάτης: "Όπως και τότε, έτσι και σήμερα οι Έλληνες μπορούν..."

Ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, τέως Υπουργός Μακεδονίας Θράκης και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ιστορικής 71ης Επετείου Απελευθερώσεως της Κορυτσάς κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940, που διοργάνωσε η "Ηπειρωτική Εστία" Θεσσαλονίκης.
Στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης, αναφέρθηκε στη σημασία των μηνυμάτων ενότητας και αυταπάρνησης της εποποιίας του '40, τα οποία καθίστανται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά επίκαιρα, στην κρίσιμη αυτή οικονομικοκοινωνική και πολιτική συγκυρία που βιώνουν η Ελλάδα και οι Έλληνες.
Τόνισε ότι ιστορία της χώρας βρίσκεται μπροστά σε ζωτικά διακυβεύματα και καίριες αποφάσεις που απαιτούν ύψιστη εθνική ευθύνη και σοβαρότητα. Επεσήμανε ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και αναπόφευκτα συμφώνησαν στη βάση μιας αυτονόητης πλέον αναγκαιότητας. Στη βάση της σωτηρίας της Ελλάδας και τη μετάβαση σε μια νέα περίοδο, που αφήνει πίσω τις πολιτικές στρεβλώσεις και τα αδιέξοδα.
Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη ο Ελληνικός λαός σήμερα ψάχνει τη χαμένη αλήθεια. Κουράστηκε να ακούει κηρύγματα και να κάνει θυσίες που δεν έχουν αντίκρισμα, ενώ αισθάνεται εξαπατημένος και καταπιεσμένος από τις εξουσίες. Γι' αυτό και ο λαός αγωνιά, επικρίνει, μελαγχολεί, θυμώνει και ψάχνει τη χαμένη περηφάνια, το χαμένο ηθικό.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, έκανε εκτενή αναφορά στα ζητήματα της εθνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο και στον απαιτούμενο σεβασμό των στοιχειωδών δικαιωμάτων της. Εστίασε, στη βάση της υγιούς συμπόρευσης Ελλάδας και Αλβανίας, της συλλειτουργίας των δύο λαών και των σχέσεων ειρήνης, ομόνοιας και σεβασμού που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους τα τελευταία χρόνια, ενώ εκθείασε το θεάρεστο έργο που προσφέρει προς αυτήν την κατεύθυνση ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος στη γειτονική χώρα.
Ο κ. Καλαφάτης έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά, ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος και μια μεγάλη εθνική έκπτωση η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, το οποίο επιτελούσε πρωτίστως ένα σημαντικό εθνικό ρόλο : να υπενθυμίζει επισήμως και εμπράκτως προς πάσα κατεύθυνση, την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα τους.