Στα χέρια της κυβέρνησης παρέδωσε η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης την καυτή πατάτα των επίμαχων εργοστασίων στα Βασιλικά του δήμου Θέρμης, όπου σχεδιάζεται να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από την επεξεργασία βιομάζας.
Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
Μετά από τέσσερις άκαρπες συνεδριάσεις, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων των κατοίκων, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει την εισήγηση της υπηρεσίας της περιφέρειας και τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωρίς γνωμοδότηση, στην κρατική υπηρεσία της διεύθυνσης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΔΗΠΕΧΟ της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης), προκειμένου να αδειοδοτήσει ή να μην αδειοδοτήσει τις δύο μονάδες.
Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους θα ληφθεί πλέον σε υπηρεσιακό επίπεδο από τις υπηρεσίες του κράτους, οι οποίες αναμένεται να πάρουν σοβαρά υπόψη τη θετική εισήγηση της υπηρεσίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας πιθανότατα το πράσινο φως για τη λειτουργία των εργοστασίων. Το ενδεχόμενο αυτό ωστόσο ενδέχεται να προκαλέσει επιπτώσεις σε κοινωνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, διότι στην υπόθεση της επένδυσης, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, εμπλέκεται γαλάζιο στέλεχος, πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης και επί χρόνια βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης, που πιέζει με κάθε τρόπο την επίσπευση και ολοκλήρωση των διαδικασιών, πριν χαθούν οι προθεσμίες για το έργο. Από την άλλη, πολλοί είναι αυτοί που χρεώνουν τη μαζική αντίδραση των πολιτών σε χειρισμούς τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφεραν να ξεσηκώσουν τον κόσμο ενάντια στις μονάδες των Βασιλικών. Στην περίπτωση όμως που η κρατική υπηρεσία της αποκεντρωμένης διοίκησης δώσει το πράσινο φως για τις μελέτες του έργου, αυτό θα δημιουργήσει αντίφαση σε σχέση με τον αγώνα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και την τελική απόφαση που θα ληφθεί.
ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ Η ΜΕΛΕΤΗ
Υπενθυμίζεται ότι η άρνηση των πολιτών να δεχθούν την κατασκευή των εργοστασίων εδράζεται κυρίως στην άποψη των επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία της μελέτης δεν είναι απολύτως επαρκή για αποφευχθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Από την πλευρά του ο δήμος Θέρμης αμφισβήτησε εξ αρχής τις μελέτες για τις μονάδες, ωστόσο πριν λάβει οριστική απόφαση ανέθεσε την αξιολόγηση της επικαιροποιημένης μελέτης σε ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής το κ. Μουσιόπουλο, η οποία αποφάνθηκε ότι τα στοιχεία των μελετών δεν είναι απολύτως επαρκή για να αρθούν οι επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
ΑΡΕΝΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η χθεσινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, η οποία επρόκειτο να γνωμοδοτήσει επί των μελετών αλλά ανέβαλε τη συζήτηση και τις προηγούμενες συνεδριάσεις, διακόπηκε για άλλη μια φορά εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων από τους κατοίκους και φορείς του δήμου Θέρμης, που ζητούσαν από το σώμα να γνωμοδοτήσει αρνητικά και να λήξει οριστικά το θέμα. Με την έναρξη της συνεδρίασης το κλίμα που επικράτησε ήταν πολεμικό, καθώς κάτοικοι και φορείς του δήμου Θέρμης, που είναι εδώ και δύο μήνες επί ποδός, κατήγγειλαν τη Μητροπολιτική ότι διστάζει να πάρει μια αρνητική απόφαση και ότι τάσσεται υπέρ των συμφερόντων και όχι υπέρ της λαϊκής βούλησης. Λάδι στη φωτιά μάλιστα έριξε λίγο αργότερα ο διευθυντής της υπηρεσίας Χωροταξίας - Περιβάλλοντος, Γιώργος Τσαγκαρλής, ο οποίος τόνισε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από σχετική επικοινωνία, επιβεβαίωσε τη θετική εισήγηση που έκανε η υπηρεσία για τη λειτουργία των εργοστασίων στα Βασιλικά. “Ως εκ τούτου”, είπε χαρακτηριστικά, “δεν υπάρχει κανένα σημείο της νομοθεσίας για να πατήσουμε και να κάνουμε αρνητική εισήγηση επί της συγκεκριμένης επένδυσης”. Μέσα σε λίγα λεπτά η αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου μετατράπηκε σε αρένα, καθώς κάτοικοι και μαθητές εισέβαλαν στον χώρο μπροστά στο προεδρείο, απειλώντας και βρίζοντας τους συμβούλους. Αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσει πανδαιμόνιο και να διακοπεί η συνεδρίαση.
ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν προσέβαλαν τον θεσμό της περιφερειακής διοίκησης, ενώ κατέλυσαν κάθε έννοια νομιμότητας και τάξης, αφού χωρίς έλεγχο εξαγριωμένοι κάτοικοι σχεδόν προπηλάκισαν και επιτέθηκαν φραστικά στην αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, στον πρόεδρο Μιχάλη Τζόλλα και στους συμβούλους Βασίλη Γάκη και Γιώργο Ασπασίδη. Υπ’ αυτές τις συνθήκες τα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής αποσύρθηκαν για να αποφασίσουν ότι δεν θα δώσουν ούτε θετική ούτε αρνητική γνωμοδότηση, αλλά να στείλουν την εισήγηση των υπηρεσιών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης. “Εμείς γνωμοδοτούμε και δεν αποφασίζουμε. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν να συνεδριάσουμε, αλλά με τέτοια παρακώλυση η διαδικασία σταματά εδώ”, τόνισε ο πρόεδρος του οργάνου κ. Τζόλλας. Να σημειωθεί ότι στο πλευρό των κατοίκων τάχθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης “Ανταρσία” στην περιφέρεια Θανάσης Αγαπητός, ο οποίος δυναμίτισε το κλίμα δηλώνοντας στην τοποθέτησή του ότι η διοίκηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής θέλει να πάρει εν κρυπτώ την απόφαση, ερήμην των πολιτών.