Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο


Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, σε τηλεοπτικό διάγγελμα αργά το βράδυ του Σαββάτου ευχαρίστησε τις αιγυπτιακές αρχές αλλά και τις Η.Π.Α. για την άμεση επέμβασή τους στο χώρο της ισραηλινής πρεσβείας στο Κάιρο αλλά και για την ασφαλή απομάκρυνση ολόκληρης της διπλωματικής αποστολής.
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στην ισραηλινή πρεσβεία παραμένει έκρυθμη. Αιγύπτιοι διαδηλωτές κατέλαβαν την πρεσβεία το βράδυ. Εκατοντάδες άτομα εισέβαλαν στα γραφεία της πρεσβείας, που στεγάζεται σε πολυώροφο κτήριο, περιβαλλόμενο από ψηλό τοίχο, και πέταξαν στον δρόμο δεκάδες έγγραφα.
Σφοδρά πυρά ακούστηκαν αργά τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην περιοχή της διπλωματικής αποστολής του Ισραήλ, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα ανάμεσα σε Αιγύπτιους διαδηλωτές και αστυνομικούς μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο.
Οι ταυτότητες των θυμάτων και οι συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές.
Το Υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου κάνει πλέον λόγο για άγνωστο αριθμό τραυματιών, ο ένας από τους οποίους υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε.
Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι στους δρόμους βρίσκονται τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, ενώ έχουν σπεύσει και τουλάχιστον 25 οπλισμένα οχήματα της ασφάλειας της χώρας.
Την ίδια ώρα, ο πρέσβης και οι οικογένειά του, καθώς και το σύνολο της διπλωματικής αποστολής βρίσκονται φυλασσόμενοι υπό αυστηρή φρούρηση στο αεροδρόμιο της πόλης και αναμένεται να αποχωρήσουν από στιγμή σε στιγμή.
Το προσωπικό του αεροδρομίου, μάλιστα, δηλώνει πως δεκάδες είναι οι Ισραηλινοί που σπεύδουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, με προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμα και για σταδιακή αποχώρηση όλων των Ισραηλινών πολιτών.
Η αστυνομία έκανε νωρίτερα χρήση δακρυγόνων, σε μια προσπάθεια να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο 20ώροφο κτήριο όπου βρίσκεται η πρεσβεία.
Το Ισραήλ ζήτησε τη βοήθεια των Η.Π.Α. για την προστασία της πρεσβείας του, μετά την εισβολή των διαδηλωτών. Ανακοινωθέν του γραφείου του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Ehud Barak, ανέφερε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Leon Paneta, και τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης του Barack Obama στη Μέση Ανατολή, Dennis Ross, από τους οποίους «ζήτησε να προστατευθεί η πρεσβεία από τους διαδηλωτές».
Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τις εξελίξεις στο Κάιρο, σε συνομιλία του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, ενώ κάλεσε τις αιγυπτιακές Αρχές να προστατεύσουν τη διπλωματική αντιπροσωπεία.
«Ο πρόεδρος μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, σήμερα, σχετικά με την κατάσταση στην ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο. Ο πρόεδρος εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για το ζήτημα της κατάστασης στην πρεσβεία και για την ασφάλεια των ισραηλινών που εργάζονται (εκεί)» ανέφερε η αμερικανική προεδρία.
Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Αίγυπτο να «τιμήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της» και να προστατεύσει την ισραηλινή διπλωματική αποστολή μετά την εισβολή διαδηλωτών.
O πολιτικός αναλυτής, Nabil Abdel Fatah, σημείωσε ότι τα χθεσινοβραδινά επεισόδια «δείχνουν την κατάσταση οργής και απελπισίας που νιώθουν οι νεαροί Αιγύπτιοι επαναστάτες έναντι του Ισραήλ, μετά τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στα σύνορα που προκάλεσαν τους θανάτους Αιγυπτίων στρατιωτών».
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan, μεταβαίνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να υπογράψει τουρκοαιγυπτιακή συμφωνία, ενώ τη μεγάλη του ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, ο οποίος ζήτησε να προστατευτεί η ισραηλινή πρεσβεία.
Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αίγυπτο, Yitzak Lebanon, εγκατέλειψε το Κάιρο, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν.
Κρατικά Μ.Μ.Ε. μετέδωσαν νωρίτερα ότι ισραηλινό αεροσκάφος έφτασε στο αεροδρόμιο του Καΐρου για να παραλάβει τον πρέσβη, την οικογένειά του και διπλωματικό προσωπικό του Ισραήλ και να τους μεταφέρει στην πατρίδα τους. Ωστόσο, ο πρόξενος και αναπληρωτής του πρέσβη Lebanon θα παραμείνει στην Αίγυπτο, προκειμένου να μη σταματήσει η λειτουργία της ισραηλινής πρεσβείας, ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος.
Πηγές του αεροδρομίου αναφέρουν, επίσης, ότι δεκάδες Ισραηλινοί φτάνουν στο αεροδρόμιο, για να φύγουν από τη χώρα. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού και ανέστειλε τις άδειες όλων των αστυνομικών. Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Isam Sharaf, συγκάλεσε εκτάκτως μία κυβερνητική ομάδα κρίσης.