Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Μάθε πού ψηφίζεις με ένα κλικ

Σε ισχύ έχει τεθεί η εφαρμογή “Μάθε πού ψηφίζεις” του υπουργείου Εσωτερικών, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν σε ποιο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Χθες μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων ανά εκλογική περιφέρεια και δήμο και των εκλογέων σε κάθε τμήμα.

ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
fanisovi@gmail.com
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://www.ypes.gr οι εκλογείς μπορούν να μάθουν τον κωδικό του εκλογικού διαμερίσματος όπου ψηφίζουν. Επιπλέον συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και τις διευθύνσεις των εκλογικών τμημάτων μέσω χάρτη που θα τους υποδεικνύει το ακριβές σημείο. Ο ψηφοφόρος ανοίγοντας τη φόρμα εισάγει τα στοιχεία του, δηλαδή όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης, και βλέπει αμέσως το εκλογικό διαμέρισμα στο οποίο θα ψηφίσει.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
Σε ό,τι αφορά τους ετεροδημότες, σύμφωνα µε τα προβλεπόμενα στην εκλογική νομοθεσία δεν θα ψηφίσουν στην πόλη όπου διαμένουν, αν δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 40 ψηφοφόρων. Δηλαδή οι εκλογείς αυτοί θα ψηφίσουν στον τόπο εγγραφής-καταγωγής τους. Επίσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ypes.gr οι εκλογείς μπορούν να πληροφορηθούν εάν θα ψηφίσουν ως ετεροδημότες.
Επισημαίνεται ότι για τους έλληνες εκλογείς κατοίκους εξωτερικού αλλά και για όσους την ημέρα της ψηφοφορίας θα είναι εκτός Ελλάδας, σε οποιαδήποτε χώρα, δεν προβλέπεται τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το σημείο όπου θα βρίσκονται.
Επίσης με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποιεί τη δυνατότητα εγγραφής σε ειδικούς καταλόγους όσων εργάζονται σε σώματα ασφαλείας.

Ψήφος με ταυτότητα ή διαβατήριο
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.
Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται με βάση την αστυνομική ταυτότητα, τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Υπενθυμίζεται ότι τυχόν κομμένα δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ οι παραλειφθέντες εκλογείς, δηλαδή όσοι για οποιονδήποτε λόγο -πέραν της στέρησης του εκλογικού δικαιώματος- δεν βρίσκουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων του οποίου είναι γραμμένοι.
Συνεπώς όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια δήμου της χώρας αλλά όχι στους εκλογικούς καταλόγους του έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας να απευθυνθούν στο δήμο και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια, προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν.