Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Θα τολμήσει η Ελλάδα να αλλάξει;

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Σ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤΡΑΤΗΣ
Η φωτογραφία είναι από το debate των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια.Μια φωτογραφία που αποτυπώνει μια δημοκρατική διαδικασία, δίνοντας την αίσθηση του νέου και του φρέσκου, και μας κάνει να αναρωτιόμαστε: Τι θα είναι η Ελλάδα του αύριο;
Αν… τα πολιτικά κόμματα έχουν το θάρρος να προχωρήσουν σε αλλαγή του πολιτεύματος, από κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρική δημοκρατία, όχι αμερικανικού τύπου, που δεν είναι κοντά στα ήθη και στα έθιμα μας και φέρνει πίσω τις μνήμες και τη βασιλευόμενη δημοκρατία, αλλά γαλλικού τύπου, με κάποιες προσαρμογές. Δηλαδή απευθείας εκλεγμένος Πρόεδρος από τον λαό, σε καθολική ψηφοφορία. Κυβέρνηση που προέρχεται από το πλειοψηφόν κόμμα της Βουλής, Πρωθυπουργός που ορίζεται από τον Πρόεδρο, ο οποίος μαζί με την κυβέρνηση του, οφείλει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Τα πλεονεκτήματα της αλλαγής αυτής για τη χώρα μας, είναι πολλά και σημαντικά. Δίνεται τέλος στην κομματοκρατία και ανοίγει δρόμους για νέους, έμπειρους και χαρισματικούς πολίτες, πέραν του βουλευτικού αξιώματος, να μπορούν να διεκδικήσουν αυτόνομα, σ’ ένα βαθμό τα ανώτατα αξιώματα της πολιτείας, χωρίς να εξαρτώνται από συντεχνίες και προσωπικά συμφέροντα.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, χώρα με μακροπρόθεσμα προβλήματα διεθνοπολιτικού χαρακτήρα -στα οποία προτίθενται και οικονομικά- θα έχει δύο, συμπληρωματικές φωνές και παρουσία σε ανώτατο πολιτειακό και πολιτικό επίπεδο, με καθορισμένες συνταγματικές αρμοδιότητες από τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό.
Θα το τολμήσουμε;