Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να έχει αναλάβει το κύριο βάρος της καθημερινής παρουσίας της Κυβέρνησης, ειδικά σε επίπεδο διαχείρισης της οικονομικής πολιτικής,.
ο Γιώργος Παπανδρέου βρήκε τον «κενό χώρο» που χρειαζόταν για να αφοσιωθεί στο θεσμικό δημοψήφισμα που προετοιμάζει για τον Σεπτέμβριο.
ο Γιώργος Παπανδρέου βρήκε τον «κενό χώρο» που χρειαζόταν για να αφοσιωθεί στο θεσμικό δημοψήφισμα που προετοιμάζει για τον Σεπτέμβριο.
Μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ο Χάρης Καστανίδης αναμένεται να έχει φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί μιας σειράς θεμάτων για τα οποία ο Γιώργος Παπανδρέου πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί πολιτική υπεροχή, ευελιξία και άνεση, τόσο σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, όσο και με την Αριστερά.
Ο Πρωθυπουργός ποντάρει στο δημοψήφισμα, προκειμένου να εμφανιστεί ως ο πολιτικός ηγέτης που βρίσκεται πιο κοντά στις αγωνίες των «Αγανακτισμένων» της πλατείας Συντάγματος, και προωθεί θεσμικού χαρακτήρα αλλαγές που εκσυγχρονίζουν την Ελλάδα και τη λειτουργία του πολιτεύματος.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ένα από τα ερωτήματα που θα τεθούν, θα αφορά τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, την υφή της ιδιοκτησίας τους και τον τρόπο λειτουργίας τους. Θα μοιάζει δηλαδή με τον «βασικό μέτοχο», που απέτυχε να προωθήσει η κυβέρνηση Καραμανλή, και έχει διπλή χρησιμότητα:
Αφενός να αξιοποιηθεί ως διαπραγματευτικό ατού στις σχέσεις της Κυβέρνησης με τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που ελέγχουν μεγάλα ΜΜΕ, και από την άλλη, να θέσει συγκεκριμένους κανόνες για τη λειτουργία τους, προκειμένου να περιοριστεί η αναζωπύρωση των κοινωνικών εντάσεων.