Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Με το Άγιον Όρος ανοίγει την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία για την ειδική τελετή υποδοχής του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κεντρική Μακεδονία.

Της Μαριάνας Παπαδάκη

“Ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα για όλη την ορθοδοξία”, αναφέρει στη “ΜτΚ” ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης παναγιότατος κ. Άνθιμος. “Στα προσφυγικά, στον τόπο των ταπεινών των ελαχίστων αλλά γεμάτων αρχοντιά ανθρώπων που κατοικούν στη Δυτική Θεσσαλονίκη” θα τον υποδεχτούν ο μητροπολίτης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως σεβασμιότατος κ. Βαρνάβας, κληρικοί και πλήθος κόσμου.
Ο οικουμενικός πατριάρχης θα φτάσει στο αεροδρόμιο το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης. Κατά την άφιξή του, στις 14.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή υποδοχής στον χώρο του αερολιμένα. Θα τον υποδεχτούν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου, ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης-Καλαμαριάς Προκόπιος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και πλήθος θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Άγιον Όρος όπου θα προεξάρχει στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ενσωμάτωσής του με την Ελλάδα.

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης ο οικουμενικός πατριάρχης θα φτάσει στο Άγιον Όρος. Όπως σημειώνουν κύκλοι του Αγίου Όρους, “ο πατριάρχης όταν έρχεται εδώ, έρχεται στο σπίτι του. Αυτό το οποίο θα ήταν το καλύτερο για να τον τιμήσουμε είναι να τον κάνουμε να αισθανθεί πως βρίσκεται στο σπίτι του. Αυτό είναι το σημαντικό, αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή”. Ο πατριάρχης επισκέπτεται την Αθωνική Πολιτεία έπειτα από πρόσκληση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους. Όπως τονίζουν οι αγιορείτες πατέρες, “με τις εκδηλώσεις αυτές τιμούμε τον αγώνα που έκαναν πριν από 100 χρόνια οι αγιορείτες πατέρες μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν για τη διατήρηση του καθεστώτος του Αγίου Όρους. Αυτό το οποίο έρχεται να κάνει ο πατριάρχης είναι ένα μνημόσυνο στους άγιους πατέρες, οι οποίοι έδωσαν τιτάνιο αγώνα με τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής εκείνης. Αυτό είναι κι ένα μήνυμα στην εποχή μας. Ο τρόπος που θέλουμε να κάνουμε τη γιορτή μακριά από τη δημοσιότητα. Δεν θέλαμε να δώσουμε μεγάλη διάσταση στον εορτασμό. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα μετανοίας και σιωπής όπως πρέπει να είναι το Άγιον Όρος. Να ζήσουμε αυτή τη μοναχική ζωή, αυτό που είναι προορισμός μας”. Ο οικουμενικός πατριάρχης θα αναχωρήσει το ερχόμενο Σάββατο 19 Οκτωβρίου για τη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα θα μεταβεί στη μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως στη Θεσσαλονίκη.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ - ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ
“Ερχόμενος του Αγίου Όρους, ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος εισέρχεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης σταματώντας στα δυτικά, στην εκτός των τειχών πόλη”, υπογραμμίζει ο μητροπολίτης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Η υποδοχή του πατριάρχη θα γίνει το Σάββατο στις 19 Οκτωβρίου στις 5.00 το απόγευμα στο παλιό δημαρχείο της Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη). Και όπως προσθέτει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Βαρνάβας, “εισέρχεται στα προσφυγικά, στον τόπο των ταπεινών, των ελαχίστων αλλά γεμάτων αρχοντιά ανθρώπων που κατοικούν στη Δυτική Θεσσαλονίκη, κατεξοχήν πρόσφυγες από τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Ιωνία, άνθρωποι απλοί, ταπεινοί αλλά γεμάτοι ανθρωπιά και δύναμη. Ο οικουμενικός πατριάρχης σταματά, για να αγγίξει τον ανθρώπινο πόνο. Τώρα που η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δοκιμάζεται και έχει φτάσει στα όριά της, θέλει να ακουμπήσει, να αγγίξει τον ανθρώπινο πόνο. Να δει τα πρόσωπα των ανθρώπων και να στηρίξει με την προσευχή και την αγάπη του τους ανθρώπους που αντιστέκονται, αγαπούν, προσφέρουν καθώς οι μερίδες του φαγητού έχουν φτάσει κοντά στις 6.500 ημερησίως. Ένας ολόκληρος στρατός, ειρηνικός, διακονίας και αγάπης, από γυναίκες και άνδρες, ξεκινούν από το χάραμα, για να διακονήσουν τον πάσχοντα και αναγκεμένο άνθρωπο”. Ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων στη περιοχή της μητρόπολης “θα επισκεφτεί τα συσσίτια και διακριτικά θα δειπνήσει με σιτιζομένους, όπως εκείνος το ζήτησε”, αναφέρει συγκινημένος ο σεβασμιότατος κ. Βαρνάβας. Και συμπληρώνει “θα επισκεφτεί την περιοχή του Αγίου Νεκταρίου στον Δενδροπόταμο, την πιο σκληρή και δύσκολη περιοχή, θα εγκαινιάσει εκεί ένα σχολείο καθώς έπειτα από πολύ δύσκολη και έντονη προσπάθεια η ενορία καμαρώνει ότι εφέτος έχει τους πρώτους εισακτέους στα ΑΕΙ από τους Ρομά. Όλες αυτές τις ημέρες μαζί του θα περπατά και η Παναγία Σουμελά, που για πρώτη φορά θα συλλειτουργήσουν στις 20 του μηνός, την Κυριακή, στον καθεδρικό ναό του Αϊ-Γιάννη, γιατί και η Παναγιά μας προσφυγοπούλα και εξόριστη από τον τόπο της δεν τον ανταμώνει όταν εκείνος πηγαίνει ταπεινός προσκυνητής στο μοναστήρι της στον Πόντο στην Τραπεζούντα. Για πρώτη φορά θα ανταμώσουν μαζί και θα συλλειτουργήσουν στη Νεάπολη των προσφύγων των ταπεινών και των ελαχίστων, που γίνονται σπουδαίοι μέσα στη χάρη του Αγίου Θεού” κατέληξε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Ο οικουμενικός πατριάρχης θα φιλοξενηθεί στη μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως μέχρι την Τρίτη 22 του μηνός.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΝΘΙΜΟΣ
Στη συνέχεια θα φιλοξενηθεί στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνει στη “ΜτΚ” ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης παναγιότατος κ. Άνθιμος “του ζήτησα εδώ και έναν χρόνο να έρθει την ημέρα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, αποκλειστικά και μόνο για την εορτή του Αγίου, για να έχει και μια ευκαιρία επικοινωνίας με όλον κλήρο, τον λαό και τις αρχές της Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά μένει τόσες ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Το θέλει και ο ίδιος, γιατί ξέρει ότι το κάνουμε από αγάπη και από σεβασμό και από τη διάθεση να αισθανθεί κάπως διαφορετικά απ’ ό,τι είναι εκεί”. Και συμπληρώνει “ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι μία ξεχωριστή προσωπικότης για όλη την Ορθοδοξία και ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες, οι οποίοι είμαστε τόσο στενά συνδεδεμένοι μέσα στην ιστορία, βέβαια τώρα πια και με την Κωνσταντινούπολη και όλα όσα ανήκουν στην ιστορία και στον θρίαμβο του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Από την άλλη πλευρά, στη σημερινή πραγματικότητα των ζητημάτων που αφορούν στη ζωή, στην παρουσία, στη δράση και στην παραγωγικότητα την πνευματική των ορθόδοξων πατριαρχείων ο κορυφαίος είναι ο εκάστοτε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και εν προκειμένω ο πατριάρχης Βαρθολομαίος. Τονίσαμε ότι είναι σημαντική η συμμετοχή του για το εκκλησιαστικό μέρος της μνήμης του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος είναι ένας άγιος επιθυμητός και σεβαστός σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο”, τονίζει ο παναγιότατος μητροπολίτης κ. Άνθιμος. Παρά τη συγκίνησή του ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων που προετοιμάζει η μητρόπολη της Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου, ο παναγιότατος κ. Άνθιμος δεν αποκάλυψε το αναμνηστικό δώρο που σκοπεύει να προσφέρει στον οικουμενικό πατριάρχη. Όπως χαρακτηριστικά είπε “πολλά του ανήκουν του πατριάρχου, γιατί πολλά σηκώνει με την πλάτη του. Αλλά προσπαθούμε το δώρο μας να είναι απλό, να μην είναι προκλητικό γιατί και οι περιστάσεις είναι δύσκολες αλλά δεν υπάρχουν και όλες οι παλιές προϋποθέσεις”.