Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Βγάζουν τον ΟΣΕ από τις "ράγες"

Συζητήσεις υψηλής έντασης γίνονται το τελευταίο διάστημα και στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης έχει επισημάνει εδώ και καιρό τις αντιφάσεις που υπάρχουν μεταξύ των θέσεων που εκφράζουν οι ίδιοι οι δανειστές της χώρας.



Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ιδιωτικοποιήσεις, θέμα το οποίο θέτουν με έμφαση σε κάθε συνάντησή τους οι εκπρόσωποι της τρόικας. Η κυβέρνηση αποφασίζει να προωθήσει την πώληση του ΟΣΕ, ενός μεγάλου οργανισμού ικανού (εφόσον τελεσφορήσει) να στείλει το μήνυμα στις αγορές ότι το πρόγραμμα υλοποιείται.

Αμέσως όμως μόλις ξεκινούν οι συζητήσεις, παρεμβαίνει η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού βάζοντας προσκόμματα και θέτοντας θέματα κρατικών ενισχύσεων κ.λπ. Αποκορύφωμα του τραγέλαφου είναι ότι η ίδια η επιτροπή που υπάγεται απευθείας στην Κομισιόν (ένας εκ των τριών δανειστών της χώρας) θέτει θέμα... ανταγωνισμού για μια εταιρεία που ήταν και είναι μονοπώλιο στη χώρα.

Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει το ζήτημα στην τρόικα, η οποία όμως «σηκώνει τα χέρια ψηλά» και δίνει απαντήσεις της μορφής «βρείτε τα» στους αρμόδιους υπουργούς. Η υπόθεση του ΟΣΕ θυμίζει εν πολλοίς και την περίπτωση της ΔΕΠΑ, όπου, ενώ όλα προχωρούσαν ομαλά και οι διαπραγματεύσεις με τη ρωσική «Gazprom» ήταν έτοιμη να «κλειδώσει», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ζήτημα ανταγωνισμού στο «παρά πέντε», με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να αποχωρήσουν από τον διαγωνισμό.

Είναι δε εντυπωσιακό ότι την ώρα που ουσιαστικά η ΕΕ μπλοκάρει στις Βρυξέλλες τους διεθνείς διαγωνισμούς, στην Αθήνα οι εκπρόσωποί της «βγάζουν «κίτρινες κάρτες» στην κυβέρνηση επειδή το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί καθυστερεί... Η ανησυχία των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι αυτό το φαινόμενο θα επαναληφθεί και σε άλλους μεγάλους διαγωνισμούς, όπως είναι φερ' ειπείν το Ελληνικό ή ακόμη και η ιδιωτικοποίηση μικρών αεροδρομίων και λιμένων.

Πρόβλημα υπήρξε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης με την τρόικα για το ζήτημα της απελευθέρωσης των χρηματοπιστωτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, πρόγραμμα jeremie κ.λπ.).

Η τρόικα πιέζει για απορρόφηση πόρων από την κοινότητα, αλλά όταν το υπουργείο Ανάπτυξης στρέφεται στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ (μέρος της Κομισιόν επίσης), λαμβάνει αρνητικές απαντήσεις για την παροχή των σχετικών κονδυλίων.

Υστερα από αυτόν τον γύρο συνεννόησης, ο κ. Χατζηδάκης δεν άντεξε και, απευθυνόμενος στον Μ. Μορς (εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα), του είπε: «Εμάς γιατί μας πιέζετε; Γιατί δεν μιλάτε πρώτα με τους δικούς σας να σας πουν τι ακριβώς κάνουν; Γιατί δεν συνεννοείστε μεταξύ σας;» τους ρώτησε, χωρίς φυσικά να πάρει απάντηση.

Ζητούν νέους φόρους και μείωση συντάξεων

Εκπληξη προκάλεσε στο υπουργείο Εργασίας η επαναφορά από τους δανειστές της πρότασης για επιβολή εισφοράς στον τζίρο των επιχειρήσεων. Το θέμα θεωρητικά είχε κλείσει από την προηγούμενη επίσκεψη, ωστόσο η τρόικα το επανέφερε αιφνιδιαστικά, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να υπογραμμίζει πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Αυτό που ζητούν οι δανειστές είναι η επιβολής εισφοράς 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων, για να βρεθούν 600 εκατομμύρια ευρώ (τη διετία) για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. «Δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο. Δεν μπορεί να μπει και νέα φορολογία στις επιχειρήσεις», ήταν η κατηγορηματική απάντηση του υπουργού Εργασίας.

Μάλιστα για να κλείσει οριστικά το θέμα, ο Γ. Βρούτσης σημείωσε πως «το κενό θα καλυφθεί με μία σειρά άλλων μέτρων» και ανέφερε χαρακτηριστικά την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την επέκταση της ασφαλιστικής βάσης στον ΟΑΕΕ.

Διπλή φορολογία
Ενδεικτικό του κλίματος είναι η επισήμανση του υπουργού Εργασίας πως «μια τέτοια ρύθμιση θα ήταν εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα και ό,τι χειρότερο για την προσπάθεια να γίνει ελκυστική η χώρα μας στις επενδύσεις». Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε για να κάμψει τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, «ένα τέτοιο μέτρο θα είχε ως αποτέλεσμα να είμαστε η μόνη χώρα που θα είχε διπλή φορολογία στις επιχειρήσεις».

Ψηλά στην ατζέντα της τρόικας είναι και το πώς θα καλυφθεί το οικονομικό κενό στο ΙΚΑ από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Με βάση το Μνημόνιο μέχρι το 2016 η μείωση θα είναι 3,9 ποσοστιαίες μονάδες και η τρόικα «ξεσκονίζει» τα στοιχεία για το πώς θα καλυφθεί το κενό του ενός δισεκατομμυρίου, συνδέοντας τις αλλαγές στις εισφορές με τις παροχές των ειδικών Ταμείων.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για να κοπούν συντάξεις» ήταν η απάντηση του υπουργού Εργασίας, ο οποίος προσέθεσε «προωθούμε μια σειρά παρεμβάσεων που θα καλύψουν αυτό το ποσό».

Γιάννης Σαραντάκος - Κατερίνα Κοκκαλιάρη