Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ενισχύονται με 90,3 εκατ. ε. 1.273 επιχειρήσεις

Με το ποσό των 90,3 εκατ. ευρώ ενισχύονται το επόμενο διάστημα συνολικά 1.273 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, η δραστηριότητα των οποίων στοχεύει να αποτελέσει ανάχωμα στη κρίση και την ανεργία.

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Πρόκειται για τους τελικούς δικαιούχους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να χρηματοδοτούνται μέσω του τρέχοντος ΕΣΠΑ.
Οι επιχειρήσεις αυτές, που είτε δραστηριοποιούνται είτε είναι νέες, είτε υπό σύσταση επενδύουν στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού, με στόχο να προσφέρουν άμεσα εκατοντάδες νέες θέσεις απασχόλησης στην Κεντρική Μακεδονία. Η πλειονότητα των ΜΜΕ βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, δύο από τους επτά νομούς της ΠΚΜ που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους κυρίως στον τουρισμό, το εμπόριο και τις υπηρεσίες. 
Το πράσινο φως για την ανάπτυξη και τη στήριξη των παραπάνω μικρομεσαίων επιχειρήσεων άναψε μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων που είχαν κατατεθεί στο Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Π.Α. - Α.Ν.Ε.Μ.), που είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος “Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων” στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου- υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Το συνολικό ποσό που προγραμματίζουν να επενδύσουν οι επιχειρήσεις αυτές ανέρχεται σε 187.516.563,93 ευρώ, ωστόσο λαμβάνουν δημόσια δαπάνη συνολικού ύψους 90.352.145,07 ευρώ.

ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΝ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του Κ.Ε.Π.Α - Α.Ν.Ε.Μ., από τις συνολικά 1.273 επιχειρήσεις, οι 128 είναι νέες, οι 213 υπό σύσταση, ενώ οι υπόλοιπες 932 είναι υφιστάμενες και δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια.
Από τις τελευταίες μάλιστα επιχειρήσεις οι συνολικά 434 δραστηριοποιούνται στους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών, ενώ ακολουθούν 270 επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης και 228 επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού. “Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) δραστηριοποιούνται στους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών, θεωρείται απολύτως φυσιολογικό, λόγω της δύσκολης περιόδου της αποβιομηχάνισης που διανύει η χώρα τα τελευταία χρόνια” τονίζει ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Σπύρος Σκοτίδας.
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ανά περιοχή στην περιφέρεια, ο κ. Σκοτίδας σημείωσε ότι από το σύνολο των 1.273 που επιδοτούνται σε αυτή τη φάση, το 80% είναι από τη Θεσσαλονίκη και μόλις το 20% στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες.

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΝΑ ΝΟΜΟ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΑ - ΑΝΕΜ, από τα συνολικά 90 εκατ. ευρώ που θα απορροφηθούν, τα 63 θα δοθούν σε υφιστάμενες επιχειρήσεις για να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους (29 εκατ. ευρώ μεταποίηση, 19 εκατ. ευρώ τουρισμός, 15 εκατ. ευρώ εμπόριο - υπηρεσίες), ενώ τα 27 θα δοθούν για νέες επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους, στη Θεσσαλονίκη οι 114 είναι υπό σύσταση επιχειρήσεις, οι 70 νέες και οι 494 υφιστάμενες. Στην Ημαθία 7 είναι οι υπό σύσταση, 5 νέες και 46 υφιστάμενες, στο Κιλκίς 3 υπό σύσταση, 1 νέα και 29 αυτές που υφίστανται. Στην Πιερία θα χρηματοδοτηθούν 20 που είναι υπό σύσταση, 16 νέες και 115 που ήδη δραστηριοποιούνται. Στην Πέλλα είναι 9 αυτές που πρόκειται να συσταθούν άμεσα, 6 οι νέες και 38 οι υφιστάμενες. Αντίστοιχα, στις Σέρρες 7 είναι οι υπό σύσταση, 9 οι καινούργιες και 51 οι υφιστάμενες, ενώ στη Χαλκιδική θα ενισχυθούν οικονομικά 53 που βρίσκονται υπό σύσταση, 21 νέες και 159 που υφίστανται.
Τα επενδυτικά σχέδια που δικαιούνται να ενισχυθούν έχουν προϋπολογισμό 20.000 - 300.000 ευρώ, εκτός των επιχειρήσεων του τομέα εμπορίου και υπηρεσιών όπου ο ανώτατος προϋπολογισμός επένδυσης είναι τα 100.000 ευρώ. Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται στις υφιστάμενες επιχειρήσεις από 40% μέχρι 60% και στις νέες επιχειρήσεις από 25% έως και 100%.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στους δικαιούχους του προγράμματος, η διάρκεια υλοποίησης των χρηματοδοτούμενων έργων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης για τις θεματικές ενότητες Μεταποίηση και Τουρισμός, και τους 12 μήνες για τη θεματική ενότητα Εμπόριο - Υπηρεσίες.
Ήδη οι ενημερώσεις των επενδυτών έχουν ξεκινήσει στο πλαίσιο περιοδειών που πραγματοποιεί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και μετά την πρώτη ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στις Σέρρες ακολούθησε η Βέροια και η Κατερίνη, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ενημερωθούν οι δικαιούχοι σε Χαλκιδική (Μουδανιά), Κιλκίς, Έδεσσα, με τον κύκλο να κλείνει στις 5 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.
Τη μερίδα του λέοντος στις προτάσεις έχει ο τομέας εμπορίου - υπηρεσιών (551 σχέδια) και ακολουθεί ο τομέας της μεταποίησης (384) και του τουρισμού (338). Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν είναι 932, οι νέες 128 και οι υπό σύσταση 213.

ΑΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΜΜΕ"
Τη δέσμευση ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει τις συντονισμένες δράσεις για την ενημέρωση και την έμπρακτη στήριξη των 1.273 επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ ανέλαβε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Δήλωσε ότι η ΠΚΜ βρίσκεται στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε κάθε βήμα τους κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων. “Βασική μας προτεραιότητα είναι να ενθαρρύνουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας, με κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και κάθε δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να βγούμε άμεσα από την ύφεση και να επιστρέψουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης” υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.