Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Το “δώρο” της Ουάσινγκτον στον Γιώργο

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει με μεθοδικό τρόπο την επικείμενη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Αυγούστου, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει μια συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, το… βουνό θα προηγηθεί του Μωάμεθ..

Όπως λοιπόν ανακοινώθηκε το απόγευμα, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα κάνει την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα ως επικεφαλής του State Department, καθώς θα βρεθεί στην Αθήνα το διήμερο 17 και 18 Ιουλίου.
Η άλλοτε Πρώτη Κυρία έχει στενή σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου, και η επίσκεψή της στην Ελλάδα στην παρούσα κρίσιμη, αν όχι οριακή συγκυρία, λόγω της οικονομικής κρίσης και της απειλής χρεοκοπίας της χώρας μας, θεωρείται ένα «δώρο» της Ουάσινγκτον προς τον Πρωθυπουργό.
Η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να επαναλάβει την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να αντέξει τις πιέσεις από τις αγορές, και να επιστρέψει σε δρόμους ανάπτυξης.
Παράλληλα, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα τονίσει ότι η Ουάσινγκτον στέκεται στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζοντας εμπράκτως τις προσπάθειες της ευρωζώνης να ξεπεράσει την κρίση χρέους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν ότι η έλευση της Χίλαρι Κλίντον στην Ελλάδα, και οι δηλώσεις στήριξης που θα κάνει δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου, θα λειτουργήσουν ενισχυτικά για την προσέλκυση επενδυτών.