Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Από τα πρωτογενή πλεονάσματα στα συνήθη ελλείμματα

Η Ιρλανδία χθες δανείστηκε με επιτόκιο οριακά κάτω από το 1%. Η Πορτογαλία διέθεσε δεκαετή ομόλογα με επιτόκιο μόλις 2%. Η Ελλάδα συζητά το τρίτο πακέτο στήριξης ενώ το Δημόσιο έχει ξεμείνει από ρευστό. Οι συγκρίσεις θλιβερές για τη χώρα μας, που μπήκε πρώτη σε Μνημόνια και θα εξακολουθεί να είναι σε «πρόγραμμα» χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια, όταν Ιρλανδία και Πορτογαλία έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε αγορές και μάλιστα με χαμηλά επιτόκια-ρεκόρ.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να περιορίσει τις εσωκομματικές γκρίνιες μετά το e-mail Βαρουφάκη κάνοντας λόγο για «επιτεύγματα» της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ως επιτυχία το ότι μπήκε τέλος στα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα. Ωστόσο, τα στοιχεία του Προϋπολογισμού δείχνουν ότι στο δίμηνο είναι πολύ πιθανό να τρέχει με πρωτογενή ελλείμματα και όχι με πλεόνασμα. Η μείωση του στόχου δεν σημαίνει ότι μπορεί να επιτευχθεί όταν η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρο πλαίσιο δράσης για την ανάπτυξη της οικονομίας ενώ θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τους εταίρους έως το τέλος Ιουνίου.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ως επιτυχία και την επίτευξη της ενδιάμεσης συμφωνίας, «που δίνει ανάσα στο λαό και επιτρέπει να αποφύγουμε το σχέδιο πρόκλησης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ασφυξίας». Και όμως, η ενδιάμεση συμφωνία παρατείνει το κλίμα της αβεβαιότητας για άλλους τέσσερις μήνες ενώ η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας προϋποθέτει την οριστικοποίηση της λίστας μεταρρυθμίσεων του Βαρουφάκη έως τα τέλη Απριλίου. Αυτή η παράταση παραλύει τον ιδιωτικό τομέα και αποθαρρύνει οποιαδήποτε επενδυτική σκέψη, καθώς κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως η φορολογία και οι εργασιακές σχέσεις. 

Μέσα σε 30 ημέρες η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών σε σχέση με το πρόγραμμά της. Ο πρωθυπουργός πρέπει γρήγορα να περάσει από τη φάση της κομματικής ενδοσκόπησης σε πράξεις διακυβέρνησης γιατί τα μαύρα σύννεφα που έχουν μαζευτεί στα δημοσιονομικά μεγέθη μπορεί να απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα. Ας αφήσει λοιπόν ο κ. Τσίπρας το στενά κομματικό του ακροατήριο και ας επισπεύσει την εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων ώστε να αρχίσει να λειτουργεί ξανά η πραγματική οικονομία. 

Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΧΣ!

Μπορεί ο κ. Βαρουφάκης να δηλώνει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να αποπληρωθούν οι δόσεις του Ιουλίου, όμως ο ίδιος συναίνεσε στο να χάσει η χώρα μας το δικαίωμα χρήσης των 11 δισεκατομμυρίων που είχαν μείνει στους λογαριασμούς του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση διαπραγματευόταν τη χρησιμοποίηση αυτών των κεφαλαίων για την αποπληρωμή του χρέους και ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά υποστήριζε ότι θα τα διαθέσει για το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, οι δανειστές με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Βαρουφάκη προχώρησαν σε μια ταπεινωτική από κάθε άποψη πράξη. Ζήτησαν και πέτυχαν τη μεταφορά των 11 δισ. στον ευρωπαϊκό οργανισμό χρηματοδότησης EFSF, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, υπονοώντας ουσιαστικά ότι δεν μας εμπιστεύονται και αφαιρώντας από την Ελλάδα έναν κουμπαρά για ώρα ανάγκης…

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΕΛΙΚΑ;

Ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στον Real FM και τον Ν. Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις υποστηρίζοντας ότι δεν θα ξεπουλήσουμε τα ασημικά της οικογένειας για ένα κομμάτι ψωμί. Σωστή η άποψή του αλλά όταν ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα ήταν ευτυχής εάν ο ΟΣΕ πωλείτο αντί ενός ευρώ θα πρέπει να αποσαφηνίσει την έννοια του ξεπουλήματος. Παράλληλα όμως πρέπει να λύσει τις διαφορές που έχει με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι δεν θα γίνει καμία αποκρατικοποίηση στον τομέα της ενέργειας. Οπότε δύο πράγματα συμβαίνουν: Ή ο κ. Λαφαζάνης σκοπεύει να κάνει τις δικές του διαπραγματεύσεις με την τρόικα ή ο κ. Βαρουφάκης θα πρέπει να αλλάξει τη λίστα μεταρρυθμίσεων, όπου ρητά αναφέρεται ότι ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη θα ολοκληρωθούν βάσει της νομοθεσίας.

e-typos.com/