Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Δεσμώτης της χλιδής

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ 

Ο πολιτικός με την ταπεινή καταγωγή, που παρ' ολίγον να γίνει πρωθυπουργός της χώρας, κατέληξε -μέσα από μια πορεία προκλητικά πολυτελούς βίου και αλαζονείας- να αναδειχθεί με δικαστική βούλα σε «εθνικό μιζαδόρο», δικαιώνοντας την προφητική -όπως αποδεικνύεται- ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου για τον «ωραίο Μπρούμελ» του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ
Πριν από μερικούς μήνες στο φαρμακείο των Φυλακών Κορυδαλλού, αστειευόμενος ένας κρατούμενος ρωτά τον Ακη Τσοχατζόπουλο: «Πώς θα γίνει να αγοράσουμε δύο πυραύλους;». Απαντά: «Οι εταιρείες δεν συνδιαλέγονται με πολίτες, αλλά με κράτη». «Ναι, αλλά αν τους πάρεις εσύ, τι θα σου πουν;». Το πιάνει το νόημα ο έγκλειστος πολιτικός και του λέει: «Αν τους πάρω τώρα, θα μου κλείσουν το τηλέφωνο»!

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος με τη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, την εποχή της παντοδυναμίας, σε φωτογράφηση που προδίδει το υπουργικό lifestyleΗ ζωή και η πορεία του παρ' ολίγον πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στελέχους του ΠΑΚ, πρωτοπαλίκαρου του Ανδρέα Παπανδρέου από το 1968 και μακροβιότερου υπουργού Εθνικής Αμυνας, διαθέτει πολλές όψεις και επιδέχεται πολλές απόψεις.

Ουκρανικές σαμπάνιες με το όνομά του. Ο κάποτε φτωχός Ακης ζούσε το όνειρο...Είναι ο μοναδικός πολιτικός, το όνομα του οποίου έγινε ετικέτα σε σαμπάνια. Ηταν τον Σεπτέμβρη του 1999, όταν οι Ουκρανοί, σε ένα ταξίδι εξοπλιστικού ενδιαφέροντος, του πρόσφεραν ημίγλυκη σαμπάνια με ετικέτα «Τσοχατζόπουλος Σαμπάνια», ακριβώς κάτω από την τυπωμένη φωτογραφία τού παντοδύναμου υπουργού.

Η άνοδος

Από το περισκόπιο των υποβρυχίων το μέλλον φάνταζε λαμπρό...Πώς, λοιπόν, γύρισε τούμπα η ζωή του νεαρού που μετανάστης σπούδασε στο Πολυτεχνείο Μονάχου και κυκλοφορούσε με ένα παλιό Φολγκσβάγκεν με αριθμό κυκλοφορίας Μ SR 344;

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που τον Γενάρη του 1995, ως γραμματέας τού κόμματος, υπερασπιζόταν τον Ανδρέα Παπανδρέου για τη βίλα που απέκτησε στην Εκάλη με τη δεύτερη σύζυγό του, Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, το περίφημο «κωλόσπιτο» κατά τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Μα, ποιος είπε ότι ένας σοσιαλιστής πρωθυπουργός θα πρέπει να μένει σε συγκεκριμένων προδιαγραφών σπίτι, αναρωτιόταν δημόσια τότε.

Η μοίρα τα έφερε να βρεθεί και ο ίδιος υπόλογος -εκτός των υπολοίπων- για το πολυτελές του σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ομως, στη δημόσια υπεράσπιση του εαυτού του, δεν εμφανίστηκε τόσο ρωμαλέος, όπως τις χρυσές εποχές. Εξερχόμενος από τα γραφεία ενός μη φιλικού πια για τον ίδιο ΠΑΣΟΚ, λίγο καιρό πριν από τη δίωξη, προσπαθούσε να πείσει πως «η περιουσιακή του κατάσταση είναι σε πλήρη διαφάνεια καταγεγραμμένη και αποτυπωμένη στους θεσμούς της πολιτείας».

Για πολλές δεκαετίες τη μοιραία του σχέση με τον Α. Παπανδρέου τη σκιαγραφούσε ο εξής διάλογος: Ρωτούσε ο Παπανδρέου «τι ώρα είναι, Ακη;», κι εκείνος απαντούσε: «Ο,τι ώρα πεις εσύ, πρόεδρε». Δεν ήταν πραγματικός διάλογος, ούτε κάποιο ανέκδοτο, αλλά μια δανεική φράση από το βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες «Το Φθινόπωρο του Πατριάρχη».