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΣ ΚΡΗΝΗΣ - ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Τελευταία ημέρα της επίσκεψής του, ο οικουμενικός πατριάρχης θα επισκεφτεί και τη μητρόπολη Νέας Κρήνης - Καλαμαριάς. Όπως όμως τόνισε στη “ΜτΚ” ο πρωτοσύγκελος αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τριπολίτης της μητρόπολης, “η επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη στη μητρόπολή μας δεν θα είναι επίσημη, διότι έχει προηγηθεί επίσημη επίσκεψη. Θα έρθει στις 27 του μηνός όπου το πρωί θα χοροστατήσει, δηλαδή θα στέκει στον θρόνο με τον μανδύα του, στη θεία λειτουργία. Εν συνεχεία, θα έχουμε το πρωινό μας μαζί του και στη συνέχεια το μεσημεριανό γεύμα μας”. Αμέσως μετά ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” για την Κωνσταντινούπολη.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Επίτιμος δημότης Θεσσαλονίκης θα ανακηρυχτεί ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος ανήμερα της εορτής του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου, στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Επίσης, την ειδική τιμητική διάκριση με το έμβλημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης “Άγιος Δημήτριος” αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει η σύγκλητος του ΑΠΘ στον αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και οικουμενικό πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Η διάκριση αυτή, η οποία θεσμοθετείται για πρώτη φορά, απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας και του οικουμενικού ελληνισμού. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 11.00 π.μ. στην αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ
ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΝ
ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΣΑΒΒΑΤΟΝ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
05.00 µ.µ. Επίσημος υποδοχή της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου έμπροσθεν του Δημαρχείου Νεαπόλεως (Στρεµπενιώτη).
Εν πομπή μετάβασις εις τον Ιερόν Καθεδρικόν Ναόν Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως.
Υποδοχή Ιεράς Εικόνος Παναγίας Σουμελά Έμπροσθεν του Επισκοπείου.
06.00 µ.µ. Δοξολογία εις τον Ιερόν Καθεδρικόν Ναόν Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως.
Αποκαλυπτήρια Προσφυγικού Μνημείου εις τον αύλειον χώρον του Ιερού Καθεδρικού Ναού.
ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
07.30 π.µ. Όρθρος και Πατριαρχική Θεία Λειτουργία εις τον Ιερόν Καθεδρικόν Ναόν του Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως.
Πατριαρχικόν Τρισάγιον εις μνήµην του μακαριστού Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρού Διονυσίου.
Αποκαλυπτήρια Προτομής του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Διονυσίου εις τον αύλειον χώρον του Επισκοπείου.
05.00 µ.µ. Εγκαίνια Συσσιτίου και Πνευματικού Κέντρου Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Ξηροκρήνης “Σταθµός Αγάπης”.
06.00 µ.µ. Εκδήλωσις Συνεργατών Ενοριών εις το Κοινωνικόν και Φιλανθρωπικόν έργον της Ιεράς Μητροπόλεως (Ξενοδοχείον “Grand Hotel”).
08.00 µ.µ. Επίσκεψις εις τον Ιερόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου.
ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
09.00 π.µ. Επίσκεψις εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων.
10.30 π.µ. Εγκαίνια Κοινωνικού Ιατρείου “Υγεία” (Λαγκαδά 53).
11.00 π.µ. Επίσκεψις εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Νεκταρίου Μενεμένης (Δενδροπόταμος).
12.00 µ. Εγκαίνια 5ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νεκταρίου Μενεμένης (Δενδροπόταμος).
12.30 µ.µ. Επίσκεψις εις το Νοσοκομείον “Παπαγεωργίου”.
07.00 µ.µ. Εκδήλωσις “40 χρόνια Ιστορίας” της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Μονή Λαζαριστών.
ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
09.00 π.µ. Επίσκεψις εις τα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ.
09.30 π.µ. Επίσκεψις εις το 424 Γ.Σ.Ν.Ε.
11.00 π.µ. Εγκαίνια Εκκλησιαστικού Ξενώνος συνοδών Ασθενών “Φιλοξενία” (Έναντι Νοσοκομείου Παπανικολάου).
11.30 π.µ. Πατριαρχικόν Τρισάγιον εις το Μνημείον Καέντων Χορτιάτη.
Επίσκεψις εις τον Βυζαντινόν Ναόν Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χορτιάτη (12ου αι.).
