Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Τι είδαν οι ευρωβουλευτές στη λίμνη Κορώνεια

Έκπληξη και απορία για την ανυπαρξία σταθμών βιολογικού καθαρισμού στις περιοχές Κορώνειας και Βόλβης εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές του κλιμακίου που χθες το πρωί επισκέφτηκαν την ενωτική τάφρο των δύο λιμνών, η οποία κατασκευάστηκε στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την αποκατάσταση της Κορώνειας..
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Το ενδεκαμελές κλιμάκιο ευρωβουλευτών της επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων τέσσερις Έλληνες, που βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία των έργων αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Το σχέδιο εγκρίθηκε στο τέλος του 2005 με προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 20 εκατ. ευρώ συμμετοχή από το Ταμείο Συνοχής της Ευρώπης. Η υπόθεση της Κορώνειας έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από τον περασμένο Ιανουάριο λόγω ασήμαντης προόδου των έργων, ενώ παράλληλα διακόπηκε η χορήγηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Η πρόεδρος του φορέα διαχείρισης της λίμνης Κορώνειας Δήμητρα Μπομπόρη, που υποδέχτηκε το κλιμάκιο, ανέφερε ότι το υποέργο που αφορά την ενωτική τάφρο έχει ολοκληρωθεί κατά 95%, ενώ προβλέπονται και τεχνικά έργα για τη βελτίωση της υδραυλικής επικοινωνίας Βόλβης και Κορώνειας και τεχνικές παρεμβάσεις για τη ρύθμιση της ποσότητας νερού που εκτρέπεται από δύο χείμαρρους στις λίμνες. Ο συντονιστής του έργου αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας Απόστολος Γιάντσης υποστήριξε ότι λύθηκαν οριστικά τα προβλήματα περιβαλλοντικής ρύπανσης, ότι διακόπηκε η λειτουργία 19 βιομηχανιών που ρύπαιναν τη λίμνη και ότι αποκαταστάθηκε η ομαλή λειτουργία εννέα βιομηχανιών. Επίσης, στελέχη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία έχει περάσει η αρμοδιότητα από την πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν την εγκατάσταση 35 σύγχρονων τηλεμετρικών σταθμών, που επιτρέπει τη συλλογή στοιχείων και αναγκαίων πληροφοριών για την ποσότητα και την ποιότητα των νερών. Τόνισαν ότι το 2009 αυτή την εποχή η λίμνη Κορώνεια δεν είχε καθόλου νερό, ενώ το 2010 η ποσότητα νερού έφτανε το 1 μ. και σήμερα φθάνει το 1,25 μ.
Οι ευρωβουλευτές προβληματίστηκαν για την κατάσταση της λίμνης Κορώνειας, ωστόσο έδειξαν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που πήραν από τα στελέχη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια επιθεώρησαν το έργο της Εγνατία οδού, επισκέφτηκαν τη Βεργίνα και στη συνέχεια μετέβησαν στην Κοζάνη.
“Εμείς στους λασπολόγους έχουμε δώσει απαντήσεις με το έργο μας. Το 2003 παραλάβαμε μια άδεια λίμνη. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ήταν πιεστικότατος προς τα αρμόδια υπουργεία και την τέως περιφέρεια, αλλά κυρίως προς τους συνεργάτες, προκειμένου να προωθήσουμε τα θέματα που έδιναν λύσεις σε γραφειοκρατικά ή άλλου είδους εμπόδια. Φθάσαμε σε καλό επίπεδο και ήμασταν οι μόνοι που κάναμε έργα”, δήλωσε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης, με αφορμή την επίσκεψη των ευρωβουλευτών.

Τέλος Αυγούστου ο βιολογικός

Στο τέλος Αυγούστου θα λειτουργήσει ο σταθμός βιολογικού καθαρισμού στον Λαγκαδά, γεγονός που σημαίνει την ανακούφιση της λίμνης Κορώνειας από τα συσσωρευμένα λύματα που δέχεται τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν έξι προγράμματα δημιουργίας αποχετευτικών δικτύων και σταθμών βιολογικού καθαρισμού στις δημοτικές κοινότητες Σοχού, Ζαγκλιβερίου, Λαγυνών και Ασκού, ενώ στον σχεδιασμό του δήμου Λαγκαδά είναι η ένταξη των οικισμών του δήμου Λαγκαδά με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων σε προγράμματα ΕΣΠΑ για τη διαχείριση αποβλήτων και λυμάτων. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Αναστασιάδης στη διάρκεια σύσκεψης του φορέα διαχείρισης λιμνών Κορώνειας - Βόλβης, του οποίου είναι αντιπρόεδρος, με τη συμμετοχή αρμόδιων φορέων γειτονικών δήμων. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα Λουτρά Λαγκαδά, παρόντες ήταν εκτός των άλλων ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Λαγκαδά Απόστολος Καρακίτσιος, ο πρόεδρος ΔΕΥΑ Ωραιοκάστρου Νικόλαος Παπαχρήστου, ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου Δημήτριος Κοντογιώργης, ο εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης ΤΕΔΚ Χαλκιδικής Αστέριος Μπάτσιος.

Η πορεία των υποέργων

Ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, μέλος του κλιμακίου της επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης εξέφρασε την αντίθεσή του στην κατασκευή της ενωτικής τάφρου πριν γίνει η εξυγίανση των λιμνών, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς να μπει νερό στη λίμνη. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη τροποποίησης του master plan. Σημειώνεται ότι η αναθεώρηση του master plan έχει ήδη δρομολογηθεί από την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος.
Βάσει της ενημέρωσης του ευρωβουλευτή των Οικολόγων - Πράσινων, από τα οκτώ υποέργα που προβλέπονται στο master plan ολοκληρώθηκε μόνο το έργο της ενωτικής τάφρου. Σήμερα λειτουργούν 1.440 γεωτρήσεις, ενώ έπρεπε να κλείσουν οριστικά 2.200 παράνομες γεωτρήσεις. Δεν έχει αρχίσει το υποέργο για τα έργα δημιουργίας και διαμόρφωσης υγροτόπου και βαθέων ενδιαιτημάτων στη λίμνη Κορώνεια, που δημοπρατήθηκε τον Οκτώβριο του 2010. Το υποέργο “έργα βελτίωσης υδραυλικών χαρακτηριστικών και αμφίδρομης λειτουργίας ενωτικής τάφρου” άρχισε το 2007 και υλοποιείται κατά παράβαση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη σύμβαση. Δεν εκπονήθηκε ακόμη η “μελέτη διαχείρισης καλαμώνων στο υγροτοπικό σύστημα της λίμνης Κορώνειας”, ενώ τον Φεβρουάριο του 2010 παραλήφθηκε εξοπλισμός κοπής καλαμώνων στη λίμνη Κορώνεια που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Το υποέργο “ενέργειες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης εθελοντισμού” προκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2011 και αφού η χώρα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τον ίδιο μήνα προκηρύχθηκε και το υποέργο “υπηρεσίες περιβαλλοντικής παρακολούθησης κατά τη διάρκεια εφαρμογής των έργων αποκατάστασης”, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ακόμη η χρηματοδότησή του.