Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ο εισαγγελέας ζήτησε δίκη για τις προμήθειες-μαμούθ

Δύο διευθυντές κλινικών και ο πρώην διοικητής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου προτείνεται να παραπεμφθούν σε δίκη για προμήθειες-μαμούθ αναλώσιμων υλικών τη διετία 2008-2009, που σύμφωνα με τη δικογραφία ζημίωσαν το νοσοκομείο με ποσό που υπερβαίνει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Ο εισαγγελέας εφετών στην πρότασή του στο συμβούλιο εφετών Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για καταστρατήγηση όλων των αποφάσεων και για αγορές αναλωσίμων κατά παράβαση κάθε σύμβασης που είχε υπογράψει το νοσοκομείο, όπως και κατά παράβαση αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου.
Η υπόθεση των προμηθειών αναλώσιμων υλικών στη νευροχειρουργική και στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ελέγχθηκε τόσο από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας όσο και από το ΣΔΟΕ, ύστερα από πρόσθετη παραγγελία του εισαγγελέα. Αποκαλύφθηκε πάντως τυχαία, όταν μία από τις προμηθεύτριες εταιρείες προσέφυγε στη δικαιοσύνη σε βάρος των υπηρεσιών υγείας επειδή δεν καταβάλλονταν χρήματα για πωλήσεις υλικών.
Ο αντεισαγγελέας εφετών εισηγήθηκε να παραπεμφθούν στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων ο διοικητής της περιόδου εκείνης και οι δύο διευθυντές, για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βάρος νομικού προσώπου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου. Ο εισαγγελέας στην πρότασή του ζήτησε επίσης την απαλλαγή των υπόλοιπων 16 κατηγορουμένων, στην πλειοψηφία τους γιατροί - χειρουργοί των δύο κλινικών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα υλικά σε επεμβάσεις ασθενών.
Την επίμαχη περίοδο, όπως προέκυψε από την έρευνα των ελεγκτικών μηχανισμών, στα χειρουργεία του νοσοκομείου έγιναν επεμβάσεις με χρήση υλικών τα οποία δεν προβλέπονταν από καμία σύμβαση που υπογράφηκε από το νοσοκομείο. Παρατηρήθηκε επίσης σειρά παρατυπιών για να δικαιολογηθούν οι αγορές των εξωσυμβατικών αναλώσιμων. Συγκεκριμένα, πρώτα συντασσόταν η ιατρική βεβαίωση για τη χρησιμοποίησή τους και 2,5 μήνες αργότερα το δελτίο παραγγελίας για τα συγκεκριμένα υλικά. Το παράδοξο είναι ότι οι εταιρείες εξέδιδαν στη συνέχεια δελτία αποστολής των υλικών με ημερομηνίες προγενέστερες των παραγγελιών, οι οποίες όμως συνέπιπταν με αυτές των ιατρικών βεβαιώσεων για τη χρήση τους, όπως καταγράφεται στη δικογραφία που ερευνάται από το 2009.

ΖΗΜΙΑ 2,6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται στην εισαγγελική πρόταση για το καθεστώς που επικρατούσε με τη χρήση εξωσυμβατικών αναλώσιμων υλικών στις δύο κλινικές, κατά πολύ ακριβότερων απ’ αυτά που περιλαμβάνονταν στις συμβάσεις. “Οι διευθυντές των κλινικών όμως, παρά τις ρητές εντολές που είχαν λάβει από το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου, εξακολουθούσαν να παραγγέλνουν τα υλικά, απευθείας από τις εταιρείες, με αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά να καταστρατηγούνται από αυτούς οι διατάξεις περί παραγγελιών και η άνω απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και να μη φτάνουν οι προεγκρίσεις αγοράς των υλικών στο τμήμα παραγγελιών”, τονίζεται στην πρόταση. Σημειώνεται μάλιστα πως η πρακτική αυτή σταμάτησε όταν ξεκίνησε ο έλεγχος για το έτος 2008, αλλά υπογραμμίζεται πως εντοπίστηκε ότι εκκρεμούσαν περισσότερες από 400 παραγγελίες που δεν είχαν εγκριθεί.
“Αφού είχε ολοκληρωθεί η χειρουργική επέμβαση, προσκομίζονταν από το χειρουργείο αιτήματα αγοράς υλικών που είχαν όμως ήδη τοποθετηθεί σε ασθενείς, για να διεκπεραιωθεί εκ των υστέρων η παραγγελία από το τμήμα παραγγελιών”, τονίζεται στην εισαγγελική πρόταση. Η τακτική αυτή προκάλεσε εσωτερικά προβλήματα, καθώς οι διοικητικές υπηρεσίες είχαν λάβει σχετικές εντολές να μην εκτελούνται τέτοιες παραγγελίες, με συνέπεια αυτές να συσσωρεύονται, όπως παρατηρείται.
Η ζημία υπολογίστηκε με βάση τις αγορές των εξωσυμβατικών υλικών που έγιναν την περίοδο εκείνη σε σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος των αναλώσιμων που προβλέπονταν από τις συμβάσεις.

ΕΤΣΙ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
Η μήνυση μίας από τις προμηθεύτριες εταιρείες του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, τον Οκτώβριο του 2008, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τα όσα συνέβαιναν με τις προμήθειες των αναλώσιμων υλικών στις δύο κλινικές. Η εταιρεία μήνυσε τόσο τον τότε επικεφαλής της υγειονομικής περιφέρειας όσο και τον διοικητή του νοσοκομείου, επειδή δεν είχαν εκδοθεί δελτία παραγγελίας για πλήθος υλικών που χρησιμοποιήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις, με συνέπεια να μην έχει τη δυνατότητα να τιμολογήσει και να εισπράξει τα χρήματα.
Το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας εκδόθηκε στις αρχές Μαΐου του 2010 και περιέγραφε όλο το σκηνικό που είχε στηθεί με τις προμήθειες των συγκεκριμένων αναλώσιμων υλικών, όπως αποκάλυψε στο δημοσίευμά της η “Θ” στις 25 Μαΐου 2010. Η έκθεση των επιθεωρητών, που έφτανε μέχρι το τέλος του 2008, προκάλεσε νέα έρευνα και για το 2009, όταν διοικητικός υπάλληλος κατέθεσε πως στα “συρτάρια” των συγκεκριμένων κλινικών εκκρεμούν εκατοντάδες παραγγελίες προμηθειών για υλικά που χρησιμοποιήθηκαν αλλά δεν πληρώθηκαν επειδή είναι εξωσυμβατικά.
Τον Μάιο του 2012 ο εισαγγελέας πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας, τότε αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα, άσκησε ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για απιστία σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών που προβλέπουν μέχρι και ισόβια κάθειρξη, “φωτογραφίζοντας” γιατρούς και διοικούντες. Τον περασμένο Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η ανάκριση από ειδικό ανακριτή και στη συνέχεια παραδόθηκε το πόρισμα στον εισαγγελέα εφετών.