Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Το “Χαμόγελο του Παιδιού” κοντά στα “ξεχασμένα” παιδιά

Αγωνία για το μέλλον παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί σε νοσοκομεία
Δέκα έξι παιδιά, τα οποία φιλοξενούνται... προσωρινά σε νοσοκομείο κατόπιν εισαγγελικής εντολής, έχουν βρει ξανά το χαμόγελο για τη ζωή μέσα στη ζεστή αγκαλιά ανθρώπων, εθελοντών του συλλόγου “Χαμόγελο του Παιδιού”.
Χάρη στην ανθρωπιά και στην αγάπη των εθελοντών του συλλόγου προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με αισιοδοξία ξανά τη ζωή και να ξεχάσουν τον εφιάλτη που ζούσαν. Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος αγωνιά για το μέλλον των “ξεχασμένων” σε νοσοκομεία παιδιών.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, “καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της αγωνίας των παιδιών, τα οποία κατόπιν εισαγγελικής εντολής οδηγούνται στα νοσοκομεία, ως το πρώτο βήμα για την καινούργια τους ζωή μακριά από τον φόβο και τις αντιξοότητες που βίωναν έως τώρα. Σκοπός είναι να παραμείνουν εκεί προσωρινά έως ότου πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να βρεθεί για αυτά ένα ασφαλές καταφύγιο. Τα παιδιά καταλήγουν τελικά να ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα νοσοκομείο, όπου δεν λαμβάνουν την απαραίτητη για αυτά στοργή και αγάπη, δεν έχουν καμία ουσιαστική φροντίδα και προπάντων υπάρχει ο κίνδυνος λοιμώξεων και ασθενειών από την παραμονή τους σε χώρους που είναι ακατάλληλοι και δεν ενδείκνυνται για την ανάπτυξή τους. Από τη στιγμή εκείνη όμως που τα παιδιά μπαίνουν στο λεγόμενο ‘προνοιακό σύστημα’ αρχίζει ένας νέος Γολγοθάς για αυτά, καθώς είναι οι άμεσοι αποδέκτες των κρατικών ελλείψεων και της υπολειτουργίας των υπηρεσιών. Η επόμενη μέρα βρίσκει τα παιδιά θύματα της κωλυσιεργίας και της αναποτελεσματικότητας η οποία προέρχεται από την κοινωνία και από τις σοβαρές ελλείψεις δομών για την αποκατάσταση και το μέλλον τους”.



Δέκα σπίτια

Βέβαια για κάποια από αυτά η προσωρινή λύση που βρίσκεται είναι ένα χώρος φιλοξενίας που μπορεί να τα υποδεχτεί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι και ο κατάλληλος χώρος για παιδιά. “Είναι μια προσφορά ‘κλίνης’ και όχι φροντίδας και ζεστασιάς που χρειάζεται ένα παιδί που πέρασε τη φρίκη από κακοποίηση. Για κάποια άλλα, δυστυχώς, η λύση είναι να επιστρέψουν στο κακοποιητικό περιβάλλον, είτε επειδή οι γονείς ή οι φερόμενοι ως γονείς εισβάλλουν ανενόχλητοι και τα αρπάζουν είτε επειδή η έλλειψη κρατικών και κοινωνικών δομών τα οδηγεί στον εφιάλτη του παρελθόντος, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα πλαίσια για τη φιλοξενία τους”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Ο σύλλογος “Το Χαμόγελο του Παιδιού” λειτουργεί σήμερα σε όλη την Ελλάδα συνολικά δέκα σπίτια φιλοξενίας για παιδιά σε κίνδυνο. “Σχεδόν καθημερινά δεχόμαστε αιτήματα φιλοξενίας παιδιών από εισαγγελικές αρχές, κοινωνικές υπηρεσίες και από ποικίλους κοινωνικούς φορείς όλης της Ελλάδας. Λόγω της παραπάνω κατάστασης τα σπίτια μας όχι μόνο παρουσιάζουν πληρότητα, αλλά έχουν υπερβεί κατά πολύ τη δυναμικότητά τους. Στην παρούσα χρονική στιγμή φιλοξενούμε 257 παιδιά, κορίτσια και αγόρια, όταν η δυναμικότητα των σπιτιών μας ισοδυναμεί με 209”.



.