Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Εκλογές για το Μνημόνιο ΙΙ;

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Το πραγματικό ζητούμενο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών που απαρτίζουν το Eurogroup δεν ήταν φυσικά η εκταμίευση της 5ης δόσης προς την Ελλάδα. Αυτή είχε αποφασισθεί τη στιγμή που…
 ο Αλέκος Αθανασιάδης και οι υπόλοιποι αμφισβητίες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έκαναν πίσω, και επέλεγαν να μην ρισκάρουν με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Γι’ αυτό άλλωστε και το χθεσινό Eurogroup περιορίστηκε σε μια χαλαρή τηλεδιάσκεψη, αντί για μια επώδυνη συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών.
Η «ταμπακιέρα» που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τραπέζι των ζυμώσεων, είναι το «Μνημόνιο ΙΙ». Δηλαδή, η χρηματοδοτική κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας μέχρι και το 2014, με στόχο το 2015 να βγούμε μόνοι μας στις αγορές. Και απόφαση δεν ελήφθη ούτε χθες.
Οι ζυμώσεις συνεχίζονται, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί και να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης, ένα σχέδιο που επεξεργάζεται η Γαλλία και με το οποίο συμφωνεί η Γερμανία, οι δυο περισσότερο εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα χώρες.
Η καθυστέρηση ωστόσο έχει και μια «ύποπτη» παράμετρο: Να τεθεί προς έγκριση το όλο σχέδιο τον Σεπτέμβριο. Και να δοθεί έτσι η ευκαιρία στην Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις αρχές του πρώτου μήνα του φθινοπώρου, με δίλημμα «ναι ή όχι» στο «Μνημόνιο ΙΙ». Οι σκέψεις αυτές έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος παρασκηνιακά, από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε, σε όλους τους τόνους ότι… δεν θα γίνει Κοέλιο. Και σε αντίθεση με τον Πορτογάλο νυν πρωθυπουργό, που ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης υπέγραψε δεσμευτική δήλωση ότι αν κέρδιζε τις εκλογές θα εφάρμοζε το Μνημόνιο της χώρας του, ζητεί εκ των προτέρων επαναδιαπραγμάτευση του μείγματος της λύσης.
Με το «ζεστό χρήμα» από την επικείμενη εκταμίευση της 5ης δόσης, η Ελλάδα καλύπτει τις ανάγκες της μέχρι και, περίπου, τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η χρονική σύμπτωση των σεναρίων και των εξελίξεων δηλαδή, είναι… σκανδαλιστική. Και ίσως αποκαλύπτει τον πολιτικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ, σε συνεννόηση, ή έστω με την ανοχή των Βρυξελλών. Δημοψήφισμα για θεσμικές αλλαγές και πρόωρες εκλογές στις αρχές Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχουν διασφαλισθεί τα χρήματα από το «Μνημόνιο ΙΙ». Αυτό βέβαια, λέγεται εκβιασμός.