Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. η σπείρα των ληστών

Τις εισπράξεις μεγάλων χρηματικών ποσών εμπόρων από τη λαχαναγορά Θεσσαλονίκης είχε βάλει στο στόχαστρο συμμορία ληστών, η οποία εντοπίστηκε από την ασφάλεια. Είχαν πληροφορίες εκ των έσω και στη συνέχεια παρακολουθούσαν τα υποψήφια θύματά τους μέχρι να τα ληστέψουν ή να κλέψουν τα χρήματα που μετέφεραν.

Του Κώστα Καντούρη
ckantouris@yahoo.gr

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από το τμήμα δίωξης εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η συμμορία σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου κατάφερε να αρπάξει από εμπόρους ποσό 122.000 ευρώ. Οι αστυνομικοί σε συνεργασία με συναδέλφους τους στο ειδικό τμήμα συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών εντόπισαν τα πέντε μέλη της σπείρας που είναι Έλληνες ηλικίας 22 έως 33 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ αναζητείται 30χρονος Αλβανός, ο οποίος εργαζόταν στη λαχαναγορά και είχε το ρόλο του πληροφοριοδότη για τη συγκεκριμένη ομάδα, όπως και για άλλη που στο παρελθόν “χτύπησε” επιχείρηση στη λαχαναγορά. Από τον περσινό Ιανουάριο μέχρι και τώρα η συμμορία φέρεται ότι διέπραξε δύο ληστείες και έξι κλοπές, πάντα με θύματα εμπόρους ή εκπροσώπους εταιρειών, οι οποίοι παραλάμβαναν μεγάλα ποσά από τη λαχαναγορά, έχοντας προηγουμένως πουλήσει προϊόντα, για να διακινηθούν στην αγορά.

ΈΚΟΨΑΝ ΛΑΣΤΙΧΟ
Χαρακτηριστική της μεθοδολογίας που ακολουθούσαν ήταν η ληστεία που κατηγορούνται ότι διέπραξαν τον περσινό Μάιο με θύμα μία 44χρονη υπεύθυνη εταιρείας εμπορίας φρούτων και λαχανικών. Η γυναίκα είχε παραλάβει ποσό 30.000 ευρώ από τη λαχαναγορά και τα πέντε μέλη της σπείρας πληροφορήθηκαν από τον 30χρονο εργαζόμενο για την αναχώρησή της. Σε ένα σημείο του δρόμου κατάφεραν και έσκισαν το λάστιχο του αυτοκινήτου της, προκειμένου να την αναγκάσουν να ακινητοποιηθεί. Όταν συνέβη αυτό, η γυναίκα αντιλήφτηκε πως θα επιτεθούν για ν’ αρπάξουν τα χρήματα. Όταν όμως προσπάθησε να βάλει μπροστά το αυτοκίνητο, η συμμορία είχε κλείσει το δρόμο με άλλο ΙΧ, ένα μέλος της έσπασε το παράθυρο του αυτοκινήτου της 44χρονης και πήραν τα χρήματα.
Σε άλλη περίπτωση, που έγινε τον περσινό Ιανουάριο, λήστεψαν σε φωτεινό σηματοδότη έμπορο που ήταν μέσα στο αυτοκίνητό του, αφού τον χτύπησαν για να πάρουν τα χρήματα. Στις υποθέσεις που έχουν καταγραφεί είναι και μία κλοπή 61χρονου εμπόρου, από το αυτοκίνητο του οποίου φέρονται ότι πήραν ποσό 37.000 ευρώ και εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με τη δικογραφία, τον περσινό Σεπτέμβριο τα μέλη της συμμορίας είχαν πληροφορηθεί για την είσπραξη του ποσού από τη λαχαναγορά και τον παρακολούθησαν μέχρι το σπίτι του. Όταν στάθμευσε το αυτοκίνητό του και έβγαινε απ’ αυτό, ένα μέλος της σπείρας άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού άρπαξε τον χαρτοφύλακα με τα χρήματα και διέφυγε.
Η ασφάλεια έχει επιβεβαιώσει πως ο 30χρονος Αλβανός είχε τον ίδιο ρόλο του πληροφοριοδότη, ως εργαζόμενος στη λαχαναγορά και σε άλλη συμμορία, της οποίας η δράση ερευνάται πάλι για ληστείες και κλοπές στον ίδιο χώρο και μάλιστα ένα μέλος της συνελήφθη επ’ αυτοφώρω τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε σπείρα εισέβαλε στο λογιστήριο επιχείρησης της λαχαναγοράς ακινητοποιώντας την 55χρονη υπάλληλο. Πριν πάρουν τα χρήματα όμως καταδιώχθηκαν από υπαλλήλους της εταιρείας, οι οποίοι ακινητοποίησαν τον έναν εξ αυτόν και οι υπόλοιποι διέφυγαν. Τότε αποκαλύφτηκε πως ο 30χρονος ήταν ο “σύνδεσμός” τους και γνώριζε ποιες εταιρείες διακινούν μεγάλα ποσά στη λαχαναγορά.