Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Λαθραία κουφώματα αλουμινίου στη χώρα μας από τη Βουλγαρία

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο της λαθραίας διακίνησης και τοποθέτησης κουφωμάτων αλουμινίου στη χώρα μας από τη Βουλγαρία. Οπως καταγγέλλουν τα μέλη του προεδρείου της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου (Alumil, ΕΛΒΑΛ, EUROPA, ΕΤΕΜ, ΑΛΤΕ κ.λπ.) στη χώρα μας μπαίνουν το βράδυ φορτηγάκια με ομάδες Βουλγάρων αλουμινοκατασκευαστών και μεταφέρουν χωρίς τιμολόγια πόρτες, παράθυρα κι άλλες κατασκευές προκειμένου να τα τοποθετήσουν στους πελάτες τους, που είναι κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο πρόεδρος της ΕΕΑ Ελευθέριος Ταφρόγλου στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους δημοσιογράφους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του αλουμινίου. Τόσο ο ίδιος όσο και οι αντιπρόεδροι Κωνσταντίνος Κατσαρός (ΕΛΒΑΛ) και Γιώργος Δουκίδης (Αlumil) υποστήριξαν ότι τα κουφώματα αυτά είναι κατώτερης ποιότητας σε σχέση με τα ελληνικά μια και δεν πληρούν σειρά προδιαγραφών σε σχέση με τη θερμομόνωση. Για τον λόγο αυτόν, όπως και επειδή υπάρχει φοροδιαφυγή, οι τιμές τους είναι χαμηλότερες κατά περίπου 30% σε σχέση με τα ελληνικά κουφώματα.

Η Ελληνική Ενωση Αλουμινίου ζήτησε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και όπως έκαναν γνωστά τα μέλη της σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα. Για την ακρίβεια θα τοποθετηθεί γεφυροπλάστιγγα ώστε να ζυγίζονται τα προϊόντα και στη συνέχεια να γίνονται διασταυρώσεις με τα τιμολόγια.

Οι επιχειρήσεις-μέλη της Ενωσης ανησυχούν και για το ενδεχόμενο αύξησης εισαγωγών από την Τουρκία. Σύμφωνα με τα στελέχη τους, στην Τουρκία υπάρχει «σχολή» αντιγραφής των ελληνικών και όχι μόνο προϊόντων. Αυτά έρχονται για την ώρα μέσω Βουλγαρίας και μπορούν να φτάνουν και στην Ελλάδα. Κοντά στις παράνομες εισαγωγές έρχονται και τα παράνομα «χυτήρια», που ανακυκλώνουν τα αλουμινένια κουτάκια και άλλα προϊόντα.

Eνεργειακό κόστος
Κατά τα άλλα η Ελληνική Ενωση Αλουμινίου αντιμετωπίζει ως μεγαλύτερο πρόβλημα εκείνο του ενεργειακού κόστους. Οπως υπογραμμίζουν τα μέλη της, για την ώρα δεν έχουν γίνει οι μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά ούτε και στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Οι επιχειρήσεις μετρούν απώλειες τζίρου λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και των παράνομων εισαγωγών άνω του 75% σε σχέση με το 2007. Ετσι, τα χρόνια αυτά δουλεύουν ως επί το πλείστον με το «Εξοικονόμηση κατ' οίκον».

Ωστόσο, όπως παρατήρησαν, καταγράφονται καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των φακέλων που κατατίθενται στις τράπεζες για την εκταμίευση των ποσών επιδότησης. Η διάρκεια μπορεί να φτάσει και τους 8 μήνες. Οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι αυτός ο χρόνος μπορεί να μειωθεί.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Ethnos.gr