Αποφασισμένος να πάρει οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί για να μην κινδυνέψει η πορεία της χώρας, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ. Για άλλη μια φορά είπε όχι στις πρόωρες εκλογές. Διαβάστε τι δήλωσε για τα νέα μέτρα και τις αλλαγές στο Δημόσιο
"Δίνουμε μάχες, βρισκόμαστε εν μέσω μια οικονομικής θύελλας, αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας απειλήσει', διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της 76ης ΔΕΘ.
"Δίνουμε μάχες, βρισκόμαστε εν μέσω μια οικονομικής θύελλας, αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας απειλήσει', διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της 76ης ΔΕΘ.
"Πρέπει να περάσουμε ένα μήνυμα και διεθνώς ότι παρά τις δυσκολίες έχουμε κάνει σημαντικά βήματα", τόνισε προσθέτοντας ότι "προχωράμε μπροστά".
"Προτιμώ να πάρω το πολιτικό κόστος και να χάσουμε όλοι κάτι παρά να χάσουμε όλοι τα πάντα. Θα κάνω ότι απαιτείται για να σταθούμε όρθιοι", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει την Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα των προβλημάτων της Ευρώπης.
"Στόχος μας να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα", είπε, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα είναι κάτι που θα αποτελέσει την ένδειξη ότι πάμε μπροστά... "Εγώ αυτήν την κυβέρνηση την χαίρομαι', είπε, λέγοντας ωστόσο ότι φυσικά και μια κυβέρνηση κάνει και λάθη. "Τα αναγνωρίζουμε και έχουμε και την δύναμη να τα διορθώνουμε".
Αλλαγές και όχι εκλογές
"Ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές αλλά αλλαγές", ανέφερε ερωτηθείς για το θέμα των εκλογών, προσθέτοντας ότι "ο λαός θέλει μια κυβέρνηση που μάχεται και αυτό κάνουμε".Και συνέχισε λέγοντας πως "κρινόμαστε κάθε μέρα και δίνουμε μια μεγάλη μάχη, δεν φυγομαχούμε όπως κάναμε άλλοι δε πατάμε καυτή πατάτα σε κάποιον άλλο"."Το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο. Με μια μικρή αλλά δύσκολη προσπάθεια θα είμαστε σε μια σταθερή βάση σταθερού πλεονάσματος", είπε χαρακτηριστικά.
Επαρκή τα μέτρα εφόσον είμαστε συνεπείς
"Επαρκή τα μέτρα για το 2011 και για το 2012 αλλά θα είναι επαρκή για όσο θα είμαστε συνεπείς", είπε ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί στον λαό ότι αυτά ήταν τα τελευταία μέτρα.
"Εξασφαλίσαμε το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης και πρέπει να είμαστε συνεπείς στα συμφωνηθέντα", τόνισε.
"Εάν δεν τηρήσουμε τους στόχους η φημολογία θα φουντώσει", ανέφερε σε σχετική ερώτηση για τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα καταστροφολογίας.
"Το να διώξουμε τη τρόικα δεν είναι η λύση", είπε μεταξύ άλλων προσθέτοντας πως πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. "Είμαστε κοντά στον στόχο και μπορούμε να φτάσουμε στον στόχο, να κλειδώσουμε μια συμφωνία. Δεν είναι θέμα της τρόικας, μην ψάχνουμε για εχθρούς άλλους", προσέθεσε.
Δε θα γίνουν μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης ο πρωθυπουργός δηλώνοντας πως δε θα γίνουν μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, ούτε στο μισό θα μειωθεί ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων.
"Πάμε σε ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο", είπε και τόνισε πως "τουλάχιστον σήμερα δεν υπάρχει αυτός ο φόβος της απόλυσης. Όμως ο δημόσιος τομέας έχει ήδη μειωθεί. Θα συζητηθούν όλα τα θέματα στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν θα υπάρξουν ταμπού".
"Οφείλουμε να αποκομματικοποιήσουμε το Ελληνικό Δημόσιο", σημείωσε.
Σχετικά με την καταβολή μισθών και συντάξεων ανέφερε πως "δίνουμε μάχη για να μπορούμε να τα καταβάλλουμε και αυτή η μάχη συνεχίζεται".Σχετικά με τη φοροδιαφυγή δήλωσε πως οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία θα φορολογούνται και θα καταβάλλονται τα χρήματα στο ελληνικό κράτος.
Ζήτησε δε συναίνεση για νέο φορολογικό σύστημα μειώνοντας τους συντελεστές αλλά με προϋπόθεση να τηρηθεί από όλους. "Να σπάσουμε την αδικία", τόνισε χαρακτηριστικά.Γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις
"Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας από Γερμανία", δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι "αυτό δείχνει τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας".
Μάλιστα, ανήγγειλε πως "τις επόμενες μέρες ανακοινώνουμε συμβούλιο για επενδύσεις με Έλληνες της διασποράς που θα συμβάλλουν από την πλευρά τους στην προσπάθεια".