Με «σπασμένα τα φρένα» το δημόσιο χρέος.Θα φτάσει στο 172% του ΑΕΠ.Σε κίνδυνο και το Μεσοπρόθεσμο που χρειάζεται..πρόσθετα μέτρα σε βάρος των πολιτών !Εκτίναξη του χρέους στο 172% του ΑΕΠ το 2012 και αποτυχία του Μεσοπρόθεσμου βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους που εδρεύει στην Βουλή .
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης προτείνει μάλιστα πρόσθετα μέτρα!Σύμφωνα με τη νέα θεσμοθετημένη Αρχή, θεωρείται απίθανο να σταθεροποιηθεί ο λόγος χρέος προς το ΑΕΠ προβλέποντας να φθάσει στο 172% το 2012 από 150,1% που ήταν τέλος Μαρτίου του 2011. Η Αρχή εκτιμά ότι ακόμα κι αν εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το Μεσοπρόθεσμο, μπορεί μεν να περιορίσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα εξαλείψει τις αποκλίσεις ακόμα και από το διορθωμένο στόχο του ελλείμματος 8,8%.
Πιθανές σκέψεις μη εφαρμογής των μέτρων αποκλείονται, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και της γενικής κυβέρνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο συστήνει πρόσθετα μέτρα στον τομέα των πρωτογενών δαπανών.
Στο στόχαστρο μπαίνουν πάλι οι δημόσιοι υπάλληλοι, μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου και των συγχωνεύσεων φορέων.
Οι τεχνοκράτες της Αρχής προβλέπουν μείωση των εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων λόγω ζημιών ενώ διαπιστώνουν ότι:
- Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, που διαμορφώνεται στα 15,587 δις. ευρώ έναντι 12,5 δσι. ευρώ πέρυσι, θα ήταν ακόμα χειρότερο-μεγαλύτερο κατά 0,7% του ΑΕΠ- αν δεν είχαν περιορισθεί οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,6 δις. σε σχέση με το 2010. Τρεις είναι οι κύριες αιτίες διεύρυνσης των ελλειμμάτων: καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμματισμένων ρυθμίσεων, περιορισμένη απόδοση δημοσιονομικών μέτρων και χαμηλή αποτελεσματικότητα των μηχανισμών συλλογής των εσόδων.
- Η υστέρηση των εσόδων στο επτάμηνο, κατά 1,4 δις. σε σύγκριση με το 2010 ή 87 εκατ. μετά τον αναθεωρημένο στόχο του ΜΠΔΣ, αποδίδεται στους εξήε παράγοντες: σημαντική μείωση εισοδημάτων κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων, νέα φορολογική κλίμακα ευνοϊκότερη για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ (μείωση παρακράτησης 24,8%), αύξηση ΛΑΦΚΑ που προκαλεί μείωση εσόδων από το φόρο εισοδήματος, μείωση απασχόλησης, μεγαλύτερη ύφεση, εντατικοποίηση προσπαθειών φορολογούμενων να φοροδιαφεύγουν, συμψηφισμό υποχρεώσεων και απαιτήσεων μεταξύ δημοσίου και φορολογούμενων (διαφορές ΦΠΑ), μείωση εισαγωγών (πτώση εσόδων 44%), πτώση ζήτησης αυτοκινήτων (66,9%) και ακινήτων (23,9%), κάμψη κατανάλωσης υγρών καυσίμων (17,3%), περιορισμός στη χρήση κινητών τηλεφώνων (21,9%), είσπραξη των τελών κυκλοφορίας του 2011 το προηγούμενο έτος (77,2%), καθώς και οι περιορισμένες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο.
- Η υπέρβαση των δαπανών κατά 7,8% στα 44.080 εκατ. έναντι στόχου 4,4% (αναθεωρημένη πρόβλεψη 3,6%) κάθε άλλο παρά είναι καθησυχαστική. Το δυσμενές είναι ότι η άνοδος των πρωτογενών δαπανών, παρά τη διακοπή πληρωμών που είχε γίνει το διήμερο 28-29 Ιουλίου, υπερβαίνει κατά πολύ ακόμα και την αναθεωρημένη πρόβλεψη για ετήσια μείωση 0,3%. Πέντε είναι οι αιτίες της υπέρβασης: αυξημένες κατά 33,2% επιχορηγήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων -κυρίως ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ (1.740 εκατ. περισσότερα από πέρυσι) ελλείψει ανάπτυξης και απασχόλησης, αλλά και απόρροια της μείωσης των μισθών και της αύξησης της εισφοροδιαφυγής. Αύξηση επιχορηγήσεων στον ΟΑΕΔ για επιδόματα ανεργίας, αύξηση 39,1% αγροτικών επιδοτήσεων λόγω εξισωτικών αποζημιώσεων, περαιτέρω επιχορηγήσεις 969 εκατ. στα νοσοκομεία για παλιά χρέη και τρέχουσες δαπάνες, καθώς και επιστροφών ΦΠΑ σε ΟΣΕ (380 εκατ.) και επιτηδευματίες 1.300 εκατ.). Η Αρχή στέκεται αρνητικά στην επιβάρυνση κατά 2,5 με 3 δις. ευρώ των πρωτογενών δαπανών, καθώς και στη συνεχή συσσώρευση χρεών 6.629 εκατ. ευρώ του δημοσίου προς τρίτους, με το 80% των ανεξόφλητων να έχουν δημιουργηθεί το 2010!
- Μεγάλη καθυστέρηση στην είσπραξη πόρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μόνο 1.173 εκατ., γεγονός που δεν ενδείκνυται σε περιόδους ύφεσης, και το οποίο συμβάλει στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και των επιχειρηματικών προσδοκιών, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό κλάδο.
πηγη bankingnews.gr