Οι Γερμανοί έχουν στα χέρια τους μια απόφαση συνόδου κορυφής από τον περασμένο Δεκέμβρη, η οποία επισημοποιήθηκε στη σύνοδο του Μαρτίου και προβλέπει ρητά τη συμμετοχή των ιδιωτών στη νέα βοήθεια. .
Ωστόσο ως σήμερα κάθε τρόπος συμμετοχής που έχει προταθεί απειλείται να τιναχτεί στον αέρα από τους οίκους αξιολόγησης αφου θα βαθμολοηγηθεί ως «επιλεκτική χρεοκοπία». Η ΕΚΤ πάλι έχει χαράξει κόκκινη γραμμή σε αυτό το σημείο, γιατί φοβάται ότι μια τέτοια εξέλιξη, όσο ελεγχόμενη και αν προσπαθήσουν να είναι, θα πυροδοτήσει γεγονότα που θα οδηγήσουν σε πραγματική χρεοκοπία και θα τινάξουν στον αέρα την ευρωζώνη. Την κόκκινη αυτή γραμμή την συνοδεύει με τον εκβιασμό, ότι δεν θα δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία μια ώρα αρχύτερα.
Οι λύσεις που αντιπροτείνει η ΕΚΤ για τη μείωση του ελληνικού χρέους είναι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τον μηχανισμό EFSF και εμμέσως πλην σαφώς, η αύξηση της συμβολής των χωρών της ΕΕ στο νέο δάνειο. Μια λύση χωρίς ιδιώτες όμως είναι κάτι που δεν μπορεί να δεχτεί η κ. Μέρκελ και αν το κάνει, είναι πολύ πιθανό να πέσει η κυβέρνηση της, νωρίτερα από αυτήν του κ. Παπανδρέου.
Όπως πάντα σε τέτοιες διαφωνίες κορυφής, το πράγμα θα τραβήξει σε μάκρος. Ακόμα και συμβιβαστική λύση όμως να βρεθεί, που δεν φαίνεται στον ορίζοντα, θα τραβήξει σε μάκρος. Ο κίνδυνος είναι να περάσει ο Σεπτέμβρης και να μην υπάρχει συμφωνία για την μεσοπρόθεσμη δανειοδότηση της Ελλάδας, κάτι που και ένα νέο θρίλερ με την 6η δόση θα προκαλέσει και θα ακυρώσει τις συνθήκες είτε για οικονομική βελτίωση, είτε ακόμα και για μια επιτυχημένη υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου κινδυνεύει τώρα και θα πάρει όλο το κόστος του μεσοπρόθεσμου, καθώς δεν θα έχει τα όποια οφέλη υπολόγιζε και δεν θα είναι σε θέση να το εφαρμόσει τόσο λόγω του αρνητικού διεθνούς περιβάλλοντος όσο και λόγω της αυξανόμενης αντίδρασης του κόσμου στο εσωτερικό, ο οποίος έχει πια πεισθεί, ότι αυτή η συνταγή δεν βγαίνει και ότι υπάρχουν ευκολότερες λύσεις.
Έτσι παρά την δημοσκοπική της κατάρρευση και την διαφαινόμενη πλέον -τεχνητή βέβαια λόγω του ληστρικού εκλογικού νόμου της διαχρονικής απάτης-αυτοδυναμία Σαμαρά (αν είναι δυνατόν πολιτικά να σταθεί τέτοια κατάσταση στη χώρα), στην κυβέρνηση υπάρχουν φωνές που τάσσονται υπέρ της εξόδου και της ανάθεσης της διεξόδου στην κρίση (υποτίθεται ) στο λαό με έναν καλπονοθευτικό νόμο,με τους διεφθαρμένους όρους χρηματοδότησης των κοινοβουλευτικών κομμάτων και την προκλητική μονοπώληση απο αυτά των ελεγχόμενων απο το καθεστώς ΜΜΕ.
Ο Β.Βενιζέλος υπεννόησε κάτι τέτοιο, όταν είπε καμιά δέσμη μέτρων δεν μπορεί να υλοποιηθεί όταν η κοινωνία είναι αντίθετη. Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους, πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης το συζητούν ανοικτά και λένε, ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος στην Ευρώπη μέσα στον επόμενΟ διάστημα, τότε καλύτερο είναι να τα παρατήσουν, η περαιτέρω προσπάθεια απλώς θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Τα στελέχη αυτά μάλιστα αδιαφορούν πια και για το αν τους κατηγορήσουν ότι εγκαταλείπουν το πλοίο. Όταν τους το επισημαίνουν, απάντούν ότι ο κόσμος δεν θέλει αυτή την πολιτική και δεν γίνεται να του την επιβάλλουν, ειδικά όταν όλα είναι στον αέρα. Σημειώνουν μάλιστα ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κενό εξουσίας (τυπικά ) δεν θα υπάρξει: η ΝΔ θα έρθει αυτοδύναμη (!) ώστε να επαναδιαπραγματευτεί μια διαφορετική λύση για τη χώρα.
Εκλογές λοιπόν -μαιμού και ανακύκλωση των χρεοκοπημένων πολιτικών ομάδων της μεταπολίτευσης με στόχο τη συνέχιση της παράνομης νομής της εξουσίας ερήμην της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών σύμφωνα και με τις δικές τους δημοσκοπήσεις, είναι το απεγνωσμένο τερτίπι των αμετανόητων πολιτικάντηδων που έχει πάλι μπεί στο τραπέζι των σχεδιασμών τους με τους τραπεζιτες και μεγάλους εμποροβιομήχανους στα σπίτια των βορείων προαστίων και στα πολυτελή ξενοδοχεία που τις τελευταίες μέρες συναντώνται και συσκέπτονται..!
Και αυτά αν δεν τους προλάβουν ανεξέλεγκτες οικονομικές εξελίξεις..
stopcartel Newsdesk