Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

«Οργανωμένη σπέκουλα κατά του ευρώ»

Για οργανωμένο «κύμα φημών» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών κληθείς να σχολιάσει διακινούμενα σενάρια περί δήθεν χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στο σαββατοκύριακο.«Πρόκειται για ένα κακόγουστο παιχνίδι, για μια οργανωμένη σπέκουλα, που στρέφεται κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης συνολικά», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διακινούνται ανάλογες φήμες.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι βασική επιλογή και προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21 Ιουλίου και η εφαρμογή των υποχρεώσεων της που απορρέουν από τις συμφωνίες της με τους θεσμικούς της εταίρους. «Αυτή είναι η σαφής θέση της ελληνικής κυβέρνησης που δεν λαμβάνει υπ' όψιν της κανένα στοιχείο πολιτικού κόστους», πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για πετύχει τους στόχους της». Ο κ. Μόσιαλος εξέφρασε δυσαρέσκεια και για τις πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg ότι τρεις Γερμανοί αξιωματούχοι, που δεν κατονομάζονται, ανέφεραν πως η Γερμανίδα καγκελάριος προετοιμάζει σχέδιο για τη στήριξη των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και να διαψεύδει κάποιες ανώνυμες πηγές της κυβέρνησης της Γερμανίας» σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι μόνο η κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να τοποθετηθεί επίσημα απέναντι σε αυτές τις ανώνυμες δηλώσεις. Οι πληροφορίες αυτές του Bloomberg ήταν ένας από τους λόγους που συνέβαλαν στη μεγάλη πτώση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές .Νωρίτερα, e-mail που κυκλοφόρησε έκανε λόγο περί χρεοκοπίας της Ελλάδας το Σαββατοκύριακο.Οι φήμες περί χρεοκοπίας οδήγησαν στα ύψη και το spread (σ.σ. που ισοδυναμεί με το κόστος δανεισμού, αν και η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές), που «σκαρφάλωσε» στις 1.942,2 μονάδες βάσης. Νωρίτερα, ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στις 20 Σεπτεμβρίου είναι «προγραμματισμένη από καιρό», διαψεύδοντας δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε έκτακτη συνάντηση. Πρόσθεσε πως η συνάντηση αυτή «εντάσσεται στο πρόγραμμα συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε, στη Νέα Υόρκη».