Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΑΙΓΙΝΙΟ Συνεχίζεται ο αγώνας για την κατάργηση των διοδιών

Βαριά επιβάρυνση δέχεται το οικιστικό περιβάλλον και ο κεντρικός οδικός άξονας του Αιγινίου από την αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων που διέρχονται αναγκαστικά μέσα από την κατοικημένη περιοχή, καθώς οι οδηγοί τους δεν επιθυμούν να πληρώσουν το κόστος των διοδίων στη νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κατερίνης. Το γεγονός αυτό οξύνει ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής για την ύπαρξη του σταθμού διοδίων Αιγινίου, ο οποίος συμπλήρωσε δύο χρόνια ζωής.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Τα παραπάνω περιγράφει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πύδνας - Κολινδρού Ευάγγελος Λαγδάρης, καλώντας όλους τους φορείς του νομού σε ευρεία σύσκεψη την ερχόμενη Κυριακή στις 5 το απόγευμα στο δημαρχείο “προκειμένου να διαμορφώσουμε από κοινού ένα πλαίσιο δράσης για την αντιμετώπιση του θέματος”, όπως αναφέρει. “Το οξύ πρόβλημα των διοδίων απασχολεί ιδιαίτερα τους φορείς και πολίτες της περιοχής μας, όπως απέδειξε και ο αμείωτος αγώνας τους για την κατάργηση αυτών που είναι εγκατεστημένα στα όρια του δήμου μας. Για το θέμα αυτό, ως δημοτική αρχή, γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες διαμαρτυριών εξαιτίας του υπέρογκου τιμήματος, που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν όσοι μετακινούνται από και προς τη Θεσσαλονίκη”, υποστηρίζει ο κ. Λαγδάρης.
Ο δήμαρχος περιγράφει ότι η αδυναμία πολλών οδηγών να ανταποκριθούν στο κόστος διοδίων, τους αναγκάζει να αποφεύγουν τη νέα εθνική οδό Κατερίνης - Θεσσαλονίκης και να χρησιμοποιούν τον παράπλευρο παλαιό δρόμο για τον προορισμό τους. “Το γεγονός αυτό καθιστά υποχρεωτική τη διέλευση των αυτοκινήτων μέσω του Αιγινίου, επιβαρύνοντας έτσι το οικιστικό περιβάλλον και την κυκλοφορία του κεντρικού άξονα με κίνδυνο να πληρώσει η περιοχή μας βαρύ φόρο αίματος, εξαιτίας του κυκλοφοριακού φόρτου και της ακαταλληλότητας της οδού”. Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι “ύστερα από την κυβερνητική αλλαγή διαμορφώνονται ευνοϊκότερες συνθήκες προκειμένου να διεκδικήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα των συμπολιτών μας στη χρήση έργων που διασφαλίζουν άνετη, γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις”. Ο αγώνας, μάλιστα, των κατοίκων, εάν δεν διαφανεί πρόθεση για κατάργηση του σταθμού διοδίων, θα εστιαστεί στην επίτευξη ενός χαμηλότερου τιμήματος διέλευσης. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος διέλευσης από το σταθμό Αιγινίου για τα μοτοποδήλατα είναι 1,50 ευρώ, για τα αυτοκίνητα 2,20 ευρώ, για τα φορτηγά και λεωφορεία 5,50 ευρώ και τα μεγάλα φορτηγά 7,70 ευρώ.