Δραματική αύξηση κατά 500% παρουσιάζει τα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός των ανασφάλιστων καρκινοπαθών που προσέρχονται στο νοσοκομείο “Θεαγένειο” της Θεσσαλονίκης.
Το ποσοστό των ογκολογικών ασθενών που έρχονται στο νοσοκομείο αγγίζει το 5%-7% ετησίως, ενώ πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται, ντρέπονται ή δεν ξέρουν πώς να περάσουν την είσοδο του “Θεαγενείου”, από τη στιγμή που δεν έχουν ασφάλεια και δεν μπορούν να πληρώσουν από την τσέπη τους για τις εξετάσεις και τα φάρμακά τους.
Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν χθες η διοικήτρια του “Θεαγενείου” Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή και ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Θρασύβουλος Βεντούρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή το άνοιγμα που επιχειρεί το “Θεαγένειο” στους θεσμικούς φορείς και τους οικονομικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης κι όλης της Ελλάδας μέσα από τη δράση “Νοιάζομαι: Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης”. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσω του οποίου καλούνται να συμβάλουν, είτε οικονομικά είτε με τις υπηρεσίες τους, φορείς της πόλης, ακόμη και μεμονωμένοι πολίτες.
Η αρχή θα γίνει με μια ξεχωριστή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 8.30 το βράδυ, στο ξενοδοχείο “The Met”. Τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Δημήτρης Γιαννακάκης, ενώ συμμετέχει η χορωδία αποφοίτων του αμερικανικού κολεγίου “Ανατόλια”. Η τιμή της πρόσκλησης είναι 20 ευρώ (περιλαμβάνει δείπνο και ποτό) και τα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά για την κάλυψη της περίθαλψης των ανασφάλιστων καρκινοπαθών του “Θεαγενείου”.
“Κανείς ανασφάλιστος χωρίς θεραπεία”
“Μέχρι σήμερα κανένας ανασφάλιστος καρκινοπαθής δεν έχει μείνει χωρίς θεραπεία στο νοσοκομείο μας κι αυτό γίνεται με την κάλυψη της πολιτείας μέσω του προϋπολογισμού του ‘Θεαγενείου’. Μόνο τον τελευταίο χρόνο δαπανήθηκαν περίπου 170.000 ευρώ γι’ αυτόν το σκοπό. Δεν θέλουμε ούτε στο μέλλον να μείνει ανασφάλιστος χωρίς θεραπεία. Το δίκτυο αλληλεγγύης που δημιουργούμε είναι μία προσπάθεια να προληφθεί το αύριο, διότι δεν ξέρουμε πόσοι θα είναι οι ανασφάλιστοι κι αν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε αργότερα”, τόνισε η κ. Κουρτέλη-Ξουρή.
Παράλληλα, εξήγησε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συμπίπτει με τη συμπλήρωση 270 χρόνων λειτουργίας του “Θεαγενείου”, ενώ είναι αφιερωμένη στη μνήμη και την προσφορά της Δώρας Ευσταθίου, που διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του “Θεαγενείου” και με την οποία ξεκίνησε η ιδέα για το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Θρασύβουλος Βεντούρης επισήμανε ότι το “Θεαγένειο” έχει να επιδείξει δείγματα κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης και ότι κανείς ανασφάλιστος δεν στερήθηκε τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, αν και συχνά λέγεται και γράφεται ότι το σύστημα υγείας διώχνει τους ανασφάλιστους.
320.000 καρκινοπαθείς ετησίως
Ετησίως, προσέρχονται στο “Θεαγένειο” 320.000 καρκινοπαθείς, οι οποίοι εξυπηρετούνται από 765 εργαζόμενους (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό). Νοσηλεύονται 50.000 ετησίως και γίνονται 1.500.000 εξετάσεις κάθε τύπου. Επιπλέον, πραγματοποιούνται 90.000 χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες ετησίως και γίνονται 6.000 χειρουργεία. Μόνο μέσα στον Νοέμβριο του 2013 έγιναν 494 χειρουργικές επεμβάσεις.
Το πάρτι στην υγεία τελείωσε
Ο κ. Βεντούρης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες περιορισμού της σπατάλης στον χώρο της υγείας, επισημαίνοντας ότι από τα 14 νοσοκομεία που ανήκουν στην αρμοδιότητά του, όλα έπιασαν τους στόχους των προϋπολογισμών τους για το 2013, εκτός από ένα (εννοώντας το “ΑΧΕΠΑ”).
“Κλείνουμε το 2013 μέσα στα χρήματα που έχουν καθοριστεί, χωρίς να έχει λείψει τίποτα. Εκείνο που έλειψε είναι η σπατάλη που έγινε στο χώρο της υγείας. Εκείνο που δεν θα δείτε πια είναι να χρησιμοποιούνται σαν… τραπεζομάντιλα τα οθόνια (αποστειρωμένα σεντόνια, με τα οποία σκεπάζουν τους αρρώστους την ώρα του χειρουργείου), αλλά ούτε και να πλένουν τα αυτοκίνητά τους με πανάκριβα αντισηπτικά χειρουργείων διοικητές, διευθυντές και εργαζόμενοι των νοσοκομείων”, είπε ο κ. Βεντούρης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το 2010 ο προϋπολογισμός της 4ης ΥΠΕ ήταν 409 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2013 ήταν 246 εκατομμύρια και συμπλήρωσε ότι “έγινε βέβαια ένας βίαιος εξορθολογισμός και υπήρξαν προβλήματα ισορροπίας, για τα οποία αξίζει να παλέψει κανείς. Δεν γίνεται να κόβουν τις συντάξεις κι από την άλλη να ξοδεύουμε αλόγιστα στο χώρο της υγείας”.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα στο “ΑΧΕΠΑ” εξαιτίας μειωμένου προϋπολογισμού, είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, διότι το νοσοκομείο έχει στη διάθεσή του το ποσό των 2.983.000 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, εξήγησε ότι πρόκειται για λογιστικό θέμα που προέκυψε όχι επειδή δεν υπάρχουν χρήματα αλλά επειδή, όταν γίνονται παραγγελίες υλικών, με την υπογραφή της σύμβασης γίνεται δέσμευση της ανάληψης πιστώσεων για όλο το ποσό. Ωστόσο, όταν τελειώσει ο μήνας και τα χρήματα που δεσμεύτηκαν δεν έχουν ξοδευτεί όλα γιατί δεν χρειάστηκε, το νοσοκομείο μπορεί να άρει τη δέσμευση πίστωσης, κάτι που δεν έκανε το “ΑΧΕΠΑ”.
Ο κ. Βεντούρης τόνισε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει διαθέσει 1,3 δισ. ευρώ για την εξόφληση παλαιών χρεών των νοσοκομείων και πλέον δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 90 ημερών.