Πλείστες όσες παραβάσεις καταγράφουν οι ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ και μάλιστα σε πολυεθνικές εταιρείες σούπερ μάρκετ
.Σαλμονέλα και E.Coli, σκουλήκια, μούχλα και κομμάτια γυαλιού σε συσκευασμένα τρόφιμα! Οι ανακοινώσεις του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων καταγράφουν πλείστες όσες παραβάσεις της νομοθεσίας, οι περισσότερες μάλιστα σε πολυεθνικές εταιρείες σούπερ μάρκετ, που υποτίθεται ότι τηρούν με μεγαλύτερη αυστηρότητα τη νομοθεσία περί ασφάλειας.
“Θα περίμενε κανείς από αυτές τις μεγάλες εταιρείες να είναι πολύ πιο συνεπείς και πολύ πιο αυστηρές στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, όμως τα περισσότερα παράπονα και τις περισσότερες καταγγελίες που δεχόμαστε από καταναλωτές είναι ακριβώς για σούπερ μάρκετ μεγάλων πολυεθνικών”, αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) Παναγιώτα Καλαποθαράκου, η οποία συμβουλεύει τους καταναλωτές να ψάχνουν τις ετικέτες στα προϊόντα τροφίμων (ημερομηνία λήξης, συστατικά κλπ.), να παρατηρούν την όψη, την υφή και τη γεύση και να μη διστάζουν να προχωρούν σε καταγγελίες.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα δύο εταιρειών με εκατοντάδες υποκαταστήματα και χιλιάδες καταναλωτές που σχεδόν μονοπώλησαν τις ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ τον Αύγουστο: Lidl και Carefour Μαρινόπουλος. Η τελευταία μάλιστα ήταν η εταιρεία που δέχτηκε τον μεγαλύτερο αριθμό κυρώσεων τους τελευταίους 12 μήνες, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα του ΕΦΕΤ. Μόλις χθες ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 70.000 ευρώ σε πέντε καταστήματα (εκ των οποίων τα δύο στη Θεσσαλονίκη), όπου παρατηρήθηκε υποτροπή στη μη τήρηση των κανόνων ορθής πρακτικής για την υγιεινή των χώρων, διάθεση κατ’ εξακολούθηση μη ασφαλών, ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση προϊόντων, όπως και προϊόντων που είχαν μεταφερθεί μαζί με άλλα (π.χ., χλωρίνη), τα οποία μπορούσαν να επιμολύνουν τα τρόφιμα, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων, του εξοπλισμού και του χειρισμού των τροφίμων (Παπαναστασίου 124, στη Θεσσαλονίκη), καθώς και κατοχή μη ασφαλών τροφίμων (Κωλέττη & Γιαννιτσών 61, στη Θεσσαλονίκη).
Σκουλήκια, γυαλί και σαλμονέλα
Μόλις πριν από πέντε ημέρες η Carefour έκανε αυτοέλεγχο και απέσυρε από τα ράφια της αγελαδινό βούτυρο ιδιωτικής ετικέτας στο οποίο ανιχνεύτηκε σαλμονέλα. Στις 17 Αυγούστου η εταιρεία ενημέρωσε τον ΕΦΕΤ και προχώρησε σε προληπτική ανάκληση ολόκληρων παρτίδων σοκολάτας ιδιωτικής ετικέτας, καθώς σε ορισμένες από αυτές διαπιστώθηκε ότι ενδημούσαν… σκουλήκια. Μερικούς μήνες πριν, τον Οκτώβριο του 2010, η εταιρεία ανακάλεσε παρτίδες του προϊόντος “μίνι μαύρη σοκολάτα”, ετικέτας Carrefour, στην οποία είχε ανιχνευτεί σαλμονέλα. Το ίδιο διάστημα απέσυρε προϊόν κρέμας συκωτιού, ιδιωτικής ετικέτας, στο οποίο είχε ανιχνευτεί λιστέρια, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2010 προχώρησε προληπτικά σε ανάκληση παρτίδας καλαμποκιού σε κονσέρβα, ιδιωτικής ετικέτας, γιατί σε μία συσκευασία εντοπίστηκε κομμάτι γυαλιού. Τέλος, οι επιχειρήσεις ITAL FOOD ΕΠΕ και Όμιλος Carrefour είχαν ειδοποιήσει οι ίδιες τον ΕΦΕΤ για τη διακίνηση τυριού mozzarella (“Mozzarella Bastone Carrefour”), στο οποίο ανιχνεύτηκε Escherichia coli, το οποίο και αποσύρθηκε.
Συνολικά, τους τελευταίους 12 μήνες επιβλήθηκαν στην εταιρεία πρόστιμα που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων σε 28 καταστήματα (μη τήρηση ορθών πρακτικών υγιεινής και αποθήκευσης, επαφή προϊόντων έτοιμων προς κατανάλωση με νωπά κρέατα, ακατάλληλα προϊόντα χωρίς την ανάλογη επισήμανση, βρόμικοι θάλαμοι ψύξης, τρόφιμα δίπλα σε εντομοκτόνα και απορρυπαντικά κλπ.).
E.coli σε κρέας
Στην περίπτωση της Lidl, μπορεί να μην καταγράφεται ανάλογος αριθμός παραβάσεων και προστίμων, ωστόσο η μία περίπτωση για την οποία επιλήφθηκε ο ΕΦΕΤ ήταν ιδιαιτέρως σοβαρή. Μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε στις αρχές Ιουλίου ο φορέας, εντόπισε κατεψυγμένο προϊόν κιμά από βοδινό κρέας και κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας, προέλευσης Γερμανίας, στα οποία ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli O157 (το οποίο ενοχοποιήθηκε για τα θανατηφόρα κρούσματα στη Γερμανία). Λίγες μέρες αργότερα, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ παραιτήθηκε και χρειάστηκε να περάσουν επτά εβδομάδες (23-8-2011) για να ανακοινωθεί ότι ο φορέας προχώρησε σε κατάσχεση και καταστροφή 2.481 κιλών κατεψυγμένων τροφίμων τα οποία κρίθηκαν οριστικά "μη ασφαλή - επιβλαβή για την υγεία", αφού ανιχνεύτηκε σε αυτά το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli 0157.
"Μακεδονία"
.