Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΟΦΘΑΛΜΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ Τυφλός βρήκε το φως του


Τυφλός οικοδόμος ξαναβρήκε το φως του έπειτα από 23 χρόνια χάρη σε μεταμόσχευση οφθαλμικών βλαστοκυττάρων, που έγινε πριν από οκτώ μήνες στην Αθήνα.
Ο άνδρας, ηλικίας 45 ετών, είχε χάσει την όρασή του το 1992 σε εργατικό ατύχημα, όταν είχε υποστεί χημικό έγκαυμα από ασβέστη και στα δύο μάτια του. Συγκεκριμένα υπέστη καθολική θόλωση του κερατοειδούς, με αποτελέσματα να τυφλωθεί από το δεξί και να βλέπει ελάχιστα από το αριστερό μάτι.
Η επιτυχής μεταμόσχευση έγινε στην Αθήνα από το χειρουργό οφθαλμίατρο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Αθήνας Ιωάννη Μάλλια και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής.
“Η μεταμόσχευση οφθαλμικών βλαστοκυττάρων είναι πλέον η μέθοδος που χαρίζει ξανά την όραση σε όσους ανθρώπους την έχουν χάσει από χημικά ή θερμικά εγκαύματα ή άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν καθολική ανεπάρκεια των βλαστοκυττάρων του σκληροκερατοειδούς ορίου (ΣΚΟ)”, ανέφερε ο δρ. Μάλλιας.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ο 45χρονος χειρουργήθηκε το πρωί και το απόγευμα πήρε εξιτήριο και επέστρεψε σπίτι του. Μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο ήταν περιπατητικός από την πρώτη ημέρα. Το μάτι του παρέμεινε με επιδέσμους για μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας έβαζε αντιβιοτικά κολλύρια και κορτιζόνη. Για την πρόληψη της απόρριψης των μοσχευμάτων ο ασθενής πήρε ανοσοτροποιητικά φάρμακα από το στόμα με τη σύμφωνη γνώμη ρευματολόγου.
“Την πρώτη φορά που με επισκέφθηκε στο ιατρείο μου ήρθε υποβασταζόμενος από το συνοδό του, ενώ σήμερα αυτοεξυπηρετείται και μετακινείται ελεύθερα, χωρίς να είναι απαραίτητη η βοήθεια συνοδού”, τόνισε ο δρ. Μάλλιας.

ΠΟΙΟΙ ΤΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ
Σύμφωνα με τους επιστήμονες σε μεταμόσχευση βλαστικών οφθαλμικών κυττάρων του σκληροκερατοειδούς ορίου πρέπει να υποβάλλονται ασθενείς που πάσχουν από:
- Αμφοτερόπλευρο χημικό έγκαυμα των οφθαλμών.
- Πλήρη έλλειψη βλαστοκυττάρων της οφθαλμικής επιφάνειας λόγω επανειλημμένων χειρουργικών επεμβάσεων.
- Την κληρονομική νόσο ανιριδία.
- Το σύνδρομο Stevens-Johnson.
- Τελικά στάδια οφθαλμικού ουλώδους πεμφυγοειδούς.
Παρόμοιες επεμβάσεις πραγματοποιούνται περίπου 1.000 κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, κυρίως στο Cincinnati των ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη χώρας μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 1.000 νέα περιστατικά με σοβαρή βλάβη του κερατοειδούς χιτώνα, τα οποία, για να αντιμετωπιστούν, χρειάζονται είτε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων της οφθαλμικής επιφάνειας είτε επέμβαση μεταμόσχευσης του κερατοειδούς χιτώνα. Όταν οι ασθενείς δεν υποβάλλονται σε μεταμόσχευση, μοιραία οδηγούνται στην τύφλωση.

"Μακεδονία"