Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Φόνοι χωρίς αίμα

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ
Φόνοι, κατά κυριολεξία, δε διαπράττονται μέσω του διαδικτύου. Μεταφορικά, όχι απλώς διαπράττονται, αλλά βρίσκονται και στην ημερήσια διάταξη.
 Το ΠΑΣΟΚ άργησε να καταλάβει ότι η διαφορά είναι μικρή. Οταν το 2008 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Σανιδάς, γνωμοδότησε ότι το απόρρητο των μπλόγκερ πρέπει να αίρεται όχι μόνο για κακουργήματα αλλά και για πλημμελήματα, το πλανώμενο στην αμέριμνη «προοδευτικότητα» ΠΑΣΟΚ αισθάνθηκε να του ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Ανακοινώσεις οργίλες εκδόθηκαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, ότι δήθεν απειλείται η ελευθερία του λόγου στην μπλογκόσφαιρα και ο τότε ευρωβουλευτής Λαμπρινίδης απειλούσε ότι θα έφερνε το θέμα στις Βρυξέλλες. Το έφερε, δεν το έφερε, μόνον ο ίδιος ξέρει - πάντως, από το κτίριο Berlaymont κανένας δεν τράβηξε το αυτί του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αλλά, στο μεταξύ, ήρθαν οι κυβερνητικές ευθύνες για να προσγειώσουν το ΠΑΣΟΚ και τους ανθρώπους του πρωθυπουργού στην πραγματικότητα. Σήμερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει νομοσχέδιο και εξαγγέλλει ότι η ανωνυμία στο διαδίκτυο δε θα είναι αρραγής, όπως σήμερα.
Αβυσσος η ψυχή των ανθρώπων, και ειδικά εκείνων που έχουν το «όχι» κάτω από τη γλώσσα. Αλλά εδώ κοντεύουμε να χάσουμε τη στοιχειώδη λογική. Είναι άξιοι προστασίας οι κουκουλοφόροι του διαδικτύου; Οι υβριστές και οι συκοφάντες που, κρυμμένοι πίσω από το πληκτρολόγιό τους, εξευτελίζουν ανθρώπους και σπιλώνουν συνειδήσεις; Αυτό, στην επιεικέστερη περίπτωση είναι τζάμπα μαγκιά - και από τζάμπα μάγκες μπουχτίσαμε τα τελευταία χρόνια. Αλλά συνήθως είναι κακία, είναι συμπλεγματικότητα και, όχι σπάνια, είναι εκτέλεση ενός ιδιόρρυθμου συμβολαίου θανάτου. Αρκεί να ρίξεις μια χυδαιότητα στον οχετό και αμέσως θα βρεθούν πρόθυμοι να την αναπαραγάγουν, ώστε στο τέλος να εμφανίζεται σχεδόν ως αυταπόδεικτη αλήθεια. Και το δικαίωμα του ανθρώπου που προσβάλλεται από τέτοιες μεθόδους να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη θεωρείται «απειλή για την μπλογκόσφαιρα»! Αυτήν τη φορά πιθανώς δε θα διαμαρτυρηθεί ο Λαμπρινίδης, αλλά μην έχετε επιφυλάξεις. Ολο και κάποιοι «ευαίσθητοι» θα βρεθούν για να καταγγείλουν ότι προσβάλλεται η ελευθερία της έκφρασης.
Βεβαίως, το τι προβλέπει ο νόμος είναι η μία πλευρά του προβλήματος. Η άλλη πλευρά είναι ότι δύσκολα βρίσκονται οι ρίζες των διαδικτυακών δημοσιευμάτων. Οι εταιρίες που φιλοξενούν τα μπλογκ είναι συνήθως απρόθυμες να συνεργαστούν με τις δικαστικές αρχές, άρα δε θ' αλλάξουν πολλά πράγματα. Αλλά καλύτερα να υπάρχει και λίγος φόβος, για να φυλάει τα έρημα