12.00 µ. Υποδοχή Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος Παναγίας Χορταΐτου (14ου αι.) εις την Ιεράν Μονήν Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χορτιάτη.
Πρόγραμμα του παναγιότατου οικουμενικού πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
18.00
Υποδοχή του παναγιότατου οικουμενικού πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου έμπροσθεν του ιερού Ναού του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, επί της ομωνύμου οδού. Συγχρόνως θα λάβει χώραν και η υποδοχή του αντιγράφου της Ιεράς Εικόνος Παναγίας της Τριχερούσης, φυλασσομένης εις το Επισκοπείον της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
19.00
Επίσημος Δοξολογία - Προσφωνήσεις Αντιφωνήσεις.
20.30
Επίσημος Δεξίωσις εις την ΙΜΘ παρουσία των Αρχών και του Ιερού Κλήρου.
ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
09.30
Επίσκεψις εις την Ιεράν Μονήν των Βλατάδων.
11.00
Τελετή επιδόσεως από των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου του ΑΠΘ προς τον Παναγιότατον Οικουμενικόν Πατριάρχην της ανωτάτης διακρίσεως του Πανεπιστημίου εις την Αίθουσαν Τελετών του ΑΠΘ.
13.00
Επίσκεψις εις το Βυζαντινόν Μουσείον Θεσσαλονίκης. Εγκαίνια εκθέσεως “Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο”.
18.00
Ανακήρυξις Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου ως Επιτίμου Διδάκτορος από του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών εις το Πανεπιστήμιον “Μακεδονία”.
19.30
Επίσκεψις εις την Περιφέρειαν Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσημος Δεξίωσις από της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας.
20.00
Μουσική Εκδήλωσις εις το Μέγαρον Μουσικής Θεσσαλονίκης με το ορατόριον “Καβάφης ο Ελληνικός”. Συμμετέχει η χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου της ΙΜΘ και επιφανείς Έλληνες καλλιτέχναι.
ΠΕΜΠΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
09.30
Επίσκεψις εις την Ανωτάτην Εκκλησιαστικήν Ακαδημίαν Θεσσαλονίκης και εις το Εκπαιδευτικόν και Πολιτιστικόν Ίδρυμα της ΙΜΘ “Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς”.
11.00
Επίσκεψις εις το γυναικείον ιερόν ησυχαστήριον “Γενέσιον της Θεοτόκου” Πανοράματος Θεσσαλονίκης.
12.00
Επίσκεψις εις την γυναικείαν Ιεράν Μονήν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πανοράματος της ΙΜΘ.
Δοξολογία εις το Καθολικόν της Ιεράς Μονής.
Αγιασμός εις τον κηπευτικόν χώρον βιολογικών καλλιεργειών εντός της Ιεράς Μονής.
18.00
Επίσκεψις εις την Ανδρώαν Ιεράν Μονήν Αγίας Θεοδώρας της ΙΜΘ.
Δοξολογία εις το Καθολικόν της Ιεράς Μονής.
Επίσημος παρουσίασις του ταφικού μνημείου της Αγίας Θεοδώρας εντός του προαυλίου της Ιεράς Μονής.
Αγιασμός διά τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μονής και του Ιεραποστολικού Κέντρου “Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Παπαγεωργίου”.
Λόγοι Οικοδομής από του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου εις την σύναξιν της αδελφότητος της Ιεράς Μονής.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
11.00
Λιτάνευσις του αντιγράφου της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Τριχερούσης, μετά των χαριτοβρύτων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Δημητρίου.
12.30
Επίσκεψις εις το υπουργείον Μακεδονίας-Θράκης.
18.30
Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός εις τον πανηγυρίζοντα Ιερόν Ναόν του πολιούχου Αγίου Δημητρίου. Ομιλία-Κήρυγμα υπό του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου.
ΣΑΒΒΑΤΟΝ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
06.30-10.30
Όρθρος και Πατριαρχική Θεία Λειτουργία εις τον πανηγυρίζοντα Ιερόν Ναόν του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.
11.00
Δοξολογία παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδος.
12.30
Πανηγυρική Συνεδρίασις του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης και επίδοσις εις την Παναγιότατον Οικουμενικόν Πατριάρχην του χρυσού κλειδίου της πόλεως.
18.30
Επίσκεψις εις την Ιμβριακήν Ένωσιν Θεσσαλονίκης.