Προς… λιγότερα τραπεζοκαθίσματα και περισσότερο ελεύθερο χώρο στην πλατεία Αριστοτέλους «κινείται» η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης σε μία προσπάθεια να μπει τάξη στο κέντρο της πόλης, αναφορικά με την άναρχη κατάσταση που επικρατεί έως σήμερα με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
«Απελευθερώνουμε τους διαδρόμους δεξιά και αριστερά της πλατείας. Θα δημιουργήσουμε μια ελεύθερη ζώνη τεσσάρων μέτρων μεταξύ της πλατείας και των οικοδομών που σήμερα καταλαμβάνεται από τραπεζοκαθίσματα. Μόλις δοθεί η σχετική έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, θα τοποθετήσουμε στο χώρο παγκάκια για τους επισκέπτες και τους πολίτες», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης.
Το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, η Αριστοτέλους θα πρέπει να μετατραπεί στην ομορφότερη πλατεία.
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ενέκρινε ομόφωνα στα τέλη Ιουνίου την οριοθέτηση του κοινόχρηστου χώρου προς διάθεση τραπεζοκαθισμάτων, με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας.
Η άμεση εφαρμογή της απόφασης αποσκοπεί στην ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας του χώρου, την αποτροπή των αυθαίρετων καταλήψεων και την ισομερή κατανομή του κοινόχρηστου χώρου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με γνώμονα την προστασία των διατηρητέων κτιρίων και την ελεύθερη κυκλοφορία των πεζών στις στοές και στην πλατεία.
«Ιστορικός τόπος» από το 2000
Η πλατεία Αριστοτέλους αποτελεί χαρακτηρισμένο ιστορικό τόπο, βάσει απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού από το 2000. Με την ίδια απόφαση χαρακτηρίστηκαν ως έργα τέχνης τα μέτωπα (όψεις) των 12 κτιρίων της πλατείας, ενώ τα κτίρια εκατέρωθεν της πλατείας έχουν επίσης χαρακτηριστεί ως διατηρητέα.
Η διάθεση του κοινόχρηστου χώρου της πλατείας Αριστοτέλους σε παρακείμενα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα τραπεζοκαθίσματα εγκρίθηκε παλαιότερα με σειρά αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου με πιο πρόσφατη απόφαση του 2003, η οποία για τυπικούς λόγους (μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας για τη λήψη της κανονιστικής απόφασης) ακυρώθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Επίσης, σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση, εγκαταστάσεις και κατασκευές εξοπλισμού για τη λειτουργία του χώρου, όπως κιόσκια, τέντες κ.α. δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 20% της επιφάνειας του κοινόχρηστου χώρου.