Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Συνταξιοδοτικό. Παίζοντας με τον πανικό

Της Χριστίνας Κοψίνη

Τα τηλέφωνα χθες άρχισαν από νωρίς το πρωί. Φίλοι και γνωστοί που έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και συνεχίζουν να εργάζονται στον δημόσιο τομέα αναζητούν μια δεύτερη γνώμη για το εάν πρέπει να υποβάλουν την πρώτη αίτηση παραίτησης από την υπηρεσία τους. Την πρώτη γνώμη την είχαν ήδη πάρει από μεγάλο δικηγορικό γραφείο, του οποίου ο επικεφαλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους εργατολόγους των ΜΜΕ. Οπως εξήγησαν, συμβούλευσε «να βγουν τώρα στη σύνταξη, να καταθέσουν και τις δύο αιτήσεις στην υπηρεσία, γιατί με τα μέτρα που θα έλθουν το 2014 ακόμη και αυτοί που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης θα το χάσουν και θα εγκλωβιστούν στο 62ο ή το 65ο έτος της ηλικίας μας».

Βεβαίως, ούτε ο συγκεκριμένος νομικός ούτε ουδείς εξ ημών γνωρίζει τι και ποια μέτρα θα ληφθούν μέσα στο 2014. Ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτό που γνωρίζουμε όλοι είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα και οι συντάξεις θα χρειαστούν το 2014 περισσότερα κεφάλαια από αυτά που προβλέπουν το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και ο προϋπολογισμός. Εάν δεν εξευρεθούν οι πόροι και υπάρχει μια διαθέσιμη και πιο ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία, θα υπάρξουν νέες διορθώσεις στο ασφαλιστικό. Αυτό όμως που δεν λένε κάποιοι από τους εργατολόγους, στους οποίους απευθύνονται οι πανικοβλημένοι ασφαλισμένοι, είναι ότι στα νέα μέτρα δεν θα περιλαμβάνεται μόνο η αύξηση των ορίων ηλικίας για τις κατηγορίες των ασφαλισμένων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ακόμη και στο 53ο έτος της ηλικίας, αλλά και η μείωση των συντάξεων.

Πώς λοιπόν το οποιοδήποτε δικηγορικό γραφείο προτρέπει τους ανθρώπους και να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη, και να περιμένουν ένα χρόνο χωρίς χρήματα την απόφαση και να πάρουν στο τέλος συντάξεις των 500-600 ευρώ;

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, το οποίο δεν πρέπει κανένα γραφείο (διότι ανάλογες προτροπές διατυπώνονται και από άλλα γραφεία) να αναλάβει, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για οικογένειες στις οποίες συνήθως ο δημόσιος υπάλληλος είναι το μόνο πρόσωπο που εργάζεται και αμείβεται κανονικά, ενώ ο/η σύζυγος είτε είναι στην ανεργία είτε βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, ίσως και να αμείβεται με πολύμηνη καθυστέρηση ή να έχει μπει σε τροχιά απόλυσης.

Καλό είναι όταν συμβουλεύουμε πανικοβλημένους πολίτες να λέμε όλη την αλήθεια και όχι τη μισή. Εκτός και αν η διατήρηση του πανικού αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να διατηρηθεί ο τζίρος. Γιατί τα 50 ευρώ που θα κοστίσει (στην καλύτερη περίπτωση) μια συμβουλή για τη συνταξιοδότηση, θα ακολουθήσει αργότερα και η ταρίφα για τη διαμεσολάβηση, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης. Ειδικά τώρα που έχουν πέσει οι δουλειές και για τα δικηγορικά γραφεία ισχύει το ρητό «στην αναβροχιά καλό είναι το χαλάζι».

"Καθημερινή"