Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Οι δημοσκοπήσεις ανοίγουν θέμα διαδοχής

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Μέχρι και πριν από λίγο καιρό, ο Γιώργος Παπανδρέου εθεωρείτο το ισχυρό χαρτί του ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές του 2009 άλλωστε, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ λόγω του σημερινού Πρωθυπουργού, τον οποίο εξαιρούσαν από τη νοοτροπία και τις πολιτικές συμπεριφορές του Κινήματος..
Όπως συμβαίνει με όλους τους αρχηγούς κομμάτων που ασκούν την εξουσία, και γνωρίζουν φθορά, ο Γιώργος Παπανδρέου εφθάρη τελευταίος. Αλλά εφθάρη. Και το αποτέλεσμα είναι στη δημοσκόπηση της Rass για το Παρόν, ένα 74,2% των πολιτών να απαντά αρνητικά στην ερώτηση για το αν ο σημερινός Πρωθυπουργός αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία στην εξουσία.
Στις… πολιτισμένες χώρες του κόσμου, η ερώτηση αυτή είναι η πιο σημαντική που τίθεται σε δημοσκοπήσεις, και επιτρέπει στους πολιτικούς αναλυτές να διαγνώσουν ξεκάθαρα και χωρίς δεύτερες αναγνώσεις, την τάση του εκλογικού σώματος.
Από τη στιγμή λοιπόν που οι Έλληνες δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν στον Γιώργο Παπανδρέου μια δεύτερη ευκαιρία, εναπόκειται στο ΠΑΣΟΚ να… καταλάβει τι εννοούν. Αν δηλαδή μια διαφορετική ηγεσία θα μπορούσε να είναι περισσότερο ελκυστική εκλογική προοπτική, και να κάνει την ελληνική κοινωνία να το ξανασκεφτεί.
Αυτό είναι το κρίσιμο δίλημμα. Επειδή κανένα κομματικό επιτελείο δεν μπορεί να είναι σίγουρο για την απάντηση, την οποία μονάχα οι κάλπες μπορούν να δώσουν με πειστικό τρόπο.
Η μόνη βεβαιότητα που προκύπτει, είναι ότι οι Έλληνες δεν επιθυμούν να ξαναψηφίσουν τον Γιώργο Παπανδρέου