Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΓΡΗΓΟΡΟΣΗΜΑ Ανοίγουν λογαριασμοί τελωνειακών

Σαρωτικό έλεγχο στα πόθεν έσχες τελωνειακών υπαλλήλων που υπηρετούν σε τελωνεία της Θεσσαλονίκης, όπως και εκτελωνιστών οι οποίοι συνεργάζονται μαζί τους, ζήτησε να γίνει ο εισαγγελέας διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος ύστερα από καταγγελίες για διαδοχικές υποθέσεις δωροδοκιών.

Του Κώστα Καντούρη

Χθες με προκαταρκτική έρευνα που παρήγγειλε στην επιχειρησιακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ ζήτησε ταυτόχρονα να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί συγκεκριμένων υπαλλήλων.
Η επώνυμη καταγγελία θεωρείται απολύτως αξιόπιστη από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες προέρχεται από πρόσωπο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και μάλιστα περιγράφει συγκεκριμένες καταστάσεις. Έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι ο καταγγέλλων κάνει λόγο για “γρηγορόσημα” και πως παρά τις επισημάνσεις που έγιναν κατά καιρούς, το φαινόμενο περιοριζόταν αρχικά για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια έπαιρνε πάλι διαστάσεις. “Πρόκειται για ενεργητική και παθητική δωροδοκία, που καλλιεργούν δύο κλάδοι, εκτελωνιστές και τελωνειακοί”, φέρεται να υποστηρίζει.
Ο εισαγγελέας διαφθοράς χθες παρήγγειλε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, που αναλαμβάνουν να διενεργήσουν οι "ράμπο" του υπουργείου Οικονομικών. Θα ελέγξουν εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, της ενεργητικής και της παθητικής δωροδοκίας, και της παράβασης καθήκοντος. Αυτός είναι ο λόγος που θα γίνουν έλεγχοι στα πόθεν έσχες συγκεκριμένων τελωνειακών υπαλλήλων και παράλληλα έλεγχος σε τραπεζικούς λογαριασμούς εκτελωνιστών.

ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ
Πληροφορίες ανέφεραν πως το πρόβλημα εστιάζεται στις καθημερινές συναλλαγές εκτελωνιστών και τελωνειακών. Στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί πριν από την έναρξη της διενέργειας της έρευνας επικεντρώνονταν σε “γρηγορόσημα”, τα οποία αναγκάζονται να δίνουν εκτελωνιστές, προκειμένου φορτία να βγαίνουν πιο γρήγορα από το λιμάνι. Πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν τι συμβαίνει στα τελωνεία, έλεγαν πως οι εκτελωνιστές δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καταγγελίες τέτοιων πράξεων, καθώς γνωρίζουν πως την επόμενη ημέρα δεν θα γίνεται η δουλειά τους, γι’ αυτό και συνεχίζουν να δωροδοκούν τους υπαλλήλους.
Οι ίδιοι άνθρωποι μιλούσαν για κατάσταση που έχει παγιωθεί στον συγκεκριμένο κλάδο και αποτελεί πλέον κατεστημένο το “γρηγορόσημο” ακόμη και την περίοδο της κρίσης. Πάντως, το γεγονός ότι η παραγγελία του εισαγγελέα αναφέρεται σε συγκεκριμένους τελωνειακούς υπαλλήλους, σημαίνει ότι οι υποψίες έχουν επικεντρωθεί στα πρόσωπα αυτά, τα οποία ερευνώνται.