Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Το ΠΑΣΟΚ έκανε πίσω

Στροφή έκανε το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές κατά τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί των άρθρων. Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή επί της αρχής με τις ψήφους βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής δήλωσε χθες ότι θα το καταψηφίσει.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο σήμερα στις 3.30 το απόγευμα, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των άρθρων του νομοσχεδίου, που συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα.
Ο κ. Κασσής εξέφρασε την αντίθεσή του με την κλήρωση θέσεων για τις λαϊκές αγορές δηλώνοντας ότι το κόμμα του διαφωνεί και πρότεινε να παραμείνουν οι θέσεις ως έχουν και να υπάρχει κλήρωση μόνο για τις αδιάθετες θέσεις. Επίσης, ζήτησε να μην ισχύσει στις υπαίθριες αγορές ο διαχωρισμός μεταξύ παραγωγών και εμπόρων, ενώ πρότεινε και περισσότερες ημέρες από αυτές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τις εμποροπανηγύρεις. Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, το πλαίσιο των διαφωνιών είχε τεθεί υπ’ όψιν του κ. Χατζηδάκη πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ προτάσεις για επανεξέταση κάποιων διατάξεων διατυπώθηκαν και από βουλευτές της ΝΔ.
Το υπουργείο Ανάπτυξης με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι “το νομοσχέδιο κωδικοποιεί και ομογενοποιεί την ως τώρα ισχύουσα νομοθεσία, ενώ συγχρόνως εκσυγχρονίζει τη λειτουργία του υπαιθρίου εμπορίου και την εξισορροπεί σε σχέση με εκείνη του στεγασμένου”. Συγχρόνως, σύμφωνα με το υπουργείο, το σχέδιο νόμου συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας, αφού οι όποιες νέες άδειες θα δίνονται μόνο σε ανέργους.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι κινητοποιήσεις των παραγωγών, που ξεκίνησαν με απεργία διαρκείας την προηγούμενη Δευτέρα, συνεχίστηκαν στη Θεσσαλονίκη χθες το πρωί με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Εκατοντάδες παραγωγοί διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου και κρέμασαν πανό στην περίφραξη του Διοικητηρίου, ενώ περί τις 10.30 π.μ. έκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα την οδό Αγίου Δημητρίου. Η τροχαία εξέτρεπε την κυκλοφορία από άλλους δρόμους.