Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ο Μπάιντεν… χαρίζει ψήφους στον Καρατζαφέρη

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Η επίσκεψη ενός εν ενεργεία Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, αποτελεί από μόνη της… μείζον πολιτικό θέμα.
 Πόσο μάλλον όταν η χώρα βρίσκεται σε διαρκή προεκλογική περίοδο, και στην εξουσία υπάρχει μια κυβέρνηση που αποτελεί «νέο πείραμα», καθώς στηρίζεται στη συνεργασία ή έστω την… ανοχή τριών κομμάτων: Του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
Ο Τζο Μπάιντεν έρχεται την Κυριακή στην Ελλάδα, αφού πρώτα θα έχει επισκεφτεί την Τουρκία, όπως συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί επίσημοι, τηρώντας ένα… σημειολογικό πρωτόκολλο, που φέρνει τη χώρα μας σε δεύτερο πλάνο έναντι της Άγκυρας.
Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο της επίσκεψής του ωστόσο, βρίσκεται στο πρόγραμμα των συναντήσεών του. Θα δει τον Κάρολο Παπούλια και τον Λουκά Παπαδήμο, δηλαδή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Θα συναντήσει ακόμη τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, δηλαδή τους αρχηγούς των δυο κατεξοχήν κομμάτων εξουσίας στην Ελλάδα, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Δεν θα συναντηθεί ωστόσο με τον αρχηγό του τρίτου κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση, δηλαδή τον Γιώργο Καρατζαφέρη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Στη… βιασύνη της πολιτικής καθημερινότητας, η παράλειψη αυτή, δεν θα είχε και τόση σημασία.
Όχι όμως στη σημερινή Ελλάδα. Μια χώρα με έντονα, αν και υποβαθμισμένα σε σχέση με το παρελθόν, τα αντι-αμερικανικά αισθήματα. Και ειδικά όταν μιλάμε για έναν πολιτικό αρχηγό σαν τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος διακρίνεται από ευχέρεια ευφυίας και στρατηγικών ελιγμών. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. δεν θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί, και μάλιστα με επιτυχία, την άρνηση του Τζο Μπάιντεν να τον συναντήσει; Οι κάλπες… θα δείξουν.