Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Η απολογία των κερδοσκόπων


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Ίσως η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ημερών, σε σχέση με τη διεθνή οικονομική πραγματικότητα, είναι το συντονισμένο ξέσπασμα της Ευρώπης κατά των Οίκων Αξιολόγησης, που απροκάλυπτα πλέον κερδοσκοπούν με τη χρεοκοπία της Ελλάδας, και, κατά συνέπεια με την κατάρρευση της ευρωζώνης..
Η Άνγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ και μια σειρά από κορυφαία στελέχη της ηγετικής πυραμίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδειξαν με νόημα τον σκοτεινό ρόλο των Οίκων Αξιολόγησης, που με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις και προβλέψεις τους, ουσιαστικά υπονομεύουν την ανάκαμψη της ευρωζώνης. Πυροδοτώντας θεωρίες συνωμοσίας, ότι και οι ίδιοι έχουν… επενδύσει σε CDS χρεοκοπίας, με απόδοση εντός των επόμενων μηνών.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ωριμάζει πλέον η εκτίμηση της αναγκαιότητας δημιουργίας ενός Οίκου Αξιολόγησης στη γηραιά ήπειρο, που θα κληθεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στους αμερικανικούς Οίκους. Ενώ, πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται να κινηθούν νομικά κατά των Οίκων, προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να πετάξουν λευκή πετσέτα, και να κάνουν… τη δουλειά τους, αντί να τζογάρουν με το ευρώ και τη σταθερότητά του.
Αυτή η κατάσταση ανάγκασε τη διοίκηση της Standard & Poor’s να αντιδράσει. Σε αντίθεση όμως με το παρελθόν της υπεροψίας, ο Οίκος Αξιολόγησης εμφανίστηκε απολογητικός, στα όρια της δακρύβρεχτης υπεράσπισης της χρησιμότητάς του, για την ισορροπία και την αξιοπιστία της παγκόσμιας οικονομίας και των διεθνών αγορών.
«Αν σιωπήσουν οι Οίκοι Αξιολόγησης, αν λείψει αυτή η διαφάνεια σε σχέση με ενδεχόμενη μελλοντική αδυναμία πληρωμών, οι αγορές θα θορυβηθούν περισσότερο, παρά αν πούμε τη γνώμη μας. Αν δεν δημοσιεύαμε μια αποφασισθείσα αλλαγή αξιολόγησης, ή δεν τη δημοσιεύαμε άμεσα, θα επεμβαίναμε στη διαδικασία προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, και θα ήταν σαν να τη χειραγωγούσαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Οίκος Αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Η αμυντικογενής προσέγγιση της Standard & Poor’s είναι ενδεικτική της αλλαγής ισορροπιών και κλίματος. Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν οι Οίκοι Αξιολόγησης θα γυρίσουν σελίδα. Και θα εξελιχτούν σε αντικειμενικούς καταγραφείς της οικονομικής πραγματικότητας. Αντί να τζογάρουν στη χρεοκοπία χωρών και κοινωνιών