Δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακρόαση με θέμα «Ορίζοντας 2020 και ΕΙΤ: νέα εργαλεία για την ανάδειξη των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου σε κέντρα επιστημονικής αριστείας».
Η ημερίδα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, μέλους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ και της Πορτογαλίδας Ευρωβουλευτού Καθηγήτριας κας Maria Da Graça Carvalho. Συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από τον ερευνητικό και ακαδημαϊκό χώρο της Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, καθώς και στελέχη της Κομισιόν και του KIC Inno Energy, της Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας του ΕΙΤ για θέματα ενέργειας.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δρ. Χρ. Βασιλάκος, ο Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και μέλος του Προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων, Καθ. Δ. Αναγνωστόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής της Μονάδας Ανάπτυξης Ελληνικών Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia, Καθ. Β. Μακιός και ο βραβευμένος με το βραβείο Turing (το «Νόμπελ Πληροφορικής») διευθυντής του εργαστηρίου «Rigorous System Design» στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λωζάνης, Καθ. Ι. Σηφάκης.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις κοινωνικές προκλήσεις που χαρακτηρίζουν τη Νότια Ευρώπη, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χώρες αυτές στη μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών.
Παρουσιάστηκαν, επίσης, τα νέα μέσα και εργαλεία που παρέχουν ο «Ορίζοντας 2020» και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) στην περιφέρεια της Ευρώπης για τη γεφύρωση του χάσματος καινοτομίας στην Ευρώπη, για τη μετατροπή του κύματος της διαρροής εγκεφάλων σε μεταφορά τεχνογνωσίας και πολύτιμου διανοητικού κεφαλαίου προς τα κράτη μέλη της περιφέρειας και για την εξέλιξη αυτών σε οικονομίες της γνώσης και της καινοτομίας. Τέλος, επισημάνθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών με τις γειτονικές χώρες της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας.
Ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε σχετικά: «Μεγάλη ευκαιρία απασχόλησης πνευματικού δυναμικού αυξημένων επιστημονικών και τεχνολογικών προσόντων παρουσιάζεται για τους επιστήμονες και τεχνικούς των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου με όχημα το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» και τη δημιουργία Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας, θεματικά συμβατών με τις επιστημονικές και κοινωνικές ανάγκες της Ευρώπης.
Με τις προβλέψεις για το «Περιφερειακό Πρόγραμμα Καινοτομίας» (Regional Innovation Scheme) και τη δράση «Κλίμακα Αριστείας» (Stairway to Excellence) δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας σε τοπικό επίπεδο, με χρήση οικονομικών μέσων των διαρθρωτικών ταμείων, όπου υπάρχουν πυρήνες αριστείας σε επιστημονική και καινοτομική επιχειρηματικότητα.
Σημειώνεται ότι μέχρι το 2020 θα απονεμηθούν 10.000 μεταπτυχιακά και διδακτορικά μέσα από τη διαδικασία επίλυσης επιστημονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η καινοτομική παραγωγή. Στάδιο, λοιπόν, λαμπρό για άριστους επιστήμονες και υγιείς επιχειρήσεις».