Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΝΔ κ Ν ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ κ. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκος Νικολόπουλος, έκαναν την ακόλουθη δήλωση για τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας σε σχέση με μέτρα τόνωσης της απασχόλησης:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση κάνει εξαγγελίες για μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων. Αντίστοιχες εξαγγελίες με αναφορά σε σημαντικά κονδύλια είχε κάνει και πέρυσι τον Οκτώβριο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Όμως από τότε η κατάσταση αντί να βελτιωθεί, επιδεινώνεται.
§ Τα 2,6 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε πέρυσι ο κ. Παπανδρέου (2,7 δισ. ευρώ υπόσχεται φέτος ο κ. Κουτρουμάνης) έμειναν σε πολύ μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους ανέργους.
§ Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” του ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, σέρνεται, με απορρόφηση μόλις 17,38%.
§ Η ανεργία έχει εκτοξευθεί στα ύψη, φτάνοντας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο 15,8%.
Ειδικότερα, ως προς το, χρήσιμο καταρχήν, πρόγραμμα “Κοινωφελούς Εργασίας”, η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει, για μια ακόμα φορά, ότι δεν φαίνεται να έχει εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση. Ότι δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά ως προς την καταλληλότητα των φορέων υλοποίησης του έργου, καθώς διάφορες άγνωστες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις λειτουργούν ως ενδιάμεσοι, εισπράττοντας μάλιστα το 5% του προϋπολογισμού. Αλλά και ότι δεν ορίζονται αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια επιλεξιμότητας των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτηματικά σχετικά με την αξιοκρατία στις επιλογές.
Δεν ισχυριζόμαστε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις στο ζήτημα της ανεργίας. Μόνο οι επενδύσεις και η ανάπτυξη θα αλλάξουν τη σημερινή αρνητική εικόνα. Και τα κοινοτικά κονδύλια σίγουρα είναι χρήσιμα, αν αξιοποιηθούν σωστά. Η κυβέρνηση, όμως, ακολουθεί μια πολιτική που βαθαίνει την ύφεση και αφήνει αναπορρόφητους τους κοινοτικούς πόρους για την απασχόληση. Γι’ αυτό και οι ευθύνες της είναι πολύ μεγάλες και δεν τις διαγράφουν οποιεσδήποτε επικοινωνιακές ασκήσεις».