Καταργείται το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Της Στελίνας Μαργαριτίδου
Καταργείται με τροπολογία και συγχωνεύεται στον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας και Κατασκευών το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την τροπολογία, το ινστιτούτο συγχωνεύεται με τον ΟΑΣΠ, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζεται ο ερευνητικός χαρακτήρας του μοναδικού στη χώρα ινστιτούτου που ως κύριο αντικείμενό του είχε την εφαρμοσμένη έρευνα σε θέματα αντισεισμικής προστασίας και κατασκευών. Παράλληλα, αν η τροπολογία ψηφιστεί ως έχει, παραμένει αμφίβολη η παραμονή τριών ερευνητών του ινστιτούτου, αφού τυπικά τουλάχιστον δεν θα έχουν αντικείμενο. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Κοσμάς Στυλιανίδης, "αφού δεν υπάρχουν μέχρι τώρα μεταβατικές διατάξεις, δεν θα μπορούν οι εργαζόμενοι στο ΙΤΣΑΚ να πληρωθούν από τον ΟΑΣΠ για τον επόμενο μήνα". Το πιο περίεργο είναι ότι το ινστιτούτο έχει ήδη λάβει μέσω των ΕΣΠ χρηματοδότηση 3.600.000 ευρώ για την ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου, όπου θα στεγαζόταν και το υπερσύγχρονο ερευνητικό κέντρο του ινστιτούτου σε οικόπεδο 17 στρεμμάτων στους Ελαιώνες Πυλαίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ώριμου πλέον και εγκεκριμένου έργου, στις 16 Αυγούστου, δηλαδή σε λίγες ημέρες, ο εργολάβος θα ξεκινούσε τις διαδικασίες οικοδόμησης του κτιρίου. Τώρα, με τις αιφνιδιαστικές, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, εξελίξεις, υπάρχει περίπτωση το έργο να ματαιωθεί.
Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
"Καλούμε τους κοινωνικούς φορείς της πόλης σε συστράτευση ώστε να μην περάσει η τροπολογία που πρόκειται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες" τόνισαν χθες σε αιφνιδιαστική συνέντευξη τύπου στο ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας οι εργαζόμενοι του ΙΤΣΑΚ αλλά και ο Πρόεδρος του ΔΣ.
"Η προβλεπόμενη στην κατατεθείσα τροπολογία κατάργηση του Ινστιτούτου και η συγχώνευσή του στον ΟΑΣΠ δεν εξυπηρετεί ούτε λειτουργικούς ούτε οικονομικούς σκοπούς. Οι δύο φορείς ΟΑΣΠ και ΙΤΣΑΚ έχουν διαφορετικό ρόλο και χαρακτήρα. Ο ΟΑΣΠ διαχειρίζεται την υπάρχουσα γνώση σε επίπεδο επιτελικού σχεδιασμού , το δε ΙΤΣΑΚ ως ερευνητικός οργανισμός παράγει νέα γνώση με κατεύθυνση κυρίως την εφαρμοσμένη έρευνα γεγονός που τον διαφοροποιεί από άλλους φορείς. Επιπλέον , είναι το μόνο ερευνητικό κέντρο της χώρας όπου υπηρετούν επιστήμονες όλων των σχετικών ειδικοτήτων, ενώ διαθέτει και τον κατάλληλο εξοπλισμό . Η συγχώνευση των διευθύνσεων του στον ΟΑΣΠ στερεί τη Χώρα από ένα καταξιωμένο και με Διεθνή αναγνώριση Ερευνητικό Κέντρο στο χώρο των Αντισεισμικών Κατασκευών και της Τεχνικής Σεισμολογίας, ενώ δεν παρουσιάζει οικονομικά και λειτουργικά οφέλει, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας και οι δύο έδρες των φορέων είναι διαφορετικές.
Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε την εξαίρεση του ΙΤΣΑΚ από τη σχετική τροπολογία" τονίζουν οι εργαζόμενοι. Επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς έχουν στείλει όλοι οι πρώην Πρόεδροι του Ινστιτούτου όπως και ο Ιδρυτής του καθηγητής Σεισμολογίας Β Παπαζάχος.
Μιλώντας για το θέμα εκ μέρους του ΑΠΘ ο Αντιπρύτανης Γιάννης Παντής τόνισε μεταξύ άλλων ότι "θα μπορούσε να εξετασθεί υπό προϋποθέσεις η ένταξη του ΙΤΣΑΚ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο , ενώ εξήγησε πως όταν περιορίζεται η έρευνα δεν προκύπτουν θετικά αποτελέσματα για τη χώρα".
Για "έγκλημα κατά της σεισμικής θωράκισης της χώρας" έκανε λόγο από την πλευρά του ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών καθηγητής Γεωλογίας Σπύρος Παυλίδης.
Ποιες λύσεις υπάρχουν
Ακόμη και τώρα που βρισκόμαστε στο ...και πέντε υπάρχει τρόπος να ενταχθεί και όχι να συγχωνευθεί με τον ΟΑΣΠ το ΙΤΣΑΚ διατηρώντας τις αρμοδιότητές του και το ερευνητικό του αντικείμενο, εξήγησε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής του ΑΠΘ Κοσμάς Στυλιανίδης ο οποίος επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόνοια μετακίνησης του λογαριασμού ΕΛΚΕ (ειδικός λογαριασμός για ερευνητικά προγράμματα) με αποτέλεσμα μετά τη συγχώνευση να μεταφέρεται ο συγκεκριμένος λογαριασμός στο Υπουργείο όπου ανήκει διοικητικά το ΙΤΣΑΚ. Ωστόσο προς το παρόν το κύριο μέλημα είναι να αποτραπεί η κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας και να παραμείνουν οι δύο φορείς ως έχουν μέχρι σήμερα.
Αντισεισμική θωράκιση με δίκτυο επιταχυνσιογράφων
Το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών είναι άρρηκτα συνδεμένο με τα δραματικά γεγονότα του σεισμού του 1978, αφού ιδρύθηκε ένα χρόνο μετά, με πρωτοβουλία του ομότιμου σήμερα καθηγητή Σεισμολογίας Βασίλη Παπαζάχου. Σταδιακά και μέχρι το 1995 επανδρώθηκε με ερευνητές, κυρίως σεισμολόγους και μηχανικούς, και μετατράπηκε σε ερευνητικό κέντρο μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα. Το ΙΤΣΑΚ μαζί με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και με χρηματοδότηση από τον ΟΑΣΠ ανέλαβε την αναβάθμιση, επέκταση, συντήρηση και συνολική λειτουργία ενός ενιαίου εθνικού δικτύου επιταχυνσιογράφων, που σήμερα φθάνουν τους 400, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη μείωση του σεισμικού κινδύνου στην περιοχή της Ευρώπης με την πιο έντονη σεισμικότητα, την Ελλάδα.
Η χρήση των πληροφοριών που αποκτώνται από τα επιταχυνσιογραφήματα επεκτάθηκε σε ευρύ φάσμα εφαρμογών με απώτερο στόχο τη συστηματική και αναλυτική καταγραφή της σεισμικής δόνησης. Η εξαιρετική σημασία των καταγραφών επιταχυνσιογράφων για το ρεαλιστικό αντισεισμικό σχεδιασμό του δομημένου περιβάλλοντος μιας περιοχής είναι πλέον αναμφισβήτητη, ενώ αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα λόγω των ιδιαίτερα καταστροφικών σεισμών με υψηλές τιμές επιταχύνσεων που έπληξαν πρόσφατα την Ιαπωνία.
Μόνο την τελευταία πενταετία το ινστιτούτο έφερε 4.000.000 ευρώ από 25 ερευνητικά προγράμματα, στα οποία συμμετείχε. Κάθε χρόνο, εξηγεί ο πρόεδρος του δ.σ. του ΙΤΣΑΚ Ανδρέας Κάππος, εξοικονομούνται από ερευνητικά προγράμματα του ινστιτούτου 500.000 ευρώ, με τα οποία συντηρείται ο εξοπλισμός και καλύπτονται λειτουργικά έξοδα. Η μισθοδοσία και οι πάγιες δαπάνες των 30 σήμερα εργαζόμενων στο ινστιτούτο ανέρχονται σε 1.200.000 ευρώ το έτος.
.