Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Σε διαδικασία εξόδου από το Μνημόνιο η Ιρλανδία

Εως τα μέσα Δεκεμβρίου υπολογίζεται η έξοδος της Ιρλανδίας από το πακέτο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας Έντα Κένι.
«Απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ιρλανδία βρίσκεται στη διαδικασία της εξόδου από το πακέτο διάσωσης ΕΕ-ΔΝΤ που θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου. Και δεν θα υπάρξει καμία επιστροφή», ανέφερε ο ιρλανδός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος του.
Ο ιρλανδός πρωθυπουργός πάντως προειδοποίησε ότι η χώρα του έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει έως ότου ανακάμψει οριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να εξέλθει η Ιρλανδία της δανειακής σύμβασης χωρίς να ζητήσει προληπτικές πιστώσεις.

Οι δηλώσεις αυτές υπογραμμίζουν την αυτοπεποίθηση της Ιρλανδίας καθώς ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που εξέρχεται από μια δανειακή σύμβαση έπειτα από την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης της οικονομίας της.

Τα σχόλια του Νούναν έγιναν μία ημέρα αφού ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα και το Ευρώ Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Ιρλανδία έχει «πολλές πιθανότητες» να εξέλθει ομαλά από τη δανειακή της σύμβαση χωρίς να χρειαστεί προληπτικές πιστώσεις.

Η τριετής δανεική σύμβαση ύψους 67,5 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ιρλανδίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και οι όροι που προέβλεπε το μνημόνιο που είχε συνάψει όσον αφορά τους προϋπολογισμούς της και την οικονομική της πολιτική, εκπνέουν την 7η Δεκεμβρίου.

Εξάλλου ο Νούναν δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο του κόμματός του ότι ο προϋπολογισμός του 2014, που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, θα προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ιρλανδίας στο 4,8% του ΑΕΠ, μειωμένο σε σχέση με το προβλεπόμενο 7,3% για φέτος και χαμηλότερο από τον στόχο του 5,1% που είχε τεθεί βάσει του προγράμματος διάσωσης.

"Εθνος"