Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Επιστρέφει χρήματα για να γλιτώσει τη φυλακή

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης είναι το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που αποφάσισε να επιστρέψει τα χρήματα που κατηγορείται ότι πήρε ως παράνομη αμοιβή για την πολύκροτη υπόθεση της Siemens, προκειμένου να τύχει ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης. 
Ο Τάσος Μαντέλης δήλωσε διατεθειμένος να επιστρέψει τα 450.000 γερμανικά μάρκα (230.000 ευρώ) που του καταλογίζονται ως οικονομικό αντικείμενο για την κατηγορία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αντιμετωπίζειΔιαρκούσης της δίκης του, που ξεκίνησε το 2013, ο πρώην υπουργός Μεταφορών δήλωσε διατεθειμένος να επιστρέψει στα δημόσια ταμεία τα 450.000 γερμανικά μάρκα (230.000 ευρώ) που του καταλογίζονται ως οικονομικό αντικείμενο για την κατηγορία σχετικά με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που αντιμετωπίζει.

Η εφαρμογή στο πρόσωπο του κ. Μαντέλη του πρόσφατου νόμου θα αποτελέσει αντικείμενο ερμηνείας από το δικαστήριο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η στάση του θα αξιολογηθεί θετικά στην απόφαση των δικαστών. 

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, ο κ. Μαντέλης με αίτημά του προς τον εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, το οποίο συνυπογράφουν ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενός του, Γ. Τσουγκράνης καθώς και η κόρη του (σ.σ. η οποία δεν ειναι κατηγορούμενη αλλά συνδικαιούχος σε λογαριασμό που μπήκαν τα επίδικα χρήματα) αναφέρει ότι σύμφωνα με το βούλευμα, φέρεται να έχει απαιτήσει ως δωροδοκία 450.000 γερμανικά μάρκα. 

Ήδη, όπως επισημαίνει, του έχει δεσμευθεί λογαριασμός με 174.000 ευρώ. Τονίζει πως προσφέρει άλλα 56.000 ευρώ τα οποία κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. «Κατόπιν αυτού και βάση του νόμου που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2014 ζητεί ευνοικότερη ποινική μεταχείριση», καταλήγει στο κείμενο του αιτήματος.


Τι λέει ο νόμος

Ο πρόσφατος νόμος που επικαλείται ο κ. Μαντέλης, ο οποίος προσφέρει δραστική μείωση ποινών αν εξαληφθεί η ζημία του δημοσίου, εξαιρεί νυν και πρώην κρατικούς αξιωματούχους όπως υπουργούς, πρώην υπουργούς, γενικούς γραμματείς κλπ. Όμως, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αφενός αυτό αποτελεί θέμα ερμηνείας από το δικαστήριο και αφετέρου δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψιν μια τέτοια κίνηση από την πλευρά των κατηγορουμένων στην απόφαση του δικαστηρίου. 

Πάντως ο νόμος αναφέρει ότι σε περίπτωση απόσβεσης της ζημίας, η ποινή εν προκειμένω που έχει οροφή τα 20 χρόνια μπορεί να πέσει ακόμα και στα τρία χρόνια. Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, εφόσον συμφωνήσουν με το αίτημα του κ.Μαντέλη και αντιμετωπίζουν έως και ισόβια, μειώνεται μέχρι τα 15 χρόνια. 


Το ιστορικό της δίκης

Η δική που ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Νοέμβριο του 2013 αφορά στην υπογραφή της σύμβασης του 1997 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Το ελληνικό δημόσιο ζητεί με παράσταση πολιτικής αγωγής 500.000 ευρώ από τον πρώην υπουργό και καθέναν από τους τέσσερις συγκατηγορούμενους του που φέρονται να τον συνέδραμαν στη νομιμοποίηση της μίζας.

Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του Τ. Μαντέλη στα «μαύρα ταμεία» της Siemens ήρθε με τη δημοσίευση του περιβόητου λογαριασμού με την κωδική ονομασία «Α. Rocos». Σε ένα ιδιόχειρο σημείωμα εμφανιζόταν να εμβάζονται σε δύο δόσεις 450.000 γερμανικά μάρκα (200.000 γερμανικά μάρκα το 1998 και 250.000 γερμανικά μάρκα το 2000), που φέρονται ότι προήλθαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και διακινήθηκαν την περίοδο 2001-2007 κυρίως σε Αθήνα και Νέα Υόρκη.

Τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται-, ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της Αντωνίας Μάρκου. 

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ο ίδιος ο κ. Μαντέλης με δηλωσή του ειχε υποστηρίξει οτι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν ειναι «μίζα» αλλά χορηγία απο τη γερμανική εταιρία για την προεκλογική του καμπάνια.

zougla