Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Δημόσιο: 200.000 αποχωρήσεις εργαζομένων από το παράθυρο

Του ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Σχέδιο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης για 150.000 δημοσίους υπαλλήλους και μισθωτής εφεδρείας για 50.000 εργαζόμενους των ΔΕΚΟ, επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου, να αποφύγει τον βραχνά των απολύσεων, που θέτει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα..
 Το σχέδιο που ουσιαστικά περιλαμβάνει την απομάκρυνση από το Δημόσιο 200.000 εργαζομένων την επόμενη διετία, καλείται να επεξεργαστεί ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος ως υπουργός Μεταφορών είχε αντιταχθεί στις πιέσεις της τρόικας να γίνουν απολύσεις στον ΟΣΕ.
Το σχέδιο, που πρόκειται να καταρτιστεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και να τεθεί σε εφαρμογή από τον προσεχή Νοέμβριο, περιλαμβάνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ι»: την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ κατ’ έτος από τη διαφορά (40%) μεταξύ του μισθού και της καταβαλλόμενης σύνταξης στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά και από τη μείωση κατά 60% του βασικού μισθού στις περιπτώσεις εργασιακής εφεδρείας.
Σε εργασιακή εφεδρεία δεν θα μπουν νέοι και χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι επιχειρήσεων και οργανισμών του Δημοσίου, που πρόκειται να καταργηθούν. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να συνταξιοδοτηθούν όσοι έχουν «ώριμα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα» και είναι κοντά στη σύνταξη.
Έτσι ένα χρόνο μετά την υπαγωγή στο καθεστώς αυτό, θα απολύονται, λαμβάνοντας πλήρη αποζημίωση, αλλά και τα προβλεπόμενα από τους Κανονισμούς Προσωπικού και θα οδεύουν προς τη σύνταξη. Μετατάξεις από την εφεδρεία εργασίας σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα θα υπολογίζονται στο ανώτατο όριο προσλήψεων και θα είναι δυνατές μόνο ύστερα από θετική αξιολόγηση του ΑΣΕΠ με τον κανόνα «για κάθε δέκα αποχωρήσεις μια μετάταξη».
Οι μισθοί των υπαλλήλων των δημοσίων επιχειρήσεων θα είναι ευθυγραμμισμένοι με το νέο μισθολόγιο του στενού δημόσιου τομέα, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του συνολικού κόστους προσωπικού.

Ποιοι φεύγουν μέχρι το τέλος του 2013

ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ Οικονομικών και Εργασίας εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα φύγουν με την αναγνώριση πλασματικών χρόνων 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Στην κατηγορία των ώριμων ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων εμπίπτουν:
1. Άνδρες και γυναίκες που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο μέχρι το 1982 και συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας.
2. Άνδρες και γυναίκες που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο και στα ΝΠΔΔ μετά την 1/1/1983 και συνταξιοδοτούνται με 35 χρόνια προϋπηρεσίας και όριο το 58ο έτος.
3. Όλες οι γυναίκες με 25ετία και ανήλικο μέχρι τις 31/12/2010, τέκνο.
4. Γυναίκες και άνδρες με ανήλικο τέκνο το 2010 που φέτος συμπληρώνουν 25 έτη προϋπηρεσίας και το 52ο έτος ηλικίας, καθώς και άνδρες και γυναίκες που το 2012 συμπληρώνουν 25 έτη συνταξιοδότησης και το 55ο έτος ηλικίας.
Οι προαναφερθείσες κατηγορίες δεν εμπίπτουν στο «νέο πέναλτι» που βάζουν τα μέτρα αυτά σε όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το 60ό έτος, στους οποίους θα μειωθούν μεσοσταθμικά οι συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ κατά 8%.
Οι μειώσεις θα γίνονται κλιμακωτά ανάλογα με το όριο ηλικίας του συνταξιοδοτούμενου από 7%-14%. Δεν αφορούν το Δημόσιο όπου για τις κατηγορίες αυτές οι συντάξεις είναι μικρότερες· αφορούν τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες.

Αναδρομική μείωση εφάπαξ 15% - Μελέτες για τα Ταμεία Πρόνοιας

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ προωθείται η αναδρομική μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό μέχρι 15%, ενώ θα μειωθεί κατά 1% και το ποσό του μισθού, με την επιβολή εισφοράς ανεργίας. Ωστόσο, πηγές του Υπουργείου Εργασίας υπογράμμιζαν πως το εύρος των παρεμβάσεων στα ταμεία πρόνοιας θα εξαρτηθεί και από την έκταση των αλλαγών στα επικουρικά ταμεία.
Μέσα στο επόμενο διάστημα όλα τα ταμεία πρόνοιας θα πρέπει να κάνουν μελέτες για την οικονομική τους βιωσιμότητα και ανάλογα θα αναπροσαρμόσουν τις παροχές (με βάση το μοντέλο που θα ακολουθηθεί στο Δημόσιο).
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης: στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων υπάρχει εισήγηση από τη διοίκηση ακόμη και να περικοπεί το βοήθημα κατά 30%. Στο Δημόσιο η μείωση του εφάπαξ κατά 15% θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να χάσουν κατά μέσο όρο 7.500 ευρώ. Σε χειρότερη μοίρα θα βρεθούν όσοι έχουν πάνω από 30 έτη υπηρεσίας στην Τεχνολογική και στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.
Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται η επιβολή ειδικής εισφοράς στους δημοσίους υπαλλήλους για τη στήριξη του ταμείου. Η εισφορά αυτή θα μπορούσε να είναι της τάξης του 3%, θέμα που θα συνδεθεί με τον διάλογο για το νέο μισθολόγιο. Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου θα ασφαλίζονται στο Ταμείο Πρόνοιας 60.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και μέχρι τώρα δεν έπαιρναν το εφάπαξ. Σημειώνεται πως στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν περίπου 40.000 αιτήσεις για το βοήθημα και η «μαύρη τρύπα» φτάνει το 1,7 δισ. ευρώ. Σήμερα εκδίδονται τα εφάπαξ όσων υπέβαλαν αίτηση πριν από μία διετία. Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, ο χρόνος έκδοσης του