Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

"Καβγάς" για λίγα μέτρα γης στο Θεαγένειο

Μπλόκο στην κατασκευή και τη λειτουργία της μονάδας χορήγησης υποκατάστατων στον αύλειο χώρο του Θεαγενείου στήνουν οι εργαζόμενοι του αντικαρκινικού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.
.Της Νικολέττας Μπούκα
Όπως καταγγέλλουν, η συγκεκριμένη επιλογή του χώρου είναι λανθασμένη, καθώς τσιμεντοποιείται ο μοναδικός μικρός πνεύμονας πρασίνου και ζωής που υπήρχε για τους ασθενείς, τους συνοδούς και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Ταυτόχρονα, Σημειώνεται ότι γύρω από το Θεαγένειο υπάρχουν τέσσερα σχολεία, εκ των οποίων και το συγκρότημα του Ευκλείδη, όπου φοιτούν τουλάχιστον χίλιοι μαθητές.
Χθες το πρωί οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική είσοδο του Θεαγενείου, ζητώντας να διακοπούν οι εργασίες κατασκευής της μονάδας απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ μέχρι να ελεγχθούν η νομιμότητα και η σκοπιμότητα του έργου.
"Δεν είμαστε αντίθετοι με τη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ. Ωστόσο, ο χώρος ο οποίος επελέγη στο νοσοκομείο μας είναι πολύ μικρός και ο μοναδικός χώρος πρασίνου που είχαμε. Εδώ έβγαιναν οι ασθενείς και οι συνοδοί τους, ενώ ήταν ο μοναδικός χώρος όπου μπορούσαμε να κάνουμε το διάλειμμά μας. Επίσης, αν συμβεί οτιδήποτε, σεισμός ή φωτιά, δεν θα έχουμε πού να πάμε. Ας γίνει η μονάδα του ΟΚΑΝΑ, αλλά να βρεθεί άλλος χώρος", δηλώνει στη "Μ" η διευθύντρια του Αιματολογικού Εργαστηρίου στο Θεαγένειο Δήμητρα Μαρκάλα.
Λανθασμένη χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη επιλογή και η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Θεαγενείου Χαρούλα Σαραϊλή-Τιλσίζογλου, η οποία εξηγεί στη "Μ" ότι προχθές Δευτέρα οι εργαζόμενοι πήγαν για δουλειά και είδαν ότι είχαν αρχίσει οι εργασίες για την κατασκευή της μονάδας.
"Τσιμεντοποιείται το λίγο πράσινο που έχουμε στο νοσοκομείο. Αφαιρούν το δικαίωμα των ασθενών, των συγγενών και των εργαζομένων για μια μικρή 'ανάσα'. Ζητάμε να εξαιρεθεί το νοσοκομείο μας, γιατί υποδέχεται ευπαθείς ομάδες. Πρόβλημα, όμως, αποτελεί και το προσωπικό που θα διατεθεί στη μονάδα, διότι έτσι κι αλλιώς είμαστε λίγοι αριθμητικά και δυσκολευόμαστε να εξυπηρετήσουμε ακόμη και τις υπάρχουσες δομές του νοσοκομείου", λέει η κ. Σαραϊλή-Τιλσίζογλου.

Ασφυκτιά το Θεαγένειο

Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωσή του, ο σύλλογος εργαζομένων του Θεαγενείου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι εδώ και χρόνια, λόγω στενότητας χώρου, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα απαραίτητα για τους ογκολογικούς ασθενείς στο νοσοκομείο, άρα διερωτάται κάποιος γιατί διατίθεται χώρος για άλλο σκοπό.
Επίσης, θα συνυπάρχουν ανοσοκατασταλμένοι άρρωστοι και καρκινοπαθείς που κυκλοφορούν με μάσκα με άτομα που αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για λοιμώδη νοσήματα.
Λύση θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ που θα λειτουργήσουν σε κοντινά νοσοκομεία (Ιπποκράτειο, Λοιμωδών) και θα εξυπηρετούν την περιοχή, ενώ υπάρχουν νοσοκομεία που κλείνουν, όπως το Δερματολογικό, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά.
Πάντως, στόχος του ΟΚΑΝΑ είναι από σήμερα το 60%-70% των νέων μονάδων που γίνονται στη Θεσσαλονίκη να είναι έτοιμο να δεχτεί τους πρώτους χρήστες, ενώ οι υπόλοιπες μονάδες θα είναι έτοιμες στις αρχές Οκτωβρίου.



.