Με συμβολικό αντίτιμο ενοικιάζεται το χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν.
Άγνωστο τι θα γίνει με τα χρέη που κληρονόμησε η Περιφέρεια από την αναπτυξιακή που διαχειριζόταν το κέντρο.
Της Μαρίας Καραούλη
Με τη χαμηλή τιμή εκκίνησης των 100.000 θα διεξαχθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν (Βόρρας) σε ιδιώτη από τη νέα σεζόν.
Μετά τα χρέη που αφήνει πίσω της η αναπτυξιακή εταιρεία της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Πέλλας (ΕΥΡΩΑΠ), τα οποία αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας “έπεισε” την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ), στην οποία ανήκει ο χώρος του, να της παραχωρηθεί το κέντρο για δύο χρόνια. Όμως μαζί με το χιονοδρομικό η περιφέρεια κληρονομεί και το χρέος των περίπου 400.000 ευρώ.
Η πρόθεση της περιφέρειας έγινε γνωστή κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του διευρυμένου περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικότερα ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης πρότεινε ως την καλύτερη δυνατή λύση την εκμίσθωση του χιονοδρομικού. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, ο ανάδοχος -που θα αναδειχθεί με ανοιχτή δημοπρασία- θα κληθεί να καταβάλει ετησίως 100.000 ευρώ στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας ως συμβολικό ενοίκιο.
“Μέχρι τώρα περιμέναμε τα αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης, αλλά κάτι τέτοιο δεν προχώρησε, οπότε έπρεπε να βρεθεί μια λύση” τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης. Ως εκ τούτου, όπως είπε, αποφασίστηκε η διενέργεια δημοπρασίας, που θα γίνει σε λίγες μέρες, εφόσον ετοιμαστεί ο φάκελος από τους νομικούς συμβούλους της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Τα “φιλέτα” της ΚΕΔ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκταση του χιονοδρομικού μαζί με τις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας, συνολικής έκτασης 18.400 στρεμμάτων, περιλαμβάνονταν στα 15 ακίνητα-φιλέτα της ΚΕΔ που επρόκειτο να δοθούν για εκμετάλλευση σε ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να προκύψουν τα 50 δισ. ευρώ που θέλει να συγκεντρώσει η κυβέρνηση για να μειώσει το χρέος.
Με την πρόσφατη εξέλιξη σε ό,τι αφορά το χιονοδρομικό, αυτή η προοπτική εγκαταλείπεται, ενδεχομένως διότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον.
Σκανδαλίζουν τα χρέη
Η πρόταση του κ. Θεοδωρίδη για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού κατατέθηκε παρουσία και του αναπληρωτή περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη. Οι εκπρόσωποι της περιφέρειας και οι δήμαρχοι της περιοχής, που συμμετείχαν στην προχθεσινή σύσκεψη, έκριναν ότι στη φάση αυτή η λειτουργία του χιονοδρομικού από έναν ιδιώτη, εταιρεία ή κοινοπραξία αποτελεί την καλύτερη λύση. “Πρόκειται για ένα διαφορετικό εγχείρημα, που εξασφαλίζει τη συνολική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων από έναν αξιόπιστο, επαγγελματία ανάδοχο”, δήλωσε στη “Μ” ο κ. Θεοδωρίδης. Σημείωσε μάλιστα ότι διερευνήθηκαν όλες οι δυνατότητες που θα επιτρέψουν την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος ενόψει της χειμερινής σεζόν.
Ωστόσο το μεγάλο “αγκάθι” για την αντιπεριφέρεια Πέλλας είναι τα χρέη ύψους 400.000 ευρώ τα οποία κληρονόμησε από την ΕΥΡΩΑΠ (αναπτυξιακή), η θητεία της οποίας έληξε τον περασμένο Ιούνιο. Από τότε η εταιρεία βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης την οποία έχουν αναλάβει ορκωτοί λογιστές. Το διάστημα 2005-2009 η νομαρχία διαπίστωσε ατασθαλίες που προκάλεσαν έλλειμμα, γι’ αυτό κάλεσε ορκωτούς λογιστές οι οποίοι στο πόρισμά τους διαπίστωσαν κακοδιαχείριση και διοικητικές ατασθαλίες. Ήδη το πόρισμα έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα, ο οποίος δεν αποκλείεται να καταλογίσει ευθύνες και στα μέλη του απερχόμενου δ.σ. της ΕΥΡΩΑΠ.
Μεταξύ άλλων στο πόρισμα των ελεγκτών αναφέρεται: “Σε ό,τι αφορά στο λογιστικό υπόλοιπο του ταμείου, αναζητείται το ποσό των 309.067,79 (με τις προσαυξήσεις 400.000 ευρώ). Το σύστημα ελέγχου χρήζει ριζικής αλλαγής, καθώς όλα τα αρχεία της επιχείρησης και όλα τα βιβλία βρέθηκαν σε πλήρη σύγχυση και δυσκόλεψαν τον έλεγχο. Η διοίκηση της ΕΥΡΩΑΠ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα μεταφέρει τις διαφορές σε λογαριασμό περαιτέρω διερεύνησης ή αν θα το καταλογίσει και διεκδικήσει από τις παλιές διοικήσεις ή τέλος βαρύνει τα αποτελέσματα χρήσεως. Δεν έχει καταστεί εφικτό να αποκτήσουμε επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για τη θεμελίωση της ελεγκτικής μας γνώμης. Ως εκ τούτου δεν εκφέρουμε γνώμη επί των οικονομικών καταστάσεων χρήσεων 2005-2009”.
Κρίση και στα χιονοδρομικά
Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να βγει στον αέρα ο ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός τον οποίο θα προκηρύξει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν. Η τιμή εκκίνησης, όπως προαναφέρθηκε, καθορίζεται στα 100.000 ευρώ τον χρόνο και ο ανάδοχος θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το σύνολο των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού, οι οποίες ανεγέρθηκαν από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Πέλλας. Ήδη οι νομικοί της σύμβουλοι θα ετοιμάσουν τις επόμενες μέρες τον φάκελο με τα στοιχεία, προκειμένου στον διαγωνισμό να περιλαμβάνονται οι όροι που θα διασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου και την ποιοτική εξυπηρέτηση των επισκεπτών του.
Σχολιάζοντας στη “Μ” τη χαμηλή τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού ο δήμαρχος Αριδαίας Δημήτρης Πασόης, που συμμετείχε στη σύσκεψη της περιφέρειας, υποστήριξε ότι “ήταν αναμενόμενο, καθώς τα χιονοδρομικά κέντρα υποβαθμίζονται χρόνο με το χρόνο λόγω της κρίσης. Επιπλέον εδώ και χρόνια στο συγκεκριμένο χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν θα έπρεπε να έχουν βελτιωθεί οι υποδομές του για να έχουμε περισσότερες απαιτήσεις”.
Η πιο ψηλή κορυφή
Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν θεωρείται “η Αράχοβα του Βορρά” λόγω των παραδοσιακών, γραφικών οικισμών που υπάρχουν γύρω του. Είναι το χιονοδρομικό κέντρο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα και στην κορυφή του, σε υψόμετρο 2.524 μέτρων, βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.
Η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου άρχισε το 1995. Οι πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο 2.050 ως 2.480 μέτρων. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την Έδεσσα και 140 χιλιόμετρων από τη Θεσσαλονίκη. Διαθέτει έξι λιφτ τα οποία παρέχουν πρόσβαση σε 14 πίστες σκι διαφόρων βαθμίδων δυσκολίας, ενώ υπάρχει πίστα snowmobile και ένα snowboard fun park για την ικανοποίηση των πιο απαιτητικών της χιονοδρομίας.
ΑΠΟΨΗ
Τρικυμία εν κρανίω...
Ουδείς μπορεί να αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει στην υπόθεση του χιονοδρομικού. Πρώτον, είναι πραγματικά αδιανόητο το ότι η πολιτεία επιδεικνύει τέτοια ολιγωρία και δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί ΣΩΣΤΑ το διαμάντι αυτό του χειμερινού τουρισμού.
Δεύτερον, με ποια κριτήρια η Περιφέρεια δίνει την εικόνα της απαξίωσης και του... ξεφορτώματος ενοικιάζοντάς το έναντι συμβολικού αντιτίμου, όταν μάλιστα η προηγούμενη διαχειρίστρια αρχή το άφησε και με χρέη;
Τρίτον, με τέτοιες ενέργειες ορθώς οι εταίροι μάς έχουν στο μικροσκόπιο κι ακόμα παραπέρα και οι ίδιοι οι πολίτες θεωρούν ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτόν τον τόπο.
"Μ"