Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Φέσι 70 εκατ. ευρώ από εταιρείες και πολίτες

Βρόχο για δήμο και δημότες αποτελούν οι υπέρογκες οφειλές των περίπου 70 εκατ. ευρώ προς το δήμο Θεσσαλονίκης, που έχουν συσσωρευτεί από διάφορες μεγάλες εταιρείες, από καταστηματάρχες αλλά και από δεκάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, που μπορεί να χρωστούν από μηδαμινά έως και αστρονομικά ποσά, τα οποία υπερβαίνουν και το 1 εκατομμύριο.

Της Βαρβάρας Ζούκα

Ακόμη και κατά τις πλέον αισιόδοξες προσεγγίσεις του οικονομικού επιτελείου του δήμου Θεσσαλονίκης από το σύνολο των οφειλών στα δημοτικά ταμεία δεν πρόκειται τελικά να καταλήξουν ούτε οι μισές, καθώς τα χρέη φτάνουν σε ένα βάθος έως και 20 ετών, με αποτέλεσμα στην πάροδο των χρόνων να έχουν μεταβληθεί τα στοιχεία των οφειλετών.

ΑΓΚΑΘΙ Η ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ
Τεράστιο αγκάθι για τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να αποτελεί η υπόθεση της υπεξαίρεσης-μαμούθ από τα δημοτικά ταμεία, για την οποία εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο επί των ημερών του γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, καθώς και ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης οι συνολικές οφειλές προς το δήμο διαμορφώνονται στο ύψος των 69.900.905,42 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 22.577.809,42 ευρώ αφορά καταλογισμούς που έχουν γίνει σε βάρος προσώπων τα οποία εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης.
Τεράστια ποσά, τα οποία ξεπερνούν τα 18,8 εκατ. ευρώ, οφείλονται στο δήμο Θεσσαλονίκης από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για παράνομη στάθμευση, ενώ τα χρέη για την παράνομη τοποθέτηση διαφημίσεων υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ κι αυτά για την παράνομη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων τα 7 εκατ. ευρώ.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ
Τα τελευταία χρόνια, όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αρβανίτης, ο δήμος Θεσσαλονίκης εξαντλεί κάθε δυνατότητα που του δίδεται, ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντά του και να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις δυσθεώρητες οφειλές, οι οποίες κατά την επισήμανσή του εκτινάχθηκαν σε αυτά τα ύψη και εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών από τις προηγούμενες διοικήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, στην προσπάθειά του να εισπράξει οφειλές που επί σειρά ετών παρέμεναν ανεξόφλητες, ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στα λεγόμενα αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή σε δεσμεύσεις χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών του και σε ορισμένες περιπτώσεις σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων ή σε αναγγελίες για πλειστηριασμούς τρίτων.
Τα μέτρα αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου του δήμου από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι και σήμερα απέφεραν στα δημοτικά ταμεία ένα ποσό της τάξης των περίπου 755.000 ευρώ. Πέρυσι με τη διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων ο δήμος Θεσσαλονίκης εισέπραξε 1.050.000 ευρώ, ενώ σε ανάλογο ύψος διαμορφώθηκαν τα οφέλη και για το 2011.

ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ
Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι ιδιαίτερα στην τρέχουσα περίοδο της οικονομικής κρίσης πρέπει να δοθούν σοβαρά κίνητρα προς τους οφειλέτες των ΟΤΑ, ώστε αυτοί να προσέλθουν στα δημοτικά ταμεία και να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους με όρους ανάλογους με αυτούς που ισχύουν και για τα χρέη προς το δημόσιο.
«Το υφιστάμενο πλαίσιο για τις αποπληρωμές οφειλών προς τους ΟΤΑ είναι ασφυκτικό. Ιδιαίτερα στην παρούσα εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία πρέπει να προβλεφθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα σημαντικές μειώσεις στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις αλλά και επιμήκυνση των δόσεων, ώστε πράγματι οι οφειλέτες να προσέλθουν και να προχωρήσουν σε διακανονισμούς», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν.
Σύμφωνα με τον ίδιο η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους ΟΤΑ, η οποία προωθήθηκε πέρυσι, ήταν άτολμη και περιελάμβανε τέτοιους όρους, που τελικά δεν έπεισαν και δεν προσέλκυσαν τους οφειλέτες των δήμων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι από τις δεκάδες χιλιάδες των οφειλετών του δήμου Θεσσαλονίκης στη ρύθμιση αυτή, που έτρεξε πέρυσι τον Οκτώβρη, υπήχθησαν μόλις 389, οι οποίοι προχώρησαν σε διακανονισμό για οφειλές, οι οποίες μόλις που ξεπερνούν το ποσό του 1 εκατ. ευρώ.
Όπως επισήμανε ο κ. Καπόν, στη συντριπτική πλειονότητά τους οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί αντιστοιχούν σε πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μεταξύ άλλων για διάφορες παραβάσεις του ΚΟΚ, για παράνομη διαφήμιση αλλά και για αυθαίρετες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

ΑΝΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ
Ο Χασδάι Καπόν, ο οποίος βρέθηκε στο τιμόνι των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης κατά την κρίσιμη πρώτη διετία της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη, εκτιμά ότι σε μεγάλο βαθμό τα χρέη έφτασαν σε αυτά τα δυσθεώρητα ποσά εξαιτίας της ανοχής και της αμέλειας που επέδειξαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.
«Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν καταγεγραμμένα πρόστιμα από παραβάσεις του ΚΟΚ, ύψους περίπου 16 εκατ. ευρώ, για τα οποία ουδέποτε είχαν σταλεί ειδοποιητήρια προς τους παραβάτες», ανέφερε ενδεικτικά ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης.

ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Σχεδόν ανέφικτη θεωρείται η είσπραξη από μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης των ποσών που του οφείλονται από μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες. Κι αυτό, διότι οι εταιρείες αυτές πολύ συχνά άλλαζαν τις επωνυμίες τους, ώστε να δυσχεραίνεται η διαδικασία της βεβαίωσης των οφειλών τους, ενώ ορισμένες όριζαν ως διαχειριστές υπερήλικα άτομα, τα οποία σήμερα δεν βρίσκονται στη ζωή.
Το μοντέλο της αλλαγής επωνυμίας είχαν επιλέξει και πολλοί ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων, για να γλιτώνουν τα πρόστιμα που τους επιβάλλονταν για παράνομη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα. Πλέον σύμφωνα με τον κ. Καπόν το πρόβλημα αυτό έχει εκλείψει, καθώς εδώ και δύο χρόνια έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα, όταν μεταβιβάζεται μία επιχείρηση, να μεταφέρονται και τα χρέη προς το νέο δικαιούχο.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ Αποπληρωμή μέσω προγράμματος ύψους 39,5 εκατ. ευρώ
Την ίδια ώρα και ο ίδιος ο δήμος Θεσσαλονίκης ανοίγει τη στρόφιγγα, για να αποπληρώσει δικές του οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αφορούν είτε χρέη του προς διάφορους προμηθευτές είτε υποχρεώσεις που προκύπτουν από απαλλοτριώσεις που έχουν συντελεστεί.
Η αποπληρωμή των οφειλών του δήμου Θεσσαλονίκης που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες προχωρά στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. Η προσπάθεια για υπαγωγή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, μέσω του οποίου εγκρίθηκαν για το δήμο Θεσσαλονίκης κονδύλια περίπου 39,5 εκατ. ευρώ, άρχισε από τον Χασδάι Καπόν και ολοκληρώνεται από το διάδοχό του στην αντιδημαρχία Οικονομικών Γιώργο Αρβανίτη.
Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη με τη διαδικασία αυτή επιτέλους θα κινηθεί ρευστό στην αγορά της Θεσσαλονίκης, καθώς μεταξύ άλλων θα εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ προς διάφορους προμηθευτές του δήμου. Το υπόλοιπο ποσό που έχει διασφαλιστεί θα κατευθυνθεί σε οφειλές από απαλλοτριώσεις.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, η ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης, για να διαχειριστεί αυτό το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, προχώρησε την τελευταία εβδομάδα στην έκδοση ενταλμάτων πληρωμής για ποσά που ανέρχονται στο ύψος των περίπου 17 εκατ. ευρώ. «Τα εντάλματα αυτά αποστέλλονται από το δήμο Θεσσαλονίκης προς το ελεγκτικό συνέδριο κι από εκεί στο υπουργείο. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων γίνεται κατάθεση των ποσών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κι έτσι αποπληρώνονται οι οφειλές, χωρίς να μεσολαβεί ανθρώπινο χέρι», υπογράμμισε ο κ. Αρβανίτης.
Σύμφωνα με τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης με την υπαγωγή στη συγκεκριμένη ρύθμιση αποφεύγεται το ρίσκο δικαστικών διεκδικήσεων από προμηθευτές, στους οποίους οφείλονται χρηματικά ποσά, ή κατασχέσεων από ιδιοκτήτες που έχουν λαμβάνειν αποζημιώσεις για την απαλλοτρίωση διαφόρων εκτάσεων.
Για τα ζητήματα πάντως που αφορούν τις απαλλοτριώσεις ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος έχει επισημάνει ότι συντελείται μία αδικία σε βάρος των πολιτών που δεν στράφηκαν δικαστικά εναντίον του δήμου, για να διεκδικήσουν τις νόμιμες αποζημιώσεις τους, αλλά επέλεξαν να προχωρήσουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. «Οι οφειλές του δήμου Θεσσαλονίκης για απαλλοτριώσεις που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έπειτα από δικαστικές αποφάσεις αρχίζουν πλέον να εξοφλούνται. Ωστόσο όσοι πολίτες καλόπιστα προτίμησαν να συμβιβαστούν με το δήμο, χωρίς να μπουν στη διαδικασία προσφυγών προς τα δικαστήρια, δεν πρόκειται να εξοφληθούν σε αυτή τη φάση, γεγονός που συνιστά κατάφωρη αδικία», παρατήρησε ο κ. Αβραμόπουλος, μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης 
Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, και συγκεκριμένα βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δίνεται η δυνατότητα στους ταμίες των δήμων να προχωρήσουν στην εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, όπως συμβαίνει και στις ΔΟΥ αλλά και στο ΙΚΑ. Το πρώτο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που μπορούν να εφαρμόσουν οι υπάλληλοι χωρίς να απαιτείται καν εντολή του δημάρχου ή απόφαση δημοτικού συμβουλίου ή της Οικονομικής Επιτροπής είναι η κατάσχεση καταθετικών και άλλων λογαριασμών (συνταξιοδοτικών, μισθοδοσίας κλπ.). Μάλιστα, ο Κώδικας δεν θέτει κανέναν περιορισμό σε ό,τι αφορά το ποσό που οφείλεται στον δήμο, που μπορεί να είναι και ελάχιστα ευρώ.
Εκτός από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, οι νομοθετικές διατάξεις που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια δίνουν κάθε δικαίωμα στους δήμους να προχωρήσουν και σε κατασχέσεις ακινήτων, ακόμη και στην προσωπική κράτηση των οφειλετών. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη έχουν παίξει οι πιέσεις που ασκεί η τρόικα και οι απειλές έναντι των υπαλλήλων και αιρετών για προσωπικό καταλογισμό ευθυνών σχετικά με τη μη είσπραξη των οφειλών.

Θηλιά για δήμους και δημότες οι οφειλές

Θηλιά που πνίγει δήμους αλλά και πολίτες αποτελούν οι οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και καταστήματα, γεγονός που έχει πολύπλευρες επιπτώσεις στα οικονομικά των ΟΤΑ.
Πρόκειται για χρέη παρελθόντων ετών, τα οποία όμως οι οφειλέτες αδυνατούν να αποπληρώσουν, τόσο λόγω των δυσμενών επιπτώσεων από την οικονομική κρίση όσο και γιατί δεν υπάρχουν ευεργετικές διατάξεις για διακανονισμό των οφειλών, όπως ισχύει για αντίστοιχες προς κρατικούς φορείς.
Αποτέλεσμα είναι ότι οι δήμοι υποχρεώνονται, βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, να βεβαιώνουν στην ταμειακή τους υπηρεσία τις οφειλές φυσικών προσώπων, εταιρειών (μικρών και μεγάλων) και καταστημάτων, προχωρώντας ταυτόχρονα σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Το πρώτο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που ήδη εφαρμόζουν οι ΟΤΑ είναι να κινήσουν διαδικασίες κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας, ακόμα και πλειστηριασμών, αν οι οφειλέτες δεν αποπληρώσουν τα χρέη τους μέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται. Μάλιστα, ο Κώδικας δεν θέτει κανέναν περιορισμό σε ό,τι αφορά τα ποσά που οφείλονται στον δήμο, τα οποία μπορεί να είναι ακόμη και 500 ή 1.000 ευρώ.
Οι οφειλές στους καλλικρατικούς δήμους της Θεσσαλονίκης, στις οποίες έχουν προστεθεί οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα και αφορούν σε βάθος δέκα και δεκαπέντε χρόνων, προέρχονται κυρίως από επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας που επί σειρά ετών δεν καταβάλλουν τα τέλη που ορίζει νόμος επί των ακαθάριστων εσόδων τους, για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων κλπ., για διάφορες παραβάσεις του ΚΟΚ, για παράνομη διαφήμιση, για αυθαίρετες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα από ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων, για την εισφορά σε χρήμα που αφορά τις εντάξεις εκτάσεων στο σχέδιο πόλης, για το τέλος ακίνητης περιουσίας σε μη δομημένα οικόπεδα, ακόμα και λογαριασμούς της ύδρευσης.
Ήδη πολλοί δήμοι έχουν δώσει εντολή σε τράπεζες για τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών εκατοντάδων πολιτών που οφείλουν από 1.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ, ενώ η αρχή γίνεται από τους μεγαλοοφειλέτες, δηλαδή αυτούς που χρωστούν από 10.000 έως και 150.000 ευρώ. Οι τελευταίοι μάλιστα ειδοποιούνται επανειλημμένα και εγγράφως για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, μέσω και των ειδικών ρυθμίσεων που εφαρμόζονται κατά καιρούς, όπως πέρσι από το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο. Παρ’ όλα αυτά, οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι είναι ελάχιστοι αυτοί που έχουν ανταποκριθεί και γι’ αυτό τα ποσά, που κυμαίνονται από 50.000 έως και 2 με 10 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίους δήμους, αντί να μειώνονται, συνεχώς αυξάνονται, λόγω των προστίμων και των προσαυξήσεων αλλά και λόγω της οικονομικής δυσπραγίας εταιρειών και φυσικών προσώπων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Αναμένεται άμεσα ρύθμιση
Δεδομένης της πίεσης που ασκείται από δήμους και πολίτες προκειμένου να υπάρξει διακανονισμός για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τη θέσπιση ρύθμισης των χρεών των πολιτών προς τους ΟΤΑ που ισχύουν και εφαρμόζονται για τις οφειλές προς το κράτος. Το ίδιο θέμα μάλιστα θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, η οποία, όπως και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, έχει λάβει ομόφωνα αποφάσεις για τη θέσπιση ρύθμισης και διακανονισμού των χρεών των πολιτών προς τους ΟΤΑ.
Εξάλλου το ίδιο θέμα είχαν θίξει το καλοκαίρι 49 δήμαρχοι από όλη τη χώρα, οι οποίοι είχαν αποστείλει σχετικό υπόμνημα προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Οι δήμαρχοι ζητούν τη θέσπιση ρύθμισης και διακανονισμού των χρεών των πολιτών προς τους ΟΤΑ και επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν και εφαρμόζονται για τις οφειλές προς το κράτος, ώστε αυτές να ισχύσουν και για τα χρέη προς τους δήμους.
Την πρωτοβουλία για το υπόμνημα ανέλαβε ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο οποίος επισημαίνει το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο. Η τελευταία ρύθμιση χρεών προς δήμους έληξε τον Οκτώβριο του 2012, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν στο υπόμνημά τους οι δήμαρχοι, «να αδυνατούν οι οφειλέτες να διακανονίσουν τα χρέη τους, δυνατότητα όμως που είναι εφικτή για όλες τις υπόλοιπες οφειλές προς το κράτος». Σύμφωνα με τους ίδιους, η αδυναμία εξόφλησης των οφειλών προς τους δήμους έχει πολύπλευρες επιπτώσεις στα οικονομικά των ΟΤΑ, καθώς, όπως επισημαίνουν, «επαγγελματικές δραστηριότητες των πολιτών που έχουν σχέση με τη λειτουργία καταστημάτων, τη χρήση κοινόχρηστων χώρων, πεζοδρομίων, πλατειών, αιγιαλού κ.ά. βραχυκυκλώνουν και καθίστανται ανέφικτες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις τοπικές οικονομίες».

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΗ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλοι οι δήμοι της Θεσσαλονίκης κυνηγούν με το... κιάλι τους οφειλέτες τους, αλλά με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία το μόνο στο οποίο ελπίζουν είναι μια νέα ρύθμιση, όπως ίσχυσε για τους ΟΤΑ τον περασμένο Οκτώβριο, ώστε να μπορέσουν να πάρουν -έστω και σε δόσεις- τα λεφτά που τους χρωστούν πολίτες και εταιρείες.

* Στον δήμο Καλαμαριάς οι οφειλές φυσικών προσώπων και εταιρειών ανέρχονται συνολικά σε 5,9 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,6 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον δημοτικό φόρο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο οποίος από 2% έχει μειωθεί σε 0,5%, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν εισπράττεται, καθώς και από τα τέλη διαφήμισης και κατάληψης κοινόχρηστων χώρων. Τα υπόλοιπα 4,3 εκατ. ευρώ αφορούν σε πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τον δήμο για αυθαίρετα κτίσματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεοδόση Μπακογλίδη, οι οφειλές αυτές θα παραμείνουν ανείσπρακτες από τον δήμο, καθώς με τον νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων οι δικαιούχοι επιχειρούν να τα τακτοποιήσουν, αποφεύγοντας να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν. Πάντως ο δήμος, σε μια προσπάθεια να εισπράξει τα ποσά που του οφείλονται, κίνησε ήδη τις διαδικασίες κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας, ενώ δεν αποκλείεται να προβεί και σε πλειστηριασμούς.

* Σε έξωση δεκάδων ενοικιαστών παραλιακών καταστημάτων, καφέ, μπαρ,- εστιατορίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλων χώρων προχώρησε πριν από το καλοκαίρι ο δήμος Θερμαϊκού, για οφειλές που φτάνουν τα 500.000 ευρώ μόνο τα τελευταία δύο χρόνια. Συνολικά τα χρέη περίπου 50 οφειλετών προς τον δήμο αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές αυτές αφορούν δραστηριότητες στην παραλιακή ζώνη του Θερμαϊκού, της Μηχανιώνας και της Επανομής τα τελευταία δέκα χρόνια. «Κάποιοι ενοικιαστές των beach bar είχαν χρόνια να καταβάλουν τα μισθώματα στον δήμο, με αποτέλεσμα να προβούμε σε κατάσχεση του εξοπλισμού» αναφέρει ο δήμαρχος Ιωάννης Αλεξανδρής και προσθέτει ότι ο δήμος είχε απειλήσει και το 2012 τους οφειλέτες του ότι θα προβεί σε κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων, αν δεν εξοφλήσουν έστω μέρος των χρεών τους, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση. «Σε κάποιες περιπτώσεις η απόφαση για τις εξώσεις ήταν μονόδρομος, καθώς δόθηκαν επανειλημμένα προθεσμίες στους ενοικιαστές να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αλλά δεν έγινε τίποτα» σημείωσε ο δήμαρχος.

* Την ίδια ώρα στον δήμο Βόλβης οι οφειλές φτάνουν τα 3,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ αφορά σε μισθώματα ακινήτων του, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο. Τα υπόλοιπα 2,5 εκατ. ευρώ αφορούν σε τέλη για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε διάφορες παραβάσεις του ΚΟΚ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Γαλαμάτη, τα χρέη αυτά έχουν βεβαιωθεί από το 2011, ενώ πολλοί, όπως είπε, είναι οι πολίτες που αναμένουν νέα ρύθμιση για τον διακανονισμό των χρεών τους. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι ήδη ο δήμος έχει καταθέσει πάνω από 30 αγωγές σε βάρος των οφειλετών του, ενώ έχει άρει τη φορολογική ενημερότητα σε δεκάδες από αυτούς. Ο κ. Γαλαμάτης τόνισε ακόμη ότι τα χρέη αυτά είναι προ «Καλλικράτη» και αφορούν συγκεκριμένα ένα βάθος δεκαετίας. «Θεωρώ ότι είναι ανάγκη το υπουργείο να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών, όπως είχε κάνει πέρσι, καθώς μια σειρά επαγγελματικών δραστηριοτήτων βαλτώνει, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις τοπικές οικονομίες» υπογράμμισε ο δήμαρχος.

* Στον δήμο Νεάπολης-Συκεών οι οφειλές αγγίζουν τα 2,4 εκατ. ευρώ και αφορούν στα τελευταία δέκα χρόνια. Τα ποσά που χρωστούν φυσικά πρόσωπα ή και καταστήματα κυμαίνονται από 5.000 έως και 150.000 ευρώ, ενώ οι μεγαλοοφειλέτες του δήμου είναι 30, οι οποίοι χρωστούν από 30.000 ευρώ έως και 150.000-160.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι ο νόμος είναι συγκεκριμένος και δεν δίνει πολλά περιθώρια, η αρμόδια υπηρεσία έχει βεβαιώσει τις παραπάνω οφειλές, ενώ για όσους δεν συμμορφώθηκαν κινήθηκε ήδη η διαδικασία κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας. «Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Ο νόμος μάς υποχρεώνει να βεβαιώνουμε τα χρέη και αν δεν το κάνουμε έχουμε και ποινικές κυρώσεις, όπως απιστία στην υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος» τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

* Βρόχος για τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη οι οφειλές ύψους 5,1 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν σε παρελθόντα έτη και προέρχονται κυρίως από εισφορά σε χρήμα, λόγω της ένταξης εκτάσεων στο σχέδιο πόλης στις δημοτικές ενότητες της Πυλαίας, του Χορτιάτη, της Εξοχής και του Φιλύρου. Επίσης προέρχονται από τέλη που αφορούν σε βοσκοτόπια σε αγροτικές εκτάσεις, από τα λατομεία του Ασβεστοχωρίου, από πρόστιμα για διάφορες παραβάσεις του ΚΟΚ, για παράνομη διαφήμιση, για τέλη κοιμητηρίων, για καταλήψεις δημοτικών εκτάσεων και για τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης του Χορτιάτη μέσω της δημοτικής επιχείρησης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, η πρώτη ενέργεια στην οποία προχώρησε ο δήμος ήταν να ενημερώσει τους περίπου 600 οφειλέτες με επιστολή που τους απέστειλε, ενημερώνοντάς τους για τις ρυθμίσεις που ανακοίνωνε το αρμόδιο υπουργείο. Σε όσους όμως δεν συμμορφώθηκαν αναγκάστηκε να μπλοκάρει τη φορολογική ενημερότητα για ποσά άνω των 300 ευρώ, ενώ για τους μεγαλοοφειλέτες προχώρησε σε κατάσχεση των τραπεζικών τους καταθέσεων.
ΦΑΝΗ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
fanisovi@gmail.com