Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Κοινή Δήλωση Σταύρου Καλαφάτη και Κωστή Μουσουρούλη με αφορμή την κατακύρωση των αποτελεσμάτων των δημοσίων διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών εκμίσθωσης του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού.

Οι Υπεύθυνοι Τομέων Πολιτικής Ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας Ενέργειας & Φυσικών Πόρων, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, κ Σταύρος Καλαφάτης και Περιφερειακής Πολιτικής, Βουλευτής Ν. Χίου, Κωστής Μουσουρούλης με αφορμή την κατακύρωση των αποτελεσμάτων των δημοσίων διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών εκμίσθωσης του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε τέσσερεις (4) περιοχές της Ελλάδας έκαναν την ακόλουθη, κοινή, δήλωση:
«Η κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας για την έρευνα γεωθερμικών πεδίων στο Δέλτα του Έβρου, στο Δέλτα του Νέστου, στη Σαμοθράκη και στη Νότια Χίο ολοκληρώνει το πρώτο τμήμα της πρωτοβουλίας που ξεκινήσαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας.
Το 2009 με την τροποποίηση του σχετικού νόμου , την έκδοση όλων των Υπουργικών Αποφάσεων και την βελτίωση των διαδικασιών, μετά την ενεργοποίηση του νόμου το 2004, δώσαμε πραγματική ώθηση στον τομέα της Γεωθερμίας. Η αξιοποίηση ενός από τους πλέον σημαντικούς πόρους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθίσταται πλέον πραγματικότητα για τη χώρα μας.
Οι επενδύσεις στη γεωθερμία και ευρύτερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν σημαντικό κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος. Πραγματοποιούνται στην πολύπαθη ελληνική περιφέρεια, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, προσφέρουν φθηνότερα ενεργειακά προϊόντα και μπορούν να μειώνουν το κόστος για πολλούς άλλους τομείς πχ. αγροτικός, τουριστικός, μεταποίηση. Μειώνουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση από εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Συμβάλλουν στην εθνική οικονομία.
Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι ο ορθός και έγκαιρος θεσμικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός για την προσέλκυση επενδύσεων σε καίριους τομείς, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει συντεταγμένα η χώρα μας για την έξοδο από την κρίση. Οι πειραματισμοί, οι παλινωδίες και προχειρότητα δεν έχουν καμία θέση στην ενέργεια και στην περιφερειακή ανάπτυξη».