Τι θα κάνει λοιπόν η Άννα Διαμαντοπούλου; Αυτό είναι ένα μάλλον… καλό ερώτημα, για τις προσωπικές φιλοδοξίες της Υπουργού Παιδείας, η οποία εκ των πραγμάτων διεκδικεί ρόλο και λόγο στη διαδικασία διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Η Άννα Διαμαντοπούλου θα μπορούσε κατά πολλούς να διαδραματίσει ρόλο αντίστοιχο με εκείνον της Βάσως Παπανδρέου το 1996. Τότε που η άλλοτε Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μόνη που κοίταξε στα μάτια τον Ανδρέα Παπανδρέου, και τον αμφισβήτησε ενώπιον όλων, πρωταγωνίστησε στη συγκρότηση της «ομάδας των τεσσάρων».
Κατάφερε να βάλει γύρω από το ίδιο τραπέζι τον Κώστα Σημίτη, τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Παρασκευά Αυγερινό. Και κατάφερε να αρπάξει το ΠΑΣΟΚ μέσα από τα χέρια των παπανδρεϊκών, έστω κι αν οι «τέσσερις», ήταν αρχικά σχεδιασμένο να γίνουν «πέντε». Μόνο που ο Κώστας Λαλιώτης είχε ηθικό ασυμβίβαστο με τη διαδρομή του δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, και δεν θέλησε να γίνει «πατροκτόνος».
Από τότε, η Βάσω Παπανδρέου βρέθηκε σταθερά σε δεύτερο πλάνο. Και η ώρα της δεν ήρθε ούτε μετά τις οριακά κερδισμένες εκλογές του 2000, τότε που φάνηκε ότι ο Κώστας Σημίτης είχε πάψει να είναι «ελκυστικό προϊόν» για την ελληνική κοινωνία.
Ίσως αυτό το πολιτικό παράδειγμα, λειτουργεί… αποπροσανατολιστικά για την Άννα Διαμαντοπούλου. Η οποία, στην εσωκομματική μάχη του 2007, έθεσε αρχικά υποψηφιότητα, για να αποχωρήσει, και να δείξει… ανοχή στον Γιώργο Παπανδρέου.
Στη σημερινή συγκυρία, κινήθηκε και πάλι νωρίς, στην πορεία ωστόσο εντάχθηκε στην «κίνηση των τριών», μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιάννη Ραγκούση, πίσω όμως από τον Υπουργό Υγείας.
Αυτή η πρωτοκαθεδρία Λοβέρδου περιπλέκει τα πράγματα. Κάτι που φάνηκε από το χθεσινό «διπλό χτύπημα» της Άννας Διαμαντοπούλου. Η οποία παρουσίασε τη δική της «αφήγηση» για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα της Κεντροαριστεράς, με άρθρο της στα «Νέα», και συνέντευξη στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ». Εκεί όπου είπε και το, θρυλικό πλέον, «ΠΑΣΟΚ-plus», ως προς το τι θα μπορούσε να προκύψει στο μέλλον.
Οι τακτικοί ελιγμοί της δείχνουν ότι ο δεύτερος ρόλος δεν της ταιριάζει. Μόνο που δεν μπορεί και η ίδια να ξέρει αν οι συνθήκες την ευνοούν για να βγει ένα βήμα πιο μπροστά από τη Βάσω Παπανδρέου. Και να διεκδικήσει την ηγεσία ενός από τα δυο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα. Όπως έκανε πριν από δυο χρόνια, σαν σήμερα, η Ντόρα Μπακογιάννη, διεκδικώντας την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό κι αν είναι… δίλημμα-plus.