ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Συμβόλαιο για την προμήθεια 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο από το Αζερμπαϊτζάν, σε τιμές Δυτικής Ευρώπης, υπέγραψε στο Μπακού η διοίκηση της ΔΕΠΑ με την κρατική αζερική εταιρεία SOCAR και την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ.
Το συμβόλαιο έχει διάρκεια 25 ετών και το αέριο θα μεταφέρεται μέσω του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο αγωγός TAP. Η ροή του αερίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2019.
Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, οι ελληνικές προσπάθειες για την επικράτηση του αγωγού ΤΑΡ οδήγησαν στη σημερινή εξαιρετικά σημαντική συμφωνία για την παροχή φυσικού αερίου από την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ μέσω του συγκεκριμένου αγωγού.
Επισημαίνοντας τη σημαντική συμβολή του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενίσχυση της προσπάθειας της ΔΕΠΑ να πετύχει ανταγωνιστικές τιμές, η εταιρεία τονίζει ακόμη ότι «μέσω της αξιοποίησης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά απευθείας στην Ευρώπη, ανοίγοντας το Νότιο Διάδρομο» και προσθέτει:
«Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς μέσω της χώρας μας το φυσικό αέριο θα εισέρχεται στην αγορά αξιοποιώντας τους αγωγούς που διασχίζουν την Ελλάδα περιλαμβανομένου του IGB, του διασυνδετήριου αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, έργου στο οποίο συμμετέχει και η ΔΕΠΑ».
«Η συμφωνία αυτή ενισχύει τις προσπάθειες της ΔΕΠΑ για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, ανταγωνιστικές τιμές και ενεργειακή ασφάλεια τόσο για την Ελληνική όσο και για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις οποίες η ΔΕΠΑ σχεδιάζει να επεκταθεί. Αυτή η εξέλιξη θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο κ. Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ.
Η κοινοπραξία εκμετάλλευσης του αζερικού κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ, από την πλευρά της, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνιών για την προμήθεια άνω των 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, με εννιά εταιρίες σε Ιταλία, Ελλάδα και Βουλγαρία.
Μαζί με τη συμφωνία για πώληση 6 δισ. κ. μ. στην Τουρκία που είχε προηγηθεί, θα μεταφέρονται συνολικά ετησίως 16 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2, με αγωγούς συνολικού μήκους 3.500 χλμ, μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, και από εκεί υποθαλασσίως από την Αδριατική Θάλασσα, στην Ιταλία.
"Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία αυτή θα ωφελήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, διαδραματίζοντας ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας», τόνισε ο κ.Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, Πρόεδρος της SOCAR.
"Εθνος"