Ο Πατριάρχης, ένας Λατινοαμερικανός δικτάτορας, ο οποίος στο απόγειο της εξουσίας του, όταν ρωτούσε κάποιον παρατρεχάμενο τι ώρα είναι, ελάμβανε την απάντηση: «Ο,τι πεις εσύ, στρατηγέ μου». Στο τέλος του βιβλίου, ο Πατριάρχης απομυθοποιείται, «ξαναπαίρνει τις ανθρώπινες διαστάσεις του, καταρρέει και τελικά πεθαίνει, για να αφήσει το σαπισμένο κορμί του έρμαιο στα όρνια που μπαινοβγαίνουν στο μέγαρο της εξουσίας».

Χολιγουντιανή ζωή

Μεγάλα λόγια της «σοσιαλιστικής» νιότης...Η ζωή του θα μπορούσε να γίνει σενάριο. Φτώχεια, πλούτη, ίντριγκες, διαφθορά, μία άγρια κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, ένα σύνθημα: «Κλέφτης» από μία ομάδα συγκεντρωμένων έξω από το σπίτι του και ο χαρακτηρισμός τού «εθνικού μιζαδόρου» πια και με δικαστική βούλα. Παρά το γεγονός ότι πιτσιρικάς πουλούσε σάντουιτς στο κυλικείο του πατέρα του στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, δεν δυσκολεύθηκε να αποδεχθεί το προσωνύμιο του «ωραίου Μπρούμελ» από τον Α. Παπανδρέου. Ακόμη και η Αλίκη Βουγιουκλάκη ερωτώμενη τη δεκαετία του '80 ποιον υπουργό προτιμά, είχε απαντήσει για τον Ακη: «Αυτός ο υπουργός είναι πάρα πολύ ωραίος άνδρας».

Ηταν τόσο γλυκιά η εξουσία, που ουδέποτε πέρασε από το μυαλό του πως θα είχε την κατάληξη του πραγματικού Μπρούμελ της ιστορίας, ενός Αγγλου αυλικού του 18ου αιώνα, που ήταν τόσο κολλημένος με τον βασιλιά Γεώργιο Δ', ώστε νόμιζε πως είναι ο ίδιος βασιλιάς. Οταν, παραμυθιασμένος από τη γοητεία της εξουσίας, αγόρασε ένα σπίτι στην πιο ακριβή περιοχή του Λονδίνου και το πάρτι έγινε ξέφρενο, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Ο Ωραίος συνελήφθη. Πέθανε εξόριστος στη Γαλλία και καταχρεωμένος.

Βιογραφικό

Πάντα στο πλευρό του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα ΠαπανδρέουΟ Ακης ξέχασε από πού ξεκίνησε. Τόσο ο πατέρας του, Ευάγγελος, πρόσφυγας από την Πόλη, όσο και η Γιαννιώτισσα μάνα του, Αρετή Γεωργάκη, τον έμαθαν να δουλεύει σκληρά. Συχνά επικαλούνταν την «κληρονομιά» που του άφησε ο πατέρας του: «Αμα δουλεύεις, να μη φοβάσαι κανέναν, θα βρίσκεις πάντα λύση».

Μέχρι κάποια στιγμή, το τήρησε. Πριν εμπλακεί με την πολιτική, υπερηφανευόταν επειδή ως φοιτητής στη Γερμανία έκανε το λαντζέρη, το σερβιτόρο, το θερμαστή κ.λπ. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός κι έλαβε μεταπτυχιακό οικονομολόγου μηχανικού. Το πρώτο του γραφείο λεγόταν «Plan & Bau GmbH». Επαίρεται πως έχτισε τις εισόδους δύο μεγάλων τούνελ στα σύνορα Αυστρίας - Γερμανίας.

Από την άλλη, όμως, ήταν και ένας από τους πρώτους πολιτικούς μηχανικούς στη χώρα μας που έβαλε το χεράκι του να κατασκευαστούν βίλες και πισίνες στην Κηφισιά. Βέβαια, στην πολιτική του σταδιοδρομία, μέχρι και το 1996 θεωρείται πως ήταν αποτελεσματικός υπουργός (Δημοσίων Εργων και Εσωτερικών). «Η σκοτεινή περίοδος ξεκίνησε από το 1996, οπότε και ο τότε πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, του έδωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας», περιγράφουν για τον ίδιο.

Ηταν η χρονιά που χάνει πρώτα την πρωθυπουργία (Ιανουάριος) και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ λίγους μήνες μετά (Ιούνιος) «παρά τρίχα» από τον Κ. Σημίτη. Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για εκλογή πρωθυπουργού, όλα έδειχναν πως θα είναι ο νέος πρόεδρος. Ο Λευκός Πύργος πλημμύριζε από κορναρίσματα και στο υπουργικό του γραφείο στο υπουργείο Προεδρίας είχε προετοιμαστεί ένα πάρτι με καλεσμένους και πλούσιους μεζέδες.

Μεταξύ της πρώτης και δεύτερης ψηφοφορίας καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο πολύ καλός του φίλος τότε Κ. Λαλιώτης, ο οποίος επηρέασε έναν μεγάλο αριθμό βουλευτών στρέφοντάς τον να ψηφίσει Σημίτη. Ο Ακης δεν τον συγχώρεσε ποτέ γι' αυτό. Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος, σίγουρος πως θριαμβεύει -όπως και πολλοί άλλοι εξάλλου- βγαίνει από την αίθουσα του Κοινοβουλίου όπου γίνεται η ψηφοφορία, για να φρεσκαριστεί στην τουαλέτα και να προβάρει την ομιλία του. Επιστρέφοντας ακούει χειροκροτήματα. Ενθουσιάζεται! Ενας στενός του συνεργάτης τον προσγειώνει: «Ακη, κρατήσου, ο Σημίτης βγήκε».

Από το 1996 έως και το 2000 εκπροσωπεί την αριστερή πλευρά του ΠΑΣΟΚ, κόντρα στην εκσυγχρονιστική πλατφόρμα του Κ. Σημίτη. Η εποχή που ήταν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως «γενναιόδωρη», όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για πολλούς άλλους. Τα εξοπλιστικά ήταν τότε στο φόρτε τους... Ισχυρό μέλος της πάλαι ποτέ «τρόικας» (Λαλιώτης, Γεννηματάς, Τσοχατζόπουλος) του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του '80, η οποία, υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου, κανόνιζε τα πάντα, η ζωή τον έφερε πάλι πρωταγωνιστή στις άγριες μέρες μιας άλλης «τρόικας». Η εξουσία έλαβε τέλος.

Η αρχή του τέλους

Ο μεγάλος αντίπαλος του Ακη, Κ. Σημίτης, του έκοψε το δρόμο προς την κορυφήΩς άλλος Μπρούμελ αδιαφορεί καλυπτόμενος από το σύννεφο μιας δήθεν εξουσίας, κυρίως μετά το 2004, οπότε και αποφασίζει να παντρευτεί τη Βίκυ Σταμάτη στο Παρίσι και να κάνει τη γαμήλια δεξίωση στο πολυτελές ξενοδοχείο «Four Season». Μέχρι τότε ο ψίθυρος δεν ήταν ενοχλητικός για τον ίδιο. Ομως εκείνη η τελετή αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος. Η προκλητική επίδειξη πλούτου, αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι η τελετή έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο, ενόχλησε. Η ταφόπλακα στην πορεία του ήταν η μετέπειτα απόκτηση του σπιτιού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Το πρώτο δημοσίευμα που τον εμπλέκει με μίζες είναι του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel». Ο Ακης προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμηση και δικαιώνεται. Παρ' όλα αυτά ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει ξεσκεπάζοντας το ταβάνι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ρίχνοντας φως στο... εσωτερικό μιας πορείας ζωής που με δικαστική απόφαση, πλέον, κατέληξε στη φυλακή.

Προφητικά, τα χρόνια πρωτοκαθεδρίας του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κληθείς ο Διονύσης Σαββόπουλος να μιλήσει για τον καλεσμένο της ΝΕΤ στην εκπομπή «Συνάντηση της Κυριακής», Ακη Τσοχατζόπουλο, του είχε αφιερώσει το τραγούδι του Μιχάλη Μενιδιάτη από την ταινία «Χάπι Ντέι» του Παντελή Βούλγαρη: «Βλέπω φτωχούς ανθρώπους με πληγωμένο εγωισμό, κι όμως είμαι ο τελευταίος γιατί δεν έχω ούτε κι αυτό. Μάνα μου όλα περνούνε κι όλα γίνονται ξανά, όμως τούτη η θητεία δεν σταματάει πουθενά...».

enet.